Banner 980x90

Daugavpilī atklās Brašmanes fotogrāfiju izstādi "Barikādes.1991."

Daugavpils, 20.janv., LETA. Šodien plkst.14 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienai veltītā rīdzinieces Māras Brašmanes fotogrāfiju izstāde "Barikādes.1991.", aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Brašmanes (1944) profesionālā dzīve galvenokārt saistīta ar muzeju - kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem viņa strādāja par fotogrāfi Rundāles pils muzejā, kur apguva fotogrāfa profesiju padziļināti, vēlāk - Valsts mākslas muzejā. Kopš 1995.gada Rīgas Celtniecības koledžā Brašmane topošajiem restauratoriem māca foto dokumentāciju. Ar Brašmanes fotogrāfijām un fotoreprodukcijām ilustrētas vairāk nekā 50 mākslas grāmatas un katalogi.

Jau kopš 60.gadiem Brašmane aktīvi piedalās foto izstādēs ar portretiem, dabas ainavām un pilsētas atainojumu. Piedalījusies neskaitāmās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes. 1991.gadā tapa viņas fotogrāfiju cikls "Barikādes".

Brašmane kopš 1996.gada ir Latvijas Dizaineru savienības biedre. 2003.gadā fotogrāfe ieguva Latvijas Mākslinieku Gada balvu fotomākslā par personālizstādi "Manas jaunības pilsēta" Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, kā arī Rīgas domes atbalstīto dzejnieka Aleksandra Čaka balvu. 2005.gadā apgāds "Neputns" izdeva Brašmanes fotoalbumu ar tādu pašu nosaukumu. Latvijas Mākslinieku savienībā iestājusies 2005.gadā.

2015.gadā par nopelniem Latvijas kultūrā, izcilu mūža radošo ieguldījumu melnbaltās fotogrāfijas mākslā un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā fotomāksliniece apbalvota ar Atzinības krusta virsnieka ordeni.

Brašmanes fotogrāfiju izstāde "Barikādes.1991." Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma līdz 19.februārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)