Banner 980x90

Cirsmu cenas – vairāku faktoru kopums

Mežu īpašnieks, pārdodot cirsmu, protams, ir ieinteresēts pēc iespējas vairāk nopelnīt. Taču nav neviens tāds gaišreģis, kurš, pie galda sēžot, uzreiz pateiks, cik tā izmaksās. Cirsmu cenu noteikšana – tas ir vairāku faktoru kopums, kas nebūt nav tik vienkāršs process. 

Īsti vienotas metodes, kā to noteikt, nav. Pats galvenais faktors, kas veido cirsmu cenu, ir apaļkoka cena līguma noslēgšanas brīdī. Bet tas vēl nav viss. Svarīga ir arī prognozētā cena, kad patiesībā notiks cirsmas izstrāde. Piemēram, jūs pārdodat cirsmu ziemā, bet to paredzēts izstrādāt tikai vasarā, tātad cirsmas maksa balstīsies uz aprēķiniem par apaļkoku pārdošanas cenām vasarā.

Vēl viens nozīmīgs faktors cenas noteikšanā, neapšaubāmi, ir mežā augošo koku sugas un koksnes kvalitāte. Nespeciālistam pat neienāktu prātā, ka, piemēram, vienas sugas koku pārdošanas cena var atšķirties pat pieckārtīgi, un te galvenais ir, kā koku novērtē  vai uzskata, ka tā būs tikai malka, vai arī koks tiks pārdots kā augstākās klases finierklucis. Vislielākā cenu atšķirība koka kvalitātes novērtējumā var būt tieši bērzam, citām koka sugām tā nebūs tik izteikta.

Vēl viens no faktoriem, kas nosaka cirsmu cenu, ir tā atrašanās vieta Latvijā. Ļoti svarīgi, cik tālu ir pircējs. Tieši attālums var būt arī viens no noteicošajiem faktoriem, kas nosit cirsmu cenu. 

Cenu ietekmē arī cirsmas atrašanās attālums no autoceļa, jo kokmateriālus no cirsmas izved ar īpašu traktortehniku  forvarderiem. Šīs tehnikas izmantošana nav lēta, tāpēc cirsmu pircējs izrēķina, kāds attālums būs jāveic. Piemēram, ja forvarderam vajadzēs braukt vairāk nekā kilometru, tas, visticamāk, nozīmēs, ka par cirsmu piedāvātā atlīdzība būs nedaudz zemāka. 

Nozīme ir arī kopēji izcērtamajai koksnes krājai cirsmā. Pārdevējs jau var galvā aprēķināt fantastiskas summas, domājot, ka cirsmu pārdos par iespaidīgu summu, taču nevajag dzīvot ilūzijās  ne jau visi koki būs augstākās klases, daļa varbūt derēs tikai malkai. Cirsmu pārdevējiem vajadzētu kritiski novērtēt cirsmas kvalitāti, lai izvairītos no situācijas, kad pircējs nav gatavs maksāt pat pusi no prasītās cenas.

Tāpēc, lai nebūtu nepatīkamu situāciju, cirsmu pārdošanā vajadzētu uzticēties uzņēmumiem ar pieredzi. Viens no tādiem ir MRS Vidzeme. Uzņēmuma speciālisti jums ieteiks vispiemērotāko risinājumu. Gadu gaitā viņi ieguvuši gan teorētiskas, gan daudzpusīgas praktiskas zināšanas, tāpēc varēs jums atbildēt visus interesējošos jautājumus arī par cirsmu pirkšanu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)