Banner 980x90

Jaunsvirlaukas pagastā 165 cūku ganāmpulkā reģistrē šogad Latvijā pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mājas cūkām

Rīga, 12.jūn., LETA. Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā, "Kukuļu" mājās 165 cūku ganāmpulkā reģistrēts šogad Latvijā pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūkām, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pēc viņas teiktā, PVD saimniecībā veic ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp tiks likvidētas cūkas, kā arī sākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē. Saimniecība nodarbojas ar sivēnu audzēšanu un pārdošanu, tādēļ PVD pārbaudīs arī saistītās saimniecības.

Meistere pastāstīja, ka PVD ap slimības skarto saimniecību ir noteicis karantīnu - aizsardzības zonu triju kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

PVD atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās, pastāvīgi jāapkaro grauzēji un nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

Tāpat mājas cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus un citas dārza veltes. Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kurus nevalkā ārpus novietnes. Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Meistere uzsvēra, ka vasaras mēnešos risks ienest vīrusu mājas cūku saimniecībās ir būtiski lielāks nekā citos gadalaikos - meža cūku barus ir kuplinājuši pavasarī dzimušie sivēni, tādējādi uzturot meža cūku populāciju un vīrusa klātbūtni dabā, savukārt pagalmos un pļavās, kurās meža cūkas mēdz ieklīst, zeļ zāle, kuru neapzinīgāks cūku turētājs kāro izbarot cūkām.

Pēc viņas teiktā, PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un, ja tas vēl nav izdarīts - reģistrēt cūkas Lauksaimniecības datu centrā, kā arī rūpīgi ievērot biodrošības noteikumus. Ja biodrošība nebūs ievērota un cūkas nebūs reģistrētas, PVD dzīvnieku īpašnieku administratīvi sodīs, turklāt saimniecība nevarēs saņemt kompensāciju par slimības radītajiem zaudējumiem.

Jau ziņots, ka iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām Latvijā tika konstatēts pagājušā gada oktobrī.

Vīruss turpina izplatīties arī meža cūku populācijā - šogad ĀCM konstatēts 523 meža cūkām.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)