Banner 980x90

Daugavpils cietoksnī atklāts atjaunotais piemineklis Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem

Daugavpils, 14.nov., LETA. Skanot valsts himnai un notiekot militārajai parādei, šodien Daugavpils cietoksnī svinīgi tiks atklāts atjaunotais piemineklis 44 Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem Latvijas armijas Zemgales divīzijas 10.Aizputes kājnieku pulka karavīriem.

Ministru prezidenta Māra Kučinska ārštata padomnieks Latgales attīstības jautājumos Gunārs Upenieks (ZZS), uzrunājot klātesošos, atzina, ka Latvijas gatavojoties sagaidīt savu 100 gadi nepārvērtējama ir to cilvēku nozīme, kuri valstij izšķirošos brīžos bija gatavi celties un doties pretī lodēm, nereti stājoties pretī būtiskam pārspēkam. Daudziem no viņiem diemžēl nebija lemts atgriezties no kaujas lauka un pieredzēt brīvvalsts uzplaukumu.

"Patiesībā nemaz nav zināms vai Latvijas valsts maz būtu bijusi, ja nebūtu bijis šo cilvēku un viņu drosmes. Patlaban Latvijā tiek darīts viss iespējamais, lai aizstāvot savu valsti mums nebūtu jāņem rokās ieroči. Tomēr esmu pārliecināts, ka tad, ja tas būs nepieciešams, Latvijā netrūks patriotu, kas būtu gatavi to darīt," pauda Upenieks.

Daugavpils pilsētas domes deputāts Jānis Dukšinskis atzina, ka šodien pilsētai ir nozīmīgs brīdis, jo ir atjaunots ne vienkārši piemineklis, bet Latvijas valstiskuma, Latgales un Daugavpoils atbrīvošanas simbols. Tieši pirms 93 gadiem 14.novembrī šeit šis piemineklis tika atklāts par godu tiem karavīriem, kas krituši par Daugavpils, Latgales un Latvijas atbrīvošanu.

Viens no pieminekļa atjaunošanas idejas autoriem, Daugavpils pārvaldnieks un biedrības "Daugavpils mantojums" priekšsēdētājs Jānis Ostrovskis uzsvēra, ka mums ir jādara viss, lai savu neatkarību saglabātu un nosargātu, pauda lepnumu par savu komandu un tās ieguldījumu pieminekļa atjaunošanā, kā arī cerību, ka vairs nepienāks tāds laiks, kad piemineklis atkal tiks jaukts, kā tas notika pēc 1940.gada.

Atjaunotais pirmo reizi 1924.gadā svinīgi atklātais piemineklis atrodas Daugavpils cietokšņa komandanta dārzā. Pēc Otrā pasaules kara pieminekļa augšējā daļa tika demontēta, bet apakšējā kalpoja par padomju proletariāta vadoņu krūšutēlu postamentu. Pirmais bija Staļins, vēlāk - Ļeņins. Ap 1975.gadu Ļeņina krūšutēls bija pārnests citur, bet postaments tā arī palika aizmirsts Cietokšņa dārzā.

Līdz nesenam laikam šī bija viena no retajām piemiņas vietām Latvijā, kas veltīta Brīvības cīņām un nebija atjaunota. Pieminekļa atjaunošana sākās šī gada jūnijā. Būvprojektu pieminekļa atjaunošanai izstrādāja SIA "Konvents". Oktobra sākumā pieminekļa pamatā tika iemūrēta piemiņas kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Kopš 2015.gada biedrība "Daugavpils mantojums" vāca līdzekļus pieminekļa izpētei, tehniskā projekta izstrādei un restaurācijas darbiem. Pateicoties Daugavpils iedzīvotāju un Daugavpils cietokšņa apmeklētāju saziedotajiem līdzekļiem, Daugavpils pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, kā arī valsts budžeta līdzfinansējumam, pieminekli izdevies atjaunot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)