Banner 980x90

Forumā Daugavpils Universitātē runās par mītiem un realitāti, nodarbinot jauniešus ar invaliditāti

Daugavpils, 7.dec., LETA. Nākamnedēļ, 11.decembrī, plkst.14 Daugavpils Universitātē norisināsies forums "Jaunieši ar invaliditāti darba tirgū – mīti un realitāte", aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta komunikācijas projekta vadītāja Inita Kabanova.

Ir daudz jautājumu, kas biedē darba devēju brīdī, kad tiek dota iespēja pieņemt darbā jaunieti ar invaliditāti. Kādu darbu var veikt jaunietis ar dzirdes traucējumiem? Kā nodrošināt vides pieejamību jaunietim ratiņkrēslā? Vai vājredzīgs jaunietis var rakstīt uz datora?

Cik daudzi no mūsu uzskatiem ir mīti? Un vai pastāv iespējas atrisināt objektīvos ierobežojumus, ko var radīt invaliditāte? Uz šiem un citiem jautājumiem tiks meklētas atbildes forumā, piedalīties kurā aicināti topošie karjeras konsultanti, nevalstisko organizāciju pārstāvji, uzņēmēji, nodarbinātības politikas veidotāji, citi interesenti.

Jaunieši ar invaliditāti darba tirgū nereti saskaras ar darba devēju noraidījumu, kas daudzkārt saistīts ar nezināšanu par jauniešu spējām. Ar to, kādi psiholoģiski emocionālie faktori jāņem vērā, domājot par personu ar invaliditāti iekļaušanu darba tirgū, forumā iepazīstinās Sociālās integrācijas valsts aģentūras Eiropas Sociālā fonda projekta psiholoģe Lauma Tīsa.

Par pētījumu "Darba tirgus vajadzībām nepieciešamo profesiju un prasmju noteikšana personām ar smagu invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem" stāstīs Sociālās integrācijas valsts aģentūras Eiropas Sociālā fonda projekta izglītības metodiķis Valdis Bogdanovs. Bet to, kāds atbalsts jau šobrīd ir pieejams jauniešu ar invaliditāti nodarinātībai, raksturos Eiropas Sociālā fonda projekta "Jauniešu garantijas" karjeras konsultants Daugavpilī Vitālijs Filipskis.

Ar savu pieredzi, nodarbinot personas ar invaliditāti, iepazīstinās Invalīdu ar kustību traucējumiem biedrības "Ilgas" valdes priekšsēdētāja Anna Stankeviča, SIA "Illustrator" valdes locekle un SIA "EgoDizains" direktora vietniece Jūlija Kuļgajeva.

Klātesošajiem arī būs iespēja iziet šķēršļu joslu ratiņkrēslā un mēģināt pārvietoties telpā ar redzes traucējumus simulējošām brillēm.

Šis ir pēdējais no pieciem forumu cikla "Cilvēki ar invaliditāti sabiedrībā: KĀ nevis VAI" forumiem Latvijas augstskolās, kuru gaitā ar studentiem – topošajiem nozaru speciālistiem – tiek pārrunātas cilvēku ar invaliditāti iespējas iekļauties sabiedrībā – mācīties, izvēlēties karjeru atbilstoši savām interesēm, strādāt un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Forumā tiks runāts arī par vairāku Eiropas Sociālā fonda projektu ieguldījumu iekļaujošas sabiedrības un nodarbinātības attīstībā Latvijā.

"Topošos speciālistus - studentus – vēlamies uzrunāt, jo tieši viņi ir tie, kas veidos Latvijas nākotni. Viņi ir tie, kas pieņems lēmumus, ko pieņemt darbā, kas iedrošinās jauniešus ar invaliditāti studēt, sākt uzņēmējdarbību, sniegs tiem atbalstu, kas liks aizdomāties apkārtējiem par viņu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Tikai tā var kopīgi veidot drošu un visiem pieejamu vidi, stiprinot Latviju," uzsver Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Forumu cikls norisinās ar Eiropas Sociālā fonda projekta "Tehniskā palīdzība publicitātei un sabiedrības informēšanai Labklājības jomā (1.kārta)" atbalstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)