Banner 980x90

Atjaunošanas darbiem astoņos dievnamos Daugavpilī piešķir 40 000 eiro

Rīga, 25.janv., LETA. Daugavpilī 2018.gadā pirmoreiz izsludināta līdzfinansējuma programma sakrālā mantojuma saglabāšanai, un astoņu reliģisko draudžu atbalstam no pašvaldības budžeta piešķirti 40 000 eiro, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Līdzfinansējums, uz ko varēja pretendēt draudzes, kuru ēkas ir reģistrētas kā kultūras pieminekļi, bija nepieciešams dažādiem mērķiem - dievnamu ēku un teritoriju labiekārtošanai, apkures sistēmu izbūvei, svētbilžu restaurācijai un citiem darbiem.

Par piešķirtajiem līdzekļiem pašā pilsētas sirdī īsi pirms Latvijas Republikas 100.dzimšanas dienas pabeigts Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcas labās puses kolonādes remonts. Savukārt Grīvas Romas katoļu baznīcas vitrāžas, ērģeles, svētgleznas un citas kultūrvēsturiskās vērtības vairs necietīs no temperatūras svārstībām, jo dievnamā uzstādīti jauni apkures katli.

Zema gaisa temperatūra radīja bažas arī ebreju reliģiskajai draudzei - jau vairākus gadus, kopš demontēja vecās krāsnis, ziemas mēnešos temperatūra sinagogas iekštelpās kritās līdz nullei. Izturēt dievkalpojumus šādos apstākļos nebija viegli, turklāt cieta arī turpat izvietotā muzeja "Ebreji Daugavpilī un Latgalē" vērtīgie eksponāti. Pēc malkas krāsns izbūves situācija mainījusies un šoziem draudzei vairs nav jāsalst, norādīja pašvaldībā.

Būvniecības darbi veikti arī Svētā Nikolaja pareizticīgajā baznīcā Grīvā, kur ar līdzfinansējuma piesaisti nomainīja veco žogu, izremontēja kupolu un baznīcas pamatus.

Niderkunu vecticībnieku draudze, rūpējoties par senču sakrālā mantojuma saglabāšanu, pieteica restaurācijai vienu no septiņām 19.gadsimta lielformāta ikonām, kas rotā dievnama ikonostasu kopš tā uzcelšanas brīža. Svētbilde līdz martam atradīsies restauratoru darbnīcā Rīgā. Pateicoties īstenotajai programmai, izmaiņas piedzīvojis arī slavenais Daugavpils Baznīcu kalns.

Savukārt Svēto mocekļu Borisa un Ģļeba katedrālē rit vērienīgi fasādes restaurācijas darbi, kas atsāksies līdz ar labvēlīgu laika apstākļu iestāšanos. Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskajā baznīcā atjaunots fasādes apgaismojums, bet Daugavpils Jaunavas Marijas baznīca, kur atrodas unikālas ērģeles un pastāvīgi norisinās ne vien dievkalpojumi, bet arī daudzveidīgi koncerti, pateicoties jaunās akustiskās sistēmas ierīkošanai kļūs vēl atvērtāka visiem apmeklētājiem neatkarīgi no to reliģiskās piederības.

Pašvaldība arī šogad ieplānojusi turpināt līdzfinansējuma programmu sakrālā mantojuma saglabāšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)