Banner 980x90

Barševskis pats nepieteikšot savu kandidatūru Austrumlatvijas Universitātes vadītāja amatam

Daugavpils, 23.okt., LETA. Reorganizējamās Daugavpils Universitātes (DU) rektors Arvīds Barševskis pats nepieteikšot savu kandidatūru jaunveidojamās Austrumlatvijas Universitātes vadītāja amatam, - to viņš apgalvoja aģentūrai LETA.

Augstskolas vadītājs uzskata, ka viņam sākumā tuvākajos mēnešos ir jānoved līdz galam reforma augstskolā, pēc tam varēšot spriest par turpmāko rīcību. "Pats dokumentus uz šo amatu pilnīgi noteikti nesniegšu. Ja mani uzrunās un šim amatam apvienojoties virzīs vairākas augstskolas struktūras, vērtēšu, kāds varētu būt kopējais atbalsts. Pēc reformām atbalsts var mazināties, jo tās skar cilvēkus, bet iet uz vēlēšanām un netikt ievēlētam es pilnīgi noteikti nevēlētos," uzsvēra Barševskis.

Augstskolas vadītājs gatavojoties zinātniskajai darbībai augstskolā. "Pa šiem gadiem mums ir izdevies izveidot ļoti labu zinātnieku komandu. Savu pētījumu virzienā mēs patlaban strādājam pie vairākiem projektiem, nodrošinot atalgojumu un visu pārējo," norādīja Barševskis.

Savukārt, pamatojot nosaukuma izvēli jaunveidojamajai Austrumlatvijas Universitātei, rektors norādīja, ka, pirmkārt, Austrumlatvija nav nekāds surogātveidojums, "kā dažs labs to mēģina iegalvot", bet gan ģeogrāfisks nosaukums. Turklāt Austrumlatvija sevī ietver ne tikai Latgali. "DU sevi vienmēr ir pozicionējusi gan kā Latgales, gan arī kā Sēlijas universitāti. Mēs sadarbojamies ar Sēlijas pašvaldībām, kopā ar Zinātņu akadēmiju piedalāmies Sēlijas kongresa organizēšanā. Tāpat DU sadarbojamies ar virkni Vidzemes pašvaldību. Līdz ar to būt tikai Latgales universitāte DU nevar," skaidroja Barševskis.

Daugavpilī DU vienmēr sākotnēji ir uzskatīta par latviskuma centru, un latgaliskais varbūt ir palicis otrajā plānā, sacīja rektors. No politiskā viedokļa tas esot bijis pareizi, jo krieviskā pilsētā vairāk ir jāakcentē tieši latviskais. Diskutējot par apvienotās struktūras jauno nosaukumu, tikuši apspriesti arī tādi nosaukumi kā Latgales Universitāte, Rotko Universitāte un Austrumbaltijas Universitāte, taču 80% Senāta sapulces dalībnieku atbalstījuši tieši Austrumlatvijas Universitātes brendu, informēja augstskolas vadītājs.

Līdz ar Hidroekoloģijas institūta un Daugavpils medicīnas koledža pievienošanu DU būtiski mainīsies augstskolas struktūra. Patlaban tiek strādāts arī pie augstskolas iekšējām strukturālām izmaiņām, kuru rezultātā DU plānots padarīt par vienu no efektīvākajām valsts augstskolām Latvijā, mazinot "iekšējo birokrātiju", taču tas notikšot "tik tālu, cik viss kolektīvs spēs vienoties".

Samazinot fakultāšu, katedru un vidējā posma vadītāju līmeni, varētu tikt izbrīvēti vairāk nekā 600 000 eiro gadā. Lielāko daļu šis naudas summas plānots novirzīt augstskolas personāla darba atalgojuma celšanai, jo patlaban atalgojums augstskolā ir dramatiski zems.

Neskatoties uz iekšējo reorganizāciju, būtiska strādājošu skaita samazināšanās augstskolā tomēr nav sagaidāma, jo, "piemēram, tas pats dekāns vienlaicīgi augstskolā ir arī profesors un darbu nezaudēs. Viņam no algas varbūt aizies prom dekāna sadaļa", skaidroja Barševskis.

Jau vēstīts, ka DU nākamajā gadā reorganizēs par Austrumlatvijas Universitāti, tā 28.septembrī lēmusi augstskolas Satversmes sapulce. Par augstskolas reorganizāciju vēl jālemj Ministru kabinetam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)