Banner 980x90

Cik lielā mērā virsmatracis ietekmē Jūsu miega kvalitāti?

Foto: Freerangestock.com / Jack Moreh
Foto: Freerangestock.com / Jack Moreh
No visām aktivitātēm, ko cilvēks veic vienas dienas laikā, miegs aizņem vislielāko laika daļu. Lai tās būtu piecas vai deviņas stundas, neko citu tik ilgi persona nedara – ēšanai tiek atvēlēta apmēram stunda, ceļā tiek pavadītas varbūt divas, laiks mājās ar ģimeni tiek pavadīts dažādi. Bet miegs – naktsmiera laikā neviens nemaina atrašanās vietu.

Miega kvalitāti ietekmē vairāki faktori, viens no būtiskākajiem – guļvieta
Kāda gulta, kāds matracis tiek izmantots, lai sniegtu sev pilnvērtīgu atpūtu? Vai matracis ir ciets vai mīksts? Vai tas sniedz pareizu atbalstu ķermenim visas nakts garumā? Vai guļvieta ir pārāk cieta un ir nepieciešams virsmatracis? (Virsmatrači cenas ziņā ir draudzīgāki un sniedz papildu atbalstu guļot.) Tie visi ir būtiski jautājumi, kas ietekmē naktsmiera kvalitāti.

Kāpēc miegs ir tiks svarīgs?
Kvalitatīvs miegs nozīmē arī labāku dzīves kvalitāti. Sievietes, kurām pietiek miega, izskatās spirgtāk, āda ilgāk saglabājas jauna. Vīrieši, kuriem naktsmiers ir bijis mierīgs, dienas laikā spēj paveikt vairāk izaicinošu uzdevumu, jo prāts ir atpūties un gatavs jauniem izaicinājumiem. Tāpat pētījumi ir pierādījuši, ka neizgulējušies cilvēki ir īgnāki. Daudzas laulības būtu glābtas, ja laulātie vienmēr būtu labi izgulējušies.

Interesants pētījums
1999. gadā tika veikts pētījums, kurā tika pārbaudīta studentu spēja pielāgoties mainīgiem apstākļiem un atrast risinājumus problēmai. Divi profesori izveidoja virtuālu spēli, kurā studentiem bija jāpārdod preces. Pēc kāda laika spēles nosacījumi tika mainīti. Tika pierādīts, ka miegs ietekmē smadzeņu darbības kvalitāti – nepietiekama miega apstākļos smadzenes zaudē spēju izvērtēt alternatīvus risinājumus un to sekas. Šajā pētījumā grupa, kurai tika atļauts gulēt mazāk, uzrādīja daudz zemākus rezultātus nekā grupa, kura varēja gulēt tik, cik vēlējās – studenti, kas nebija izgulējušies, spēlē nespēja pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un ātri bankrotēja.

Miega laikā (precīzāk – starp pulksten 22.00 un 2.00) tiek izstrādāts jaunības hormons:
• tas nodrošina pareizu uzturvielu apriti organismā;
• kvalitatīvs miegs var palīdzēt uzlabot fizisko formu;
• āda atjaunojas; 
• smadzenes apstrādā dienas laikā iegūto informāciju, atmetot lieko un saglabājot svarīgo. 

Kā panākt, lai miegs būtu kvalitatīvs? Lasiet tālāk par to, kas ietekmē miega kvalitāti.

Svarīgākie faktori, kas ietekmē miega kvalitāti
Ir daudz miegu ietekmējošu faktoru: gan iekšēji – personas domas, emocijas –, gan ārēji. Pirmie ārējie faktori, kas ikvienam droši vien nāks prātā, būs gulta (attiecīgi – matracis vai virsmatracis), saistot to ar labāku miegu, vai dīvāns, saistot to ar sliktāku miegu. Taču ārējo faktoru ir daudz vairāk.

Pie ārējiem faktoriem pieder:
gaisma – gaismas un tumsas režīms ietekmē cilvēka miega režīmu. Gaismjutīgās šūnas acīs signalizē smadzenēm, vai ir diena vai nakts. Līdz ar elektrības izgudrošanu 19. gadsimta beigās šis dabiskais ritms ir izjaukts un smadzenēm kļūst arvien grūtāk panākt pārslēgšanos miega režīmā;
maiņu darbs un laika joslas maiņa – ietekmē dabisko ritmu un nelabvēlīgi ietekmē iespēju izgulēties;
veselības stāvoklis – cilvēks, kas jūtas labi, spēs arī izgulēties daudz labāk nekā persona, kas izjūt sāpes, nemieru vai citas ķermeniskas neērtības;
medikamentu un dažādu vielu lietošana – pie vielām būtu pieskaitāmi arī tādi stimulanti kā kofeīns, guarāna, alkohols, nikotīns, antihistamīni, kā arī beta blokatori, alfa blokatori un antidepresanti;
gultasbiedrs – arī tas, vai kāds guļ blakus, nenoliedzami ietekmē miega kvalitāti. Partneris, kas rātni guļ savā gultas pusē un nezog segu, palīdzēs izgulēties daudz labāk nekā kāds, kurš krāc un grūstās miegā;
mājdzīvnieks – šie mīļie mošķīši ir ne tikai silti un pūkaini, bet reizēm arī krāc un nodarbojas ar sev vien svarīgām lietām trijos naktī un var sagribēt ārā ap pieciem. Slikti, ja jūsu mērķis ir netraucēti izgulēties;
miegam atvēlētā vide – temperatūra, trokšņu līmenis un pati gulta ietekmē gan miega kvantitāti, gan kvalitāti. Tāpat svarīgs ir arī matracis.

