Banner 980x90

Daugavpils novadā par 150 000 eiro atjaunots Červonkas muižas pils jumts

Daugavpils, 7.dec., LETA. Daugavpils novadā ekspluatācijā nodots valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Červonkas (Vecsalienas) muižas pils jumts, aģentūru LETA informēja Daugavpils novada domes Sabiedrisko attiecību daļā.

Muižas pils jumta atjaunošanas būvdarbi notika laika posmā no jūnija līdz decembrim un izmaksāja 150 000 eiro. Būvprojektu izstrādāja SIA "Arhitekta Laimoņa Šmita Darbnīca", būvdarbus veica SIA "Builder Industry".

Būvdarbu gaitā nomainīts jumta skārda segums, ieklāts jauns jumta iesegums, izmantojot rūpnieciski izgatavotu valcprofilu, pielietotas tradicionālās valcēšanas metodes, saglabājot vēsturiskā lokšņu skārda dalījuma vertikālās un horizontālās proporcijas.

Jumtam ierīkota arī jauna lietus ūdens novadīšanas sistēma, individuāli izgatavojot visus elementus analoģiskus līdzšinējiem. Savukārt bēniņu telpā jumta korē ierīkota papildus vēdināšana.

Darbu gaitā ir atjaunoti arī fasādes izvirzīto dekoratīvo apdares elementu un jumta parapetu nosegelementi ar analogas tērauda loksnes elementiem. Atjaunoti dūmeņi, izmantojot atgūtos vēsturiskos ķieģeļus un tērauda loksnes dūmeņu nosegelementi. Tāpat atjaunoti jumta dekoratīvie rotājumi.

Ēkai ierīkotas zibensaizsardzības un zemējuma kontura sistēmas. Atjaunots vēsturiskais lievenis ar nojumi, kas balstīta uz koka kolonnām ar dekoratīviem elementiem, kā arī veikta visu koka konstrukciju apstrāde un tonēšana.

Červonkas pils kopš 2014.gada atrodas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, tādēļ visus atjaunošanas darbus kontrolēja arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)