Banner 980x90

8 ieteikumi budžeta plānošanai jaunai ģimenei

Budžeta plānošana ir svarīga ikvienam cilvēkam neatkarīgi no tā, cik viņš pelna. Katram vajadzētu mācēt plānot savu budžetu. 

Pārvaldīt finanses individuāli ir vieglāk, nekā pārvaldīt finanses visai ģimenei. Taču arī ģimenē ir jāplāno budžets. Grūtāk tas noteikti būs pavisam jaunai ģimenei. Savlaicīga budžeta plānošana var novērst liekus strīdus un nesaprašanos. Bieži vien arī tieši finanses ir šķiršanās iemesls, tāpēc, lai nekas tāds nenotiktu, pievērsieties to plānošanai. Kā plānot budžetu jaunai ģimenei? Raksta turpinājumā uzzināsi 8 ieteikumus, kā to darīt.

Atvēliet laiku, kad runāt par finansēm
Tā kā budžeta plānošana ir ļoti svarīga lieta, tai ir jāpieiet ar lielu uzmanību. Lai sastādītu ģimenes kopējo budžeta plānu, noteikti nepietiks ar pāris minūtēm dienā. Budžeta plānošanai ir jāatvēl krietni ilgāks laiks. Tāpēc ieplānojiet laiku, kad abi esat brīvi no darbiem, un mierīgi apspriediet visus jautājumus, kas saistīti ar budžeta plānošanu. Sākumā tas noteikti neliksies viegli, taču, lēnām visu darot, noteikti sasniegsiet vēlamo.

Apspriediet savas finanses
Lai precīzi sastādītu budžeta plānu, tajā ir jaiekļauj ienākumi, kā arī izdevumi. Tāpēc ir svarīgi sākumā noskaidrot, kāds ir jūsu katra ienākumu līmenis. Vajadzētu noskaidrot arī to, cik katrs no jums mēnesī iztērē. Protams, katru mēnesi tēriņi būs dažādi, taču aptuvenā summa būs zināma. 

Nospraudiet kopīgus mērķus
Kad būsiet noskaidrojuši viens otra ikmēneša ienākumu un izdevumu līmeni, varēsiet nospraust kopīgus finansiālos mērķus. Jums kā jaunai ģimenei tie noteikti būs vairāki. Mērķi var būt dažādi – gan īstermiņa, gan ilgtermiņa. Galvenais, lai tie būtu reāli un sasniedzami. Piemēram, kopīgs ceļojums, jaunas automašīnas iegāde vai mājokļa remonts. Arī ģimenes pieaugums var būt lielisks mērķis. Kad mērķus būsiet sastādījuši, atliek katru mēnesi tiem atvēlēt noteiktu naudas summu. Taču atcerieties, ka summai, ko novirzīsiet kādam no mērķiem, ir jābūt atbilstošai jūsu abu ienākumu līmenim. 

Atcerieties par ikmēneša rēķiniem
Daudzas jaunās ģimenes pēc iespējas ātrāk vēlas sasniegt kopīgos mērķus, ka aizmirst par ikdienas tēriņiem. Protams, ir labi, ja pēc iespējas ātrāk var mērķus sasniegt, taču tas ir jādara apdomīgi. Jāatceras, ka vēl bez mērķu īstenošanas ir arī ikmēneša rēķini, kuri ir jāapmaksā – komunālie maksājumi, telefona rēķini, īre, kā arī transporta izmaksas. Vispareizāk būtu jau mēneša sākumā samaksāt visus rēķinus, lai būtu skaidri zināms, cik daudz naudas paliek pāri un cik daudz var novirzīt mērķu īstenošanai.

Atcerieties par indivduālajām vajadzībām
Katram cilvēkam ir savas vēlmes un vajadzības. Veidojot kopīgu ģimenes budžetu, nevajadzētu par tām aizmirst. Daļu no saviem ienākumiem atvēliet tikai sev. Šos tēriņus var arī neatspoguļot kopīgajā ģimenes budžetā. 

Sakiet "nē" kredītiem
Uzsākot kopdzīvi ar otru cilvēku, jums katram var būt jau kādas kredītsaistības, piemēram, patēriņa kredīti. Taču, lai būtu vieglāk plānot budžetu, kā arī lai nerastos liekas problēmas, pēc iespējas ātrāk vajadzētu nomaksāt kredītus. Protams, kopdzīves laikā var rasties nepieciešamība pēc aizdevuma, taču pirms to ņemt izvērtējiet tā nepieciešamību un iespēju aizdevumu atmaksāt.

Uzticieties viens otram
Jūs noteikti esiet sadalījuši gan pienākumus, gan atsevišķus maksājumus savā starpā. Centieties uzticēties savam partnerim, ka viņš tiks galā ar saviem uzdevumiem. Nepieļaujiet nevajadzīgu strīdu rašanos.

Sekojiet līdzi budžeta plānam
Lai pārliecinātos, ka viss rit kā plānots, noteikti sekojiet līdzi savam budžeta plānam. Ja ir kāda kļūda, uzreiz izlabojiet. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)