Banner 980x90

Daugavpils novada dome lemj nepiemērot maksu par kapavietas ierādīšanu

Jelgava, 23.aug., LETA. Daugavpils novada pašvaldība nepiemēros maksu par kapavietas ierādīšanu, paredz šodien novada domes sēdē apstiprinātie kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi.

Jauni noteikumi izstrādāti, ņemot vērā Valsts kontroles (VK) revīzijas ieteikumus. Saistošie noteikumi nosaka Daugavpils novada pašvaldības īpašumā esošo kapsētu darbību un uzturēšanu, kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtību, apbedīšanas kārtību, kapliču izmantošanas kārtību, kapsētu pārziņu un kapavietas uzturētāja tiesības un pienākumus, un tie stāsies spēkā publicēšanas pašvaldības informatīvajā izdevumā "Daugavpils Novada Vēstīs".

Kapsētu apsaimniekotāji novadā ir pagastu pārvaldes, kuru pienākums ir arī veikt kapsētu topogrāfisko un apbedījumu vietu precīzu uzskaiti kapu grāmatās un elektroniskā datu bāzē, kapavietu nospraušanu dabā, informācijas stendu izvietošanu un neuzraudzīto kapavietu aktēšanu.

Kapsētas pārziņa pienākums ir līdz 1.oktobrim apsekot kapsētu, konstatēt un nofotografēt neuzraudzītās kapsētas. Neuzraudzītās kapavietas tiek marķētas ar brīdinājuma zīmi, tiek sagatavots akts un izdarīta atzīme kapu grāmatā. Saskaņā ar sagatavoto aktu, kapsētas pārzinis nosūta kapavietas uzturētājam informāciju par kapavietas aktēšanu. Ja akts tiek sastādīts trīs gadus pēc kārtas, kapavieta pāriet kapsētas apsaimniekotāja rīcībā, 30 dienas iepriekš par to brīdinot kapavietas uzturētāju. Noteikts arī, ka neuzraudzītām kapavietām, kur konstatēts, ka apbedījums veikts pirms 25 gadiem, var veikt virsapbedījumu.

Daugavpils novada saistošie noteikumi neparedz maksu par kapavietas piešķiršanu, ierādīšanu un rezervēšanu pašvaldības kapsētās.

"Valsts kontroles revīzijā tika norādīts, ka samaksa par kapa vietām Latvijā ir ļoti atšķirīga. Tā kā valstī nav vienota likuma, kas nosaka šādu maksu, Daugavpils novada pašvaldība nolēmusi maksu par kapavietu nepiemērot," skaidroja pašvaldības Finanšu pārvaldes Īpašuma daļas vadītāja Ilze Rasčevska.

Par saistošo noteikumu neievērošanu var izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu fiziskām personām līdz 360 eiro, juridiskām personām līdz 1400 eiro.

Pašlaik Daugavpils novadā ir 72 pašvaldības kapsētas, visvairāk pašvaldības kapsētu ir Višķu, Maļinovas, Dubnas, Demenes un Salienas pagastā.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā secināts - pašvaldībās būtiski atšķiras kapavietu iegūšanas un nomas izmaksas - no trim eiro līdz pat 500 eiro.

VK secinājusi, ka pašvaldības nepilnīgi informē sabiedrību par kapavietu pieejamību un izmantošanu. Tāpat pašvaldībās ir noteiktas atšķirīgas kapavietas iegūšanas un apsaimniekošanas izmaksas.

Piemēram, jaunas kapavietas iegūšana var izmaksāt no trim eiro līdz pat vairāk nekā 500 eiro, bet gada "nomas" maksa variē no 1,42 eiro līdz 4,15 eiro. Dažkārt par kapavietas iegūšanu ir jāmaksā vairāk, nekā par apbedīšanu. VK secinājusi, ka bieži vien maksājumi ir saskaldīti daudzos dažādos maksājumos, lai gan varētu noteikt vienu skaidru maksājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)