Banner 980x90

Deputāts Rancāns aicina policiju sākt dienesta pārbaudi saistībā ar Krāslavā notikušo kautiņu, pēc kura mira cilvēks

Rīga, 7.aug., LETA. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) aicinājis Valsts policiju (VP) sākt dienesta pārbaudi saistībā ar Krāslavā notikušo kautiņu, pēc kura mira cilvēks, aģentūru LETA informēja Jaunajā konservatīvajā partijā.

Atsaucoties uz publiski pieejamo informāciju par Krāslavā notikušo noziedzīgo nodarījumu, politiķis nosūtījis vēstuli iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV), VP priekšniekam Intam Ķuzim un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, paužot viedokli, ka policijas rīcība šajā situācijā, neizvēloties aizdomās turētajiem kā drošības līdzekli apcietinājumu, ir neprofesionāla gan no izmeklēšanas taktikas, gan no juridiskā viedokļa.

Rancāns aicina VP priekšnieku nekavējoties sākt dienesta pārbaudi un nodot lietu izmeklēšanai citā VP struktūrvienībā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VP pārstāve Belova, aizdomās turētajiem kā drošības līdzeklis tikusi piemērota policijas uzraudzība. Attiecīgās personas tiek turētas aizdomās par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, vai par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa. Tāpat viņi tiek turēti aizdomās par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti.

Rancāns norāda, ka sevišķi smags noziegums, kas ir bijis vērsts pret personas dzīvību, ir apcietinājuma piemērošanas pamats atbilstoši Kriminālprocesa likuma kārtībai. Policijas rīcībai cīņā pret šāda veida noziegumiem ir jābūt maksimāli stingrai un izlēmīgai, lai nepieļautu ne mazāko iespēju liecinieku ietekmēšanai vai citādai pretdarbībai. TV3 raidījuma "Bez tabu" sižetā esot izskanējusi informācija, ka saistībā ar notikušo ir bijuši mēģinājumi ietekmēt lieciniekus, kas "mūs dara ļoti bažīgus", pauž deputāts.

"Ir pilnīgi nepieņemami, ka policija konkrētajā gadījumā ar neprofesionālu rīcību vietējos iedzīvotājos ir radījusi nedrošības sajūtu un šaubas ne tikai par tās spēju izmeklēt un novest līdz taisnīgam atrisinājumam slepkavības lietas, bet arī šaubas par tās spēju aizsargāt sabiedrību no atsevišķu bīstamu elementu realizētas vardarbības. Nav normāli, ka vardarbībā cietušie ir spiesti griezties pēc aizstāvības televīzijā tāpēc, ka policija nespēj vai nevēlas kvalitatīvi pildīt savus pienākumus," uzsver Rancāns.

Saeimas Iekšlietu komisijas priekšsēdētājs vēstulē iekšlietu ministram uzsver, ka "cilvēka dzīvība ir pats dārgākais" un ka prioritāras ir ne tikai bijušo tiesnešu un advokātu slepkavību lietas, bet arī jebkura cita sabiedrības locekļa slepkavības lieta. "Lai gan vēsts par jaunā vīrieša slepkavību pāršalkusi visu valsti un iedzīvotāji pamatoti pauž sašutumu," Ģirģens tam neesot pievērsis uzmanību, pauž JKP pārstāvji.

JKP norāda, ka politiskais spēks stingri iestājas par likumu un kārtību. Rancāns norāda, ka pie JKP vēršas iedzīvotāji un pieprasa rīkoties, jo Krāslavā notiekošais ir ļoti satraucošs. Lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos policijai, nepieļautu iespējamu liecinieku ietekmēšanu un panāktu konkrētās lietas atklāšanu un vainīgo personu sodīšanu, komisijas priekšsēdētājs vēstulē aicina VP vadību veikt organizatoriska rakstura pasākumus, lai konkrēto kriminālprocesu nodotu izmeklēšanai citai "šāda veida lietās kompetentākai" policijas struktūrvienībai ārpus Krāslavas pilsētas.

"Aicinu Valsts policijas priekšnieku nekavējoties veikt dienesta pārbaudi par šo gadījumu, lai izvērtētu faktus un attiecīgo amatpersonu atbilstību ieņemamajam amatam," uzsver politiķis.

Savukārt ģenerālprokurors aicināts izvērtēt arī uzraugošā prokurora īstenotās uzraudzības kvalitāti šajā lietā un nepieciešamības gadījumā izlemt arī jautājumu par citas piekritības noteikšanu, pauž JKP pārstāvji.

Aģentūra LETA pagaidām nav saņēmusi atbildes uz jautājumiem no Iekšlietu ministrijas par Ģirģena viedokli šajā jautājumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)