Banner 980x90

Daugavā pie Daugavpils ceļas ūdens līmenis, brīdina par pagrabu applūšanu

Daugavpils, 4.janv., LETA. Daugavā pie Daugavpils turpinās ūdens līmeņa celšanās, iedzīvotāji tiek brīdināti par pagrabu iespējamo applūšanu, aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Ūdens līmenis Daugavā patlaban ir sasniedzis četru metru un 11 centimetru atzīmi, kas pilsētai nav kritiski, taču speciālisti brīdina privātmāju sektora iedzīvotājus par gruntsūdeņu celšanos un pagrabu iespējamo applūšanu. Tādēļ iedzīvotāji ir aicināti iznest no pagrabiem vērtīgas mantas.

Ūdens līmeņa celšanos Daugavā lielā mērā ir sekmējuši laika apstākļi Baltkrievijā.

Pēc speciālistu prognozēm ūdens līmenis Daugavā varētu turpināt celties līdz 10.janvārim, pietuvojoties piecu metru atzīmei.

Zemākās vietas Daugavpilī sāk applūst, kad ūdens līmenis Daugavā pārsniedz septiņu metru atzīmi.

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija, ūdens līmenis Daugavā pakāpies līdz augstākajai atzīmei kopš 2017.gada marta.

Kopš Ziemassvētkiem ūdens līmenis pie Jēkabpils kāpis par metru, pie Daugavpils - teju par diviem metriem, savukārt Baltkrievijas pierobežā - par divarpus metriem.

Salīdzinot ar 2017.gada pavasara palu maksimālo atzīmi, ūdens līmenis Krāslavas novadā patlaban ir 70 centimetru zemāks, bet pie Jēkabpils - divus metrus zemāks.

Tuvākajās dienās Daugavā prognozēts tālāks ūdens līmeņa kāpums, taču tas kļūs lēnāks. Nav gaidāma Daugavas iziešana no krastiem.

Saskaņā ar AS "Augstsprieguma tīkls" datiem, pateicoties lielajam ūdens daudzumam Daugavā, šajās dienās Latvija saražo vairāk elektroenerģijas nekā patērē.

Lielākajā daļā upju ūdens līmenis pazeminās.

Lēna ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās Misā, kur saglabājas augstākais ūdens līmenis kopš 2013.gada pavasara paliem.

Kopš augusta applūdušas Aiviekstes palienes. Pie Lubānas ūdens līmenis pēdējās desmit dienās kāpis par 60 centimetriem, bet tas par 75 centimetriem atpaliek no septembrī sasniegtā maksimuma.

Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā Latvijā būs pārsvarā sauss laiks un neliels sals, ūdenstilpes pamazām aizsals un ūdens līmenis kritīsies, vien atsevišķos upju posmos iespējamas svārstības vižņu dēļ.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)