Kāpēc matracis ir svarīgs labam miegam un kā izvēlēties labāko?
Gultasvietas iekārtošanai ir jāatvēl nedaudz laika, jo, ja cilvēks vidēji guļ 7,5 stundas dienā, gada laikā tās ir aptuveni 2738 stundas jeb 114 pilnas dienas (kas ir 3,8 pilni mēneši!). Ir svarīgi, lai teju ceturtā daļa gada tiktu pavadīta labi! 

Ķermenis miega laikā nav pārāk kustīgs, it īpaši dziļā miega fāzē, līdz ar to ir ārkārtīgi svarīgi, lai visu nakti tas tiktu pareizi atbalstīts un Jūs nepamostos no rīta ar stīvu plecu, nogulētu sānu vai sāpošu muguru. Tāpat matracis vai virsmatracis ir pirkums ilgākam laikam – tas nereti saskaras ar ādu un, ja netiek pareizi kopts, var kļūt par mājokli putekļu ērcītēm. Lasiet tālāk par galvenajiem kritērijiem matrača izvēlē!
Foto: Lonas.lvFoto: Lonas.lv


Pēc kādiem parametriem izvēlēties matraci
Lai pēc miega ķermenis būtu atpūties un prāts – možs, gultasvieta jāiekārto rūpīgi un pārdomāti. Ja guļat gultā – cik liels un cik biezs matracis būs nepieciešams? Ja guļat uz dīvāna – vai tā virsma nodrošina pietiekamu atbalstu? Vai varbūt gulēt nav pārāk ērti un virsmatracis varētu uzlabot gulēšanas kvalitāti?

Galvenie faktori matrača izvēlē
Gultas izmērs – matracim jābūt īstajā izmērā, lai tas nebīdītos pa gultu un vienmēr atrastos pareizajā vietā.
Cietība – cietāka virsma nāks par labu mugurkaulam, savukārt nedaudz mīkstāka nāks par labu tiem, kas naktī daudz grozās vai guļ uz sāna. Universāla izvēle – izvēlēties cietāku matraci, kam virsū uzlikts mīkstāks virsmatracis, tādējādi pamatne būs stabila un patīkama.
Higiēna – ir svarīgi, lai pārvalks būtu noņemams un mazgājams. Lielajiem matračiem to ir grūti izdarīt, bet, ja tiek lietots virsmatracis, tas nesagādās grūtības.
Ražošanā izmantotie materiāli – izvēle ir plaša, ikviens var atrast sev vispiemērotāko. Vienam patiks porolona pildījums, cits vēlēsies klasiskas atsperes, vēl kādam patiks kokosriekstu šķiedras stingrība.
Budžets – uz miegu nevajag taupīt, bet vislabākie matrači ir salīdzinoši dārgi. Lai paildzinātu matrača dzīvi, virsmatracis ir saprātīga izvēle. Virsmatracis ne tikai nodrošina papildu komfortu, bet arī paildzina apakšā esošā matrača mūžu. Tāpat virsmatrači cenas ziņā ir draudzīgāki.
Gulēšanas poza – svarīgs kritērijs – matrača cietība un virsmatracis tieši ietekmē labsajūtu, līdz ar to svarīgi, kā jūs guļat. 
     Uz sāna. Ieteicams vidēji mīksts matracis, kas sniedz atbalstu spiediena punktiem uz kakla un muguras.
     Uz muguras. Ieteicams nedaudz cietāks. Svarīga stingrība un atbalsts. Pārāk mīksts matracis var radīt muguras problēmas.
     Uz vēdera. Matrača virsmai jābūt pēc iespējas līdzenākai un plakanākai, lai muguras pozīcija būtu pareiza.
Gulētāja svars – šis faktors nosaka matrača kalpošanas ilgumu. Jo lielāks gulētāju svars, jo stabilākam un atsperīgākam jābūt matracim.
Foto: Lonas.lvFoto: Lonas.lv
Kur mājo labākais matracis un virsmatracis?
Atbilde ir vienkārša – vislabākais virsmatracis Jūs gaida internetā. Nav jāstaigā pa veikaliem, jāstāv rindās un jānīkst sastrēgumos. Atliek vien atvērt vietni Lonas.lv, un tur jau būs jaunais matracis un virsmatracis. 

Iepērkoties tīmeklī nav jāsteidzas, Jūs mierīgi varat izpētīt pieejamo klāstu, uzzināt vairāk par izmantotajiem materiāliem un papildu iespējām. Nav jāiegulda pārāk daudz, lai miega kvalitāti uzlabotu jau tūlīt – izvēlieties, kurš virsmatracis būs Jūsu, un saņemiet to jau pavisam drīz.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)