Banner 980x90

Dūklavs: ĀCM ierobežošanai nav darīts pilnīgi viss, tomēr ir darīts ļoti daudz

Rīga, 16.janv., LETA. Lai arī nevar apgalvot, ka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanai Latvijā ir darīts pilnīgi viss, tomēr ir darīts ļoti daudz, šodien pēc premjera Māra Kučinska (ZZS) sasauktās Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Ministrs arī pauda izbrīnu, ka ĀCM ir skāris cūku novietni "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku ganāmpulku.

"Krimuldas cūku novietne bija kā paraugs, kur tika vesti Eiropas vetārsti un apmācīti, kā cūku novietņu kompleksos ir jāveic biodrošības pasākumi. Krimuldas novietnē ir izdarīts viss, lai izvairītos no ĀCM nonākšanas tajā. Taču tas ir noticis vienā no lielajām sivēnmāšu kūtīm, vienā sprostā. Patlaban iemeslus ir grūti nosaukt, tāpēc arī tiks ierosināta lieta un ar Valsts policijas palīdzību tiks noskaidroti apstākļi. Secinājumi noteikti būs," uzsvēra zemkopības ministrs.

Vaicāts, kas notiks gadījumā, ja ĀCM pietuvojas Rīgai, Dūklavs sacīja, ka ĀCM izplatības bīstamība ir sadalīta pa zonām, bet Rīga patlaban nevienā zonā nav ietverta.

Jau vēstīts, ka Krīzes vadības padome šodien nolēma rosināt izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados.

Kučinskis stāstīja, ka valdība rīt, 17.janvārī, lems par ārkārtas situācijas izsludināšanu Krimuldas un Ādažu novados, ņemot vērā, ka steidzami ir jāutilizē 5000 cūku. Pēc premjera teiktā, cūku likvidēšanai nepietiks ar esošajām jaudām, ko var nodrošināt pārstādes utilizācijas uzņēmumi, tāpēc nāksies nodrošināt cūku papildu dedzināšanu, kā rezultātā vairākos likumos būs jāmaina atsevišķas normas vai tās jāaptur, piemēram, Iepirkumu likumā, Dabas aizsardzības likumā un virknē citu normatīvo aktu.

Tāpat aģentūra LETA jau ziņoja, ka saistībā ar cūku novietnē "Rukas" konstatēto ĀCM ir noteikta aizsardzības zona triju kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku audzēšanas kompleksa apsaimniekotājs ir SIA "Ancers", liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Tajā teikts, ka "Ancers" šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības "Krimulda" bāzes. Uzņēmumam esot divi cūku audzēšanas kompleksi - viens Krimuldas pagastā sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopumā ganāmpulkā esot 8500 dzīvnieku.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Ancers" dibināts 1994.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22.septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā slimība tika konstatēta trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

ĀCM turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad vīruss konstatēts 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)