Banner 980x90

Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja aicina nesasteigt pāreju uz mācībām valsts valodā

Rīga, 25.marts, LETA. Valstij nevajadzētu sasteigt pāreju uz mācībām valsts valodā, tiekoties ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem, aicinājusi Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova.

Pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja vērsusi deputātu uzmanību, ka Daugavpils skolās trūkst noteiktu mācību priekšmetu - dabaszinību mācību priekšmetu, latviešu valodas - skolotāju, tāpēc jāpievērš uzmanība skolotāju profesijas prestiža celšanai un augstskolu prasībām pedagoģiskā personāla sagatavošanai un izglītošanai.

Runājot par pāreju uz mācībām valsts valodā, Isupova apgalvojusi, ka pašvaldības mazākumtautību skolās daudzu gadu garumā veiksmīgi tiek īstenota bilingvālās izglītības sistēma, ko apliecinot rezultatīvi rādītāji valsts valodas apguvē. Viņa aicinājusi valdību nesasteigt pāreju uz apmācību valsts valodā vispirms tāpēc, ka bērniem ir jādod iespēja apgūt zināšanu un personības attīstības pamatus dzimtajā valodā. Tāpat viņa norādījusi, ka pilsētas izglītības iestādes, tai skaitā arī pirmsskolas, pašlaik un tuvākajā nākotnē nav un nebūs iespējams nodrošināt ar nepieciešamo pedagogu, kuri varētu brīvi vadīt mācību procesu valsts valodā, skaitu, neskatoties uz to, ka pedagogi nepārtraukti pilnveidojot savas valodu prasmes.

Tikšanās laikā pievērsta uzmanība arī problēmu lokam, kas skar speciālo un iekļaujošo izglītību, īpaši bērnu ar runas traucējumiem un mācību grūtībām iekļaušanu vispārējās izglītības iestāžu klasēs no 2020.gada. Tikšanās laikā runāts par iespēju piesaistīt atbalsta personālu, pedagoga palīgu un asistentu bērniem ar īpašām vajadzībām, par pedagogu sagatavošanu darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām, kā arī par to, ka šis jautājums var būt atrisināts, ja būs sistēmiska pāreja.

Diskusijas laikā runāts arī par Valsts ģimnāziju rezultatīvajiem rādītājiem, pedagoģiskās korekcijas un neklātienes programmu realizēšanas iespējām tuvākajā nākotnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)