Banner 980x90

Daugavpils novadā Laucesas kapos pārapbedīs deviņu poļu leģionāru mirstīgās atliekas

Daugavpils, 18.okt., LETA. Sestdien, 21.oktobrī, Daugavpils novada Laucesas pagastā, katoļu kapos notiks 1919.gadā Latvijas teritorijā kritušo deviņu Polijas leģiona I divīzijas karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšanas pasākums, aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

1919.–1920.gadā poļu karaspēks ģenerāļa Edvarda Ridz-Smiglija vadībā iesaistījās Latgales atbrīvošanas operācijā, kuras rezultātā apvienotais Polijas un Latvijas karaspēks atbrīvoja Latgales teritoriju no lieliniekiem.

1919.gada septembrī Laucesas pagastā, netālu no dzelzceļa līnijas Sanktpēterburga – Varšava (vietas vēsturiskais nosaukums poļu valodā – Katymioùka) tika apglabāti deviņi Polijas leģiona I divīzijas kritušie karavīri. 2016.-2017.gadā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos un pētījumos tika atrasta apbedījumu vieta un veikta ekshumācija. Karavīru personības tika identificētas, septiņi no viņiem visticamāk bijuši ierindnieki, viens kaprālis un viens vada komandieris.

Plkst.12 Laucesas sv.Pētera un Pāvila baznīcā sāksies svinīgā Svēta Mise, pēc kuras Polijas leģionāru mirstīgās atliekas tiks guldītas blakus saviem cīņu biedriem Laucesas katoļu kapsētā.

Pasākumā piedalīsies Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas delegācija ar valsts sekretāru Jaroslavu Sellinu, Polijas vēstniece Latvijā Eva Dembska, Latvijas varas iestāžu pārstāvji, Polijas Armijas Godasardzes bataljons, Latvijas Zemessardzes pārstāvji, garīdzniecība un vietējie poļi.

Laucesas kapos kopējās apbedījuma vietās ir apbedīti vairāki desmiti Polijas leģiona 1.kājnieku pulka karavīru.

Te tika apglabāti arī cīņās par Grīvu 1919.gada 27. –28.septembrī kritušie karavīri.

Kritušo karavīru pārapbedīšanas pasākums organizē Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļa "Promeņ" ar Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas atbalstu un sadarbībā ar Polijas vēstniecību Rīgā un fondu "Pomoc Polakom na Wschodzie".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)