Banner 980x90

Daugavpils Universitātē koncertēs Rīgas saksofonu kvartets

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Otrdien, 23.februārī plkst.17.30 Daugavpils Universitātē ( Vienības ielā 13, koncertzālē) koncertu sniegs Rīgas saksofonu kvartets (RSK), pilsētas informācijas portālam Daugavpils24.lv pavēstīja DU Starptautisko un sabiedrisko attiecību daļas Sabiedrisko attiecību menedžere Zane Ločmele.

Kvartets daudzsološi sevi pieteica jau 1992.gadā. Tieši ar kvarteta darbību ir aizsākusies akadēmiskās saksofonmūzikas ēra latviešu mūzikā.

Toreiz kvarteta komanda bija citāda, bet pašreizējā sastāvā mūziķi ir kopā kopš 2013.gada. No aizsākumiem līdz šodienai kvartetā muzicē tā izveidotājs Artis Sīmanis, kurš koncertdienā DU sniegs arī saksofonspēles meistarklasi (23.02.2016. plkst.12.30 Daugavpils Universitātes koncertzālē).

Ne tikai koncertzāles, bet arī skolas, baznīcas, pilis, izstāžu atklāšanas, brīvdabas koncerti ir RSK darbības lauks. Ar savu spēli RSK guvis atzinību gan publikas, gan kritiski noskaņotu speciālistu vidū: būdams demokrātisks izvēlētajā stilistikā un ietiepīgi cerīgs profesionālās prasmes izkopšanā, pilnveidojot skanējuma nianses un meistarību. Ne mazsvarīgu lomu līdzspēlējusi arī iesīkstējušo stereotipu laušana Latvijā par saksofonu kā tīri džezisku instrumentu. To apliecina dažādais repertuārs: J.S. Baha, Dž. Gabrieli, G.F. Hendeļa, V.A. Mocarta, B. Marčello skaņdarbu pārlikumi saksofonu kvartetam no vienas puses, 20. un 21.gs. saksofona orģinālmūzika (Andrew Poppy, Gabriel Jackson, Carleton Macy, Joe Cutler, Perry Goldstein, Philip Glass u.c.) no otras. Trešais darbības virziens saistīts ar aizraujošajiem pasaules mūzikas ritmiem un asociatīvi līriskajām melodijām. Ir arī ceturtā šķautne: pasaulē labi pazīstamo džeza komponistu (Dž. Gēršvina, D. Gilespija, D. Elingtona, F. Vūdsa, M. Movera un daudzu citu džezistu) šedevru aranžējumi un orģinālkompozīcijas.

Savā vairāk kā divdesmit gadu pastāvēšanas laikā kvartets bez koncertiem Latvijā muzicējis arī Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Igaunijā, Krievijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Kanādā, Ķīnā, ASV, Francijā, Horvātijā, Slovēnijā, Rumānijā, Bulgārijā, Itālijā, Izraēlā, Armēnijā, Bosnijā un Hercogovinā, Kazahstānā, Maķedonijā, Kosovā un Uzbekistānā. Rīgas saksofonu kvartets piedalījies dažādos starptautiski nozīmīgos mūzikas festivālos.

Par aktīvu koncertdarbību un augstu māksliniecisko sniegumu 1999.gadā tas saņēmis Lielo Mūzikas balvu – Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā.

Pašlaik kvarteta sastāvā muzicē Ilze Lejiņa, Artis Sīmanis, Ainārs Šablovskis un Baiba Tilhena.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)