Banner 980x90

Daugavpilī gandrīz 68% pirmsskolas vecuma bērnu ir runas traucējumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Daugavpilī gandrīz 68% pirmsskolas vecuma bērnu ir runas traucējumi, kas ir nedaudz vairāk kā valstī kopumā, un gadu no gada šim skaitlim ir tendence pieaugt. Gadu no gada pieaug arī bērnu ar mācīšanās problēmām īpatsvars.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centra vadītāja Raisa Latiša, situāciju Daugavpilī ietekmē multikulturālā vide. Patlaban pilsētā kopumā strādā 46 logopēdi, darbojas speciālā pirmsskolas izglītības iestāde bērniem ar runas traucējumiem, kā arī vispārizglītojošajās pirmsskolas izglītības iestādēs ir atvērtas 13 logopēdiskās grupas, kurās katrā ir 14-15 bērni. Taču bez ģimenes atbalsta un aktīvas iesaistīšanās bērna runas uzlabojumi nebūs efektīvi.

"Lai bērna valoda attīstītos, ir nepieciešama saruna, dialogs, iespēja atdarināt pieaugušā runu, taču vecāku aizņemtības dēļ daudzās ģimenēs bieži vien izpaliek aktīva komunikācija. Bērns lielu laika daļu pavada pie datora vai televizora vienatnē, kas nerosina aktīvu runu. Vēlams, lai kopā ar bērnu būtu arī pieaugušais, kurš apspriestu redzētu, mudinātu parunāt redzēto," saka Latiša.

Vecāki bieži vien negrib vai nespēj saskatīt un saklausīt, ka bērnam ir runas problēmas. "Ja logopēds strādā ar bērnu, arī vecākam ir jābūt klāt, lai vingrinājumus varētu aktīvi atkārtot mājās. Reizēm ir nepieciešams vairāku speciālistu kopīgs darbs, lai savlaicīgi diagnosticētu problēmu un to risinātu," norāda speciāliste.

Runājot par iekļaujošo izglītību pilsētā, Latiša uzsver, ka šobrīd pasaulē un arī Latvijā ir tendence bērnus ar īpašām vajadzībām nevis apmācīt speciālajās skolās, bet integrēt viņus vispārizglītojošajās mācību iestādēs, piedāvājot speciālas programmas. Daugavpilī 1.-4.klašu grupā patlaban šādi izglītojas 42 skolēni, bet 5.-9.klašu grupā - 82 skolēni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)