Banner 980x90

IZM esot gatava pārņemt algu maksāšanu pirmsskolas pedagogiem, taču trūkstot pašvaldību atbalsta

LETA
LETA
Rīga, 22.maijs, LETA. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) ir taisnība un pirmsskolas pedagogu algu finansēšana būtu jāpārņem valstij, šādu viedokli šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šadurskis uzsvēra, ka pērn par šo jautājumu runāts ar pašvaldībām, kurām piedāvāts, ka valsts pārņems bērnudārzu pedagogu atalgojumu, bet tā vietā pašvaldības nodrošinātu skolēnu bezmaksas ēdināšanu, kuru pašlaik sākumskolās nodrošina valsts. Pēc Šadurska vārdiem, šo sarunu laikā katrs izrēķināja savu izdevīgumu un daļa pašvaldību secināja, ka tas tām nav izdevīgi, bet Latvijas Pašvaldību savienība izlēmusi rīkoties "tā, kā parasti rīkojas, ja ir domstarpības, - labāk nedarīt neko".

Savukārt runājot par citu LIZDA aicinājumu - nodrošināt kompensācijas visiem līdz ar skolu reformu atlaižamajiem skolotājiem, ne tikai pirmspensijas vecuma pedagogiem, Šadurskis atteica, ka "diemžēl, mums nav tādu līdzekļu".

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta LIZDA ierosināta parakstu vākšana par vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanu pirmsskolas pedagogiem.

LIZDA uzsver, ka ir būtiski nodrošināt visu pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksu no valsts budžeta. LIZDA ieskatā pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi saskaras ar nevienlīdzību darba slodzes veidošanās principos un darba samaksas apmērā. Arodbiedrībā skaidroja, ka pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 līdz 4 gadiem, atalgojums tiek nodrošināts no pašvaldību budžeta, līdz ar to atalgojuma apmēru ietekmē katras pašvaldības finansiālās iespējas.

Ja atalgojums tiktu nodrošināts no valsts budžeta, tad nevienlīdzības principi tiktu mazināti, pārliecināta arodbiedrība, kura atgādina, ka no 2016.gada 1.septembra spēkā ir pedagogu darba samaksas jaunā sistēma, kas pretēji cerētajam pasliktinājusi situāciju, jo tika palielināta pirmsskolas pedagogu darba slodze, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei no 30 stundām nedēļā uz 40 stundām, kā arī bez konsultācijām ar arodbiedrību zemākā mēneša darba algas likme tika noteikta 620 eiro (atsevišķos gadījumos - pat 560 eiro).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)