Banner 980x90

6 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties ēdamistabas mēbeļu komplektu

Kad esam jauni un bezrūpīgi, par ēdamgaldu var kalpot arī datorgalds un pat kafijas galdiņš, taču, laikam ejot, sākam meklēt veidus, kā iekārtot savu mājokli elegantāk, tostarp arī ēdamzonu. Neatņemama tās sastāvdaļa ir galds un krēsli, tādēļ šajā rakstā apkopotas sešas svarīgākās lietas, kas jāņem vērā, pērkot virtuves mēbeles kopīgai maltītes baudīšanai.
Pieejamā platība
Pirmā lieta, par kuru noteikti vajadzētu padomāt, ir telpas platība. Klasiskajos mājokļos ēdamzona parasti ir izveidota vai nu virtuvē, vai arī tam atvēlēta daļa dzīvojamās istabas. Lai saprastu, cik lielu galdu vari atļauties pirkt, ir precīzi jāzina, cik daudz vietas tam iespējams atvēlēt. Ja tiek plānots novietot galdu un krēslus telpas malā, jārēķinās ar to, ka starp galdu un sienu jābūt vismaz 107–117 cm lielais distancei, lai jebkurā galda malā sēdošie cilvēki varētu ērti atstumt krēslu, piecelties uz aiziet, ja tas nepieciešams. 

Pārvietošanās pa telpu
Šajā gadījumā svarīgi ir pievērst uzmanību, kādā veidā notiek kustība pa telpu – kur cilvēki tajā ienāk un kur iziet. Vai namamātei/namatēvam būs pietiekami daudz brīvas vietas, lai apietu apkārt galdam? Vai maltītes baudīšana notiks, servējot mielastu visiem kopā, vai arī būs "zviedru galds"? Šīs visas lietas ir svarīgas, jo jāņem vērā, lai galds netraucētu brīvi staigāt pa telpu, iekļūt tajā, kā arī no tās iziet.

Galda izmērs
Lai uz galda varētu brīvi izvietot servējamos traukus, tā platumam vajadzētu būt vismaz 91 līdz 107 cm. Ja ēdamgaldu plāno izmantot tikai dažreiz, laba izvēle ir saliekamie galdi, kuru malas nepieciešamības gadījumā var pacelt vai nolaist. Šis variants būs īpaši piemērots arī nelielām telpām.

Izvēloties galda izmēru, jāraugās, lai tas nodrošinātu viesiem komfortu, jo jāņem vērā, ka vienai personai pie galda vajadzētu atvēlēt vismaz 60 cm lielu vietu. Ja pieskaitām arī vietu elkoņiem, lai, sēžot pie galda, cilvēki nejustos saspiesti, tad vienai personai nepieciešami 76 cm. 

Galda un krēslu augstums
Vairums ēdamgaldu ir aptuveni 76 cm augsti, un šāds augstums nodrošina ērtu sēdēšanu un maltītes baudīšanu. Atbilstoši šādam galdam vēlams iegādāties krēslus ar aptuveni 46 cm augstu sēdvietu. Jāraugās, lai attālums no galda līdz sēdekļa virsmai būtu vismaz 30 cm, tādējādi sēdētājs jutīsies ērti un brīvi.

Ja galda augstums pārsniedz 76 cm, tas tiek uzskatīts par bāra galdu, kas parasti ir 106 cm augsts, taču dažādu ražotāju modeļiem parametri var atšķirties. Šādiem galdiem var pieskaņot modernus bāra krēslus ar regulējamiem augstumiem, lai tos varētu izmantot dažādu augumu cilvēki.

Galda un krēsla dizains
Šeit uzmanību var pievērst ne tikai galda virsmai vai krēsla sēdeklim, bet arī kājām. Mūsdienās var iegādāties gan klasiska dizaina virtuves mēbeles no koka, gan arī modernus modeļus no metāla un citiem materiāliem, kas iederēsies mūsdienīgā un drosmīgā interjerā. Izvēloties krēslus, jāpadomā arī par to, lai sēdēšana tajos būtu ērta. Atceries, ka tas ne vienmēr nozīmē tikai polsterētu krēslu iegādi, jo mēbeles ar cietu sēdvietu vari papildināt ar gaumīgiem krēsla spilveniem.

Materiāls un cena
Lai arī daudzi pircēji joprojām uzskata, ka labākie ēdamistabas komplekti ir ražoti tikai no masīvkoka, mūsdienās ir daudz citu alternatīvu, kas ne tikai skaisti izskatās, bet arī lētāk maksā. Piemēram, arvien iecienītākas kļūst kokskaidu plātņu (MDP) un kokšķiedru plātņu (MDF) virtuves mēbeles, kuras šobrīd vari iegādāties šajā mājaslapā ar lieliskām atlaidēm!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)