Banner 980x90

21. gs. mičošana – noderīga informācija vedējiem un jaunajam pārim

Foto: Ligavam.lv / ANDRIS SPROĢIS
Foto: Ligavam.lv / ANDRIS SPROĢIS
Mičošana jeb cepurošana vai mārtošana nozīmē līgavas un līgavaiņa uzņemšanu sievas un vīra kārtā. Tieši tādēļ par šo tradīciju kāzās nevajadzētu aizmirst. Ja neesat tradīciju piekritēji, dariet to modernā veidā!

Kāpēc neatteikties no mičošanas?
Mičošana ir ļoti sena kāzu tradīcija. Tā ir svarīga ne tikai jaunajam pārim, bet arī vecākiem – bērni ir pieauguši un simboliski tiek palaisti jaunā ģimenē. Savukārt jaunai sievai un vīram jākļūst patstāvīgiem un jādomā par atvasēm. Šis ir aizkustinošs mirklis, kas vieno jauno pāri.

Lai mičošana izdotos, svarīgs ir mičošanas scenārijs, kas jāsagatavo vedējiem vai īpaši šim notikumam pieaicinātiem cilvēkiem jeb mičotājiem. Mičošanas scenārijs jāpārzina arī vecākiem, jo viņi noteikti tiks iesaistīti.

Lai radītu intīmu gaisotni, pirms tam vedējiem jāsarūpē:
• piemērota vieta – lapene, laipa ezerā, zem ozola, pie ugunskura vai arī telpās (var ierīkot īpašu fonu