Banner 980x90

Joksts: Daugavpils reģionālā slimnīca noslēgusi līgumus ar 35 rezidentiem

Daugavpils, 14.jūl., LETA. Cenšoties atrisināt medicīnas speciālistu trūkuma problēmu, Daugavpils reģionālā slimnīca pašvaldības jauno speciālistu atbalsta programmas laikā noslēgusi līgumus ar 35 rezidentiem, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas vadītājs Reinis Joksts.

"Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa (S) minētā speciālistu trūkuma problēma slimnīcā patlaban tiešām ir akūta. Taču tā tiek risināta un pašvaldības stipendiju un rezidentu atbalsta programmas ietvaros slimnīca ir noslēgusi līgumus ar 35 rezidentiem. Tādējādi katru gadu pie mums nāk šie jaunie speciālisti un nākotnē šī problēma būs daudz mazāks nekā patlaban," teica Joksts.

Savukārt, runājot par Nacionālā veselības dienesta (NVD) piešķirto kvotu izpildi, Joksts uzsvēra, ka līgumā figurē ap 60 dažādas programmas. Dažās no tām tik tiešām ir neizpilde, taču ir arī tādas, kurās ir pārstrāde. Kopumā tā nauda, ko NVD piešķir ambulatoro pakalpojumu sniegšanai, tiekot apgūta. Dažreiz gan var gadīties, ka, piemēram, saslimst kāds unikāls speciālists, tad kādu brīdi slimnīcai nav iespējas sniegt šo pakalpojumu un kvota var palikt neizpildīta, atzina Joksts.

Ja programmu griezumā slimnīca var variēt, tad kopumā pieļaut piešķirto kvotu pārstrādi iestāde nevar, jo tas nes slimnīcai zaudējumus, skaidroja tās vadītājs. Pēc viņa teiktā, pērn uz 6,2 miljonu eiro fona pārstrāde bija tikai 0,5%, kas esot vērtējama kā ļoti maza. Arī šogad piešķirto kvotu piecu mēnešu norma esot izpildīta.

Problēmas ir citur - slimnīcai ir resursi, ir liels pieprasījums un daudzās pozīcijās šīs kvotas ātri tiek izstrādātas, sāk veidoties rindas un pacientiem nākas piedāvāt pakalpojumus par maksu, skaidroja slimnīcas vadītājs, kā piemēru minot invazīvo kardioloģiju, kur rindas jau patlaban tiek veidotas uz nākamo gadu. "Šie speciālisti varētu izdarīt daudz vairāk, diemžēl kvotu apjoms ir tāds, kāds ir," norādīja Joksts.

Cita lieta esot, ja ārsts maksas pakalpojumu, uz kuru slimnīcā ir izveidojusies rinda, piedāvā veikt nevis turpat slimnīcā, bet savā privātpraksē. Par šādiem gadījumiem gan būtu jāziņo slimnīcas vadībai, aicināja Joksts.

Kā ziņots, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Elksniņš šonedēļ preses konferencē, atsaucoties uz NVD datiem, pauda bažas, ka Daugavpils reģionālā slimnīca neizstrādā tai piešķirtās kvotas uz dažādiem izmeklējumiem. "Te ir liela problēma: valsts piešķir naudu izmeklējumiem, ārsts slimnīcā pacientu pieraksta rindā pēc pusgada, astoņiem mēnešiem, tajā pašā laikā piedāvājot saņemt šo pašu pakalpojumu savā privātpraksē jau šovakar, bet par 40-50 eiro," norādīja Elksniņš.

Pēc viņa teiktā, ārstu privāto prakšu attīstība ir apliecinājums tam, ka pakalpojums Daugavpils reģionālajā slimnīcā netiek sniegts, tas nav kvalitatīvs un cilvēki galu galā spiesti doties uz privāto sektoru. Rezultātā mazinās pakalpojuma kvalitāte un iespēja saņemt šos pakalpojumus Daugavpils reģionālajā slimnīcā, apgalvoja Daugavpils domes priekšsēdētājs.

LETA jau ziņoja, ka Elksniņš iepriekš žurnālistiem pieļāva, ka septembrī varētu netikt pagarināts darba līgums ar Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāju Jokstu. "Tas, kā Joksts kļuva par šīs iestādes vadītāju, un problēmas, kas iestādē ir radušās viņa vadīšanas laikā, diez vai dos man iespēju vēlēties, lai viņš turpinātu pildīt šos pienākumus," sacīja Elksniņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)