Banner 980x90

Daugavpils domes komisija izmeklēs 90 000 eiro zaudējumu nodarīšanu kapitālsabiedrībai saistībā ar atkritumu dedzinātavu

Rīga, 10.janv., LETA. Daugavpils domes ārkārtas sēdē šodien izveidota izmeklēšanas komisija, kas izvērtēs 90 000 eiro zaudējumu nodarīšanu pašvaldību kapitālsabiedrībai SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija" (AADSO) saistībā ar atkritumu dedzinātavas projekta virzību.

Argumentējot komisijas nepieciešamību, deputāts Andrejs Elksniņš (S) skaidroja, ka 2014.gadā pilsētas ilgtspējīgās attīstības stratēģijā noteikts, ka pilsētā liela apjoma sadzīves atkritumu sadedzināšana nav pieļaujama. Taču, pretēji dokumentā noteiktajam, 2017.gadā AADSO akcionāru sapulcē nolemts virzīt uzņēmuma projektu par atkritumu reģenerācijas iekārtas uzstādīšanu pilsētā Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanai. Abus dokumentus parakstījis toreizējais domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (LP), kurš šodien domes sēdē piedalījies nav.

AADSO fonda atbalstu saņēmis nav, un uzņēmumam ir nodarīts 90 000 eiro kaitējums, uzskata Elksniņš.

Vairāki deputāti, taču ar dažādiem argumentiem, sākumā pretojās komisijas izveidei. Inguna Kokina (LP) pauda, ka pašvaldībai ir svarīgāk paust savu nostāju par ietekmes uz vidi novērtējumu saistībā ar ieceri, bet domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis (MP) aicināja vērsties tiesībsargājošās iestādēs pret Lāčplēsi. Reaģējot uz iebildumiem, Elksniņš pauda, ka komisija izvērtēs visu dokumentāciju, kas saistīta ar projektu, lai izdarītu secinājumus par iespējamo civiltiesisko vai kriminālo atbildību.

Domes sēdes noslēgumā komisijas izveide tomēr atbalstīta vienbalsīgu, un tajā ievēlēti Elksniņš, Kokina un mēra pienākumu izpildītājs Igors Prelatovs (MP). Plānots, ka komisija darbu paveiks nedēļas laikā.

Prelatovs domē informēja, ka dome lūgusi pagarināt iecerētās katlu mājas ietekmes uz vidi novērtējuma apspriešanu līdz 8.februārim.

Jau vēstīts, ka Daugavpilī AADSO paredzējusi izbūvēt katlu māju siltuma ražošanai no atkritumiem, pret to savākti apmēram 2000 iedzīvotāju paraksti. Šodien, lai izvērtētu amatpersonu rīcību saistībā ar projekta virzību, pēc "Saskaņas" deputātu ierosinājuma sasaukta pilsētas domes ārkārtas sēde.

Reģenerācijas iekārtas būvniecība paredzēta Daugavpils ziemeļu, ziemeļaustrumu daļā, rūpniecības apbūves zonā, pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" apsaimniekotās katlu mājas pieguļošajā teritorijā Mendeļejeva ielā 13a, liecina ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Līdz pilsētas centram no iecerētās katlumājas ir apmēram trīsarpus kilometru attālums.

Saražoto siltumenerģiju plānots pārdot siltumapgādes sistēmas operatoram Daugavpilī - "Daugavpils siltumtīkliem".

No atkritumiem iegūto kurināmo jau sagatavotā veidā plānots piegādāt no sadzīves atkritumu poligona "Cinīši", Daugavpils novada Demenes pagastā un poligona "Križevņiki" Rēzeknes novada Ozolaines pagastā. Kopējais plānotais kurināmā apjoms - līdz 20 000 tonnu gadā.

Cietā reģenerētā kurināmā reģenerācijas iekārtu uzstādīšanai nepieciešamās iepirkuma dokumentācijas sagatavošana paredzēta 2018./2019.gadā, savukārt 2019.gadā tiks sākta būvprojekta izstrāde un iekārtu piegāde. Būvdarbus paredzēts sākt 2019.gadā, savukārt katlu mājas nodošana ekspluatācijā un tās darbības sākšana paredzēta 2020.gada otrajā pusē.

AADSO pieder deviņām Latgales pašvaldībām, bet lielākais akcionārs ir Daugavpils pašvaldība. Uzņēmuma apgrozījums pērn bijis 2,038 miljoni eiro, bet peļņa 45 306 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)