Banner 980x90

6 paradumi, kas nenāk par labu Tavam datoram

Ir ļoti grūti atrast kādu, kam mājoklī nebūtu vismaz viens dators. Tos izmantojam gan darbam, gan skolai un arī izklaidei. Taču diemžēl nekas nav mūžīgs, tostarp tehnoloģijas. Taču, ja mēs par tām atbilstoši rūpēsimies, kalpošanas laiku izdosies paildzināt. 

Interneta veikals 220.lv ir apkopojis sešas kļūdas, kuras pieļaujam datora lietošanā. Varbūt arī Tev piemīt kāds no šiem niķiem?

Datora novietošana uz mīkstas virsmas
Vai arī Tev patīk ieritināties dīvānā vai gultā, novietojot datoru uz kājām vai mīkstās mēbeles virsmas vai vēl ļaunāk - pūkaina pleda? Ņem vērā, ka karstums ir datora lielākais ienaidnieks. Ja tas pārkarst, siltuma ietekme ievērojami samazina datora aparatūras (procesora, ventilatoru un akumulatora) kalpošanas laiku. Un, protams, tas arī uzsilda pašu datoru un padara to skaļāku. Gan stacionārie datori (PC), gan portatīvie datori prasa rūpes, tādēļ ik pa laikam tos būtu nepieciešams atbrīvot no uzkrājušiem putekļiem un citiem gružiem. 

Nepietiekama uzmanības pievēršana ar elektrību saistītajai drošībai
Tavs dators izmanto ievērojamu enerģijas apjomu, turklāt tas arī tiek pakļauts elektroenerģijas padeves pārtraukumu vai zuduma ietekmei. Tāpat var rasties arī strāvas palielināšanās viļņi līnijā, piemēram, pēc tam, kad elektrība ir pazudusi vai arī pēc tam, kad mājoklī tiek ieslēgta jaudīga ierīce.

Lai pasargātu savu datoru no šādu aktivitāšu sekām, kā arī parūpētos par to, lai pēkšņa elektrības padeves zuduma rezultātā nepazaudētu datus, noderēt var barošanas bloks jeb UPS. Ir pieejami dažādi to veidi, tādēļ pirms iegādājies īsto modeli, veic izpēti internetā par to, kurš būs Tev piemērotākais. Piemēram, interneta veikalā 220.lv ir pieejami vairāk nekā 65 dažādi barošanas bloku modeļi cenās no 35 līdz pat 760 eiro. 

Atceries, ka UPS nepasargās Tavu datoru pret zibens radītiem elektrības traucējumiem, taču tas noteikti derēs, lai nodrošinātu datora darbību, kad vēja vai citu iemeslu dēļ strāva raustās vai uz brīdi pazūd. Ir barošanas bloki, kas nodrošina ierīču darbību pāris minūtes, lai Tu ātri saglabātu datus, taču ir arī tādi modeļi, kas spēj darbināt datoru arī stundu.

Neuzmanīga apiešanās ar datoru
Šī problēma visbiežāk attiecas tieši uz portatīvajiem datoriem. Cilvēki mēdz tos pacelt, turot tikai aiz ekrāna, atstāt, mētājoties uz gultas, ielikt mugursomā vai rokassomā bez piemērota maciņa. Šie ir tikai daži piemēri, kā nevajadzētu izturēties pret datoriem. Lai arī to specifika nodrošina ērtu pārvietojamību, dators ir un paliek ierīce, par kuru atbilstoši jārūpējas. 

Bieža baterijas izlādēšana
Lai arī sākotnēji Tava datora baterija patiešām spēja darboties astoņas stundas bez uzlādes, ar laiku tās kvalitāte samazinās. Pēc pāris gadiem tās būs vairs tikai pāris stundas, un diemžēl šo ietekmi nav iespējams novērst. Ja vēlies kaut mazliet pagarināt datora akumulatora mūžu, centies novērst pilnīgu datora izlādēšanos, kā arī uzlādē to bieži no jauna. 

Naudas tērēšana nevajadzīgiem apkopes darbiem
Agrāk, kad datori bija vecāki, to apkope, piemēram, nevajadzīgo failu izdzēšana bija noderīga un pat vajadzīga. Savukārt mūsdienās nav īsti nepieciešams tērēt naudu šādiem pakalpojumiem, jo tie var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. 

Antivīrusu neizmantošana
Ja Tu ikdienā lieto internetu, Tavam datoram noteikti ir nepieciešams labs antivīruss, pretējā gadījumā tas ātri vien tiks inficēts ar vīrusiem un cita veida ļaunatūrām. Bieži vien cilvēki pat nenojauš to, ka viņu datorā ir kāda ļaunprātīga un kaitīga programmatūra.

Kā Tu ikdienā rūpējies par savu datoru, lai tas kalpotu ilgāk? Ieraksti komentārā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)