Banner 980x90

Iztērēju nolikto naudu nebaltām dienām. Ko tagad darīt?

Iekrājumi nebaltām dienām ir prātīgs lēmums. Taču ko darīt, ja tos gadījies iztērēt? Iesākumam rūpīgi jāapsver, kādam nolūkam tie tiks tērēti. Galu galā iekrājumi nebaltām dienām domāti, lai tos tērētu brīdī, kad papildus līdzekļi patiešām nepieciešami – ja tie iztērēti nepieciešamam un akūti steidzamam pirkumam vai maksājumam, tad pārdzīvot nevajadzētu, vienkārši sākt jaunus iekrājumus nākamajām nebaltajām dienām. 

Taču, ja iekrājumi iztērēti nepārdomāti un kādam pirkumam vai izdevumam, kas nebūt nav bijis nepieciešams, bet ir bijis spontāni nepārdomāts? Viss jāsāk iekrāt no jauna, taču šajā reizē jāmaina arī sava attieksme pret iekrājumiem un naudas tērēšanu dažādām vajadzībām. Iespējams, pirkumam, kam iztērēji iekrājumus, daudz vairāk būtu piemērots aizdevums vai vienkārši no šī pirkuma daudz prātīgāk būtu bijis atteikties. Ko darīt, lai ierobežotu savus izdevumus un neiztērētu iekrājumus? 

Iekrājumus nebaltām dienām iekrāj skaidras naudas formā, kamēr pārējos līdzekļus izmanto tikai bezskaidras naudas darījumos (vai otrādāk – iekrāj uz kartes, kamēr par pirkumiem norēķinies tikai ar skaidru naudu). Tiesa, arī iekrājumus būtu jāizvēlas veidot citā bankā vai vismaz uz atsevišķa konta, lai nav tik viegli tiem piekļūt, kad pēkšņi rodas kārdinājums veikt kādu pirkumu vai maksājumu.

Centies rūpīgāk kontrolēt savu budžetu. Ja ir radusies nepieciešamība un vēlme iztērēt iekrājumus, tātad kādam pirkumam, kam vajadzētu pietikt no ikmēneša budžeta, tomēr nepietiek. Tas nozīmē, ka budžetu neplānojam pietiekami rūpīgi vai tērējam naudu lietām, kas neiekļaujas budžetā. Rūpīgi jāizvērtē savs budžeta plānojums un jāsaprot, kuri izdevumi ir nepieciešami, kuri tomēr ne. 

• Izveido sarakstu, kam paredzēti iekrājumi nebaltām dienām. Definīcija par to, kas ir nebalta diena, var būt katram cita un gana plaša. Kādam tā būs skumja diena, kad šķiet, ka iepirkšanās uzlabos garastāvokli, kādam citam tā saistīsies ar būtiskiem izdevumiem, kurus nenosedzot ikdienas darbības tiks spēcīgi ietekmētas (medicīniskie izdevumi, auto remonts, darba attiecību pārtraukšana un kādu laiku jāiztiek bez stabiliem ienākumiem). Tāpēc vismaz dažu punktu definēšana, ko tad nozīmē nebalta diena, palīdzēs orientēties un atcerēties, kuriem pirkumiem, lai cik arī nešķistu nepieciešams vai vajadzīgs, šos iekrājumus tomēr netērēt. 

• Padomā par papildu ienākumiem. Ja ir izdevumi vai pirkumi, kuri nepieciešami, bet tiem regulāri nepietiek līdzekļu, padomā par iespēju iegūt papildu ienākumus vai atteikties no citiem izdevumiem vai pirkumiem, bez kuriem iespējams iztikt. Tas palīdzēs labāk kontrolēt savas finanses un netērēt iekrājumus nevajadzīgi. 

• Cits risinājums izdevumiem. Iespējams, ja radušies pēkšņi un neparedzēti izdevumi, kas tomēr netilpst Tavā nebalto dienu iekrājumu sarakstā, vērts padomāt par to, ka labāk izvēlēties aizdevumu šo izmaksu segšanai. Protams, rūpīgi jāpadomā, kā aizdevumu spēsi atmaksāt. Bet, ja šie izdevumi rodas regulāri, aizdevums tomēr nebūs labākais risinājums. Te Tev pašam jāspēj rūpīgi izvērtēt. 

Katrā gadījumā, ja iztērēti iekrājumi, kas atlikti nebaltai dienai nepārdomāti un varbūt pat nevajadzīgi, jāizvērtē un jāsaprot, kas darīts nepareizi – paļāvies spontānam pirkumam, kas likās vajadzīgs; nepārdomāti iztērēji neparedzētiem izdevumiem, nepadomājot par citām iespējām, kā šos izdevumus nosegt. Izprotot, kāpēc nepārdomāti iztērējām savus iekrājumus, palīdzēs nākamreiz daudz uzmanīgāk rīkoties ar iekrājumiem. Un, protams, jāsāk iekrājumu veidošana no jauna, jo vienmēr ir labi, ja ir iekrāti naudas līdzekļi, kas var lieti noderēt brīžos, kad tie patiešām nepieciešami, bet citu risinājumu vienkārši nav. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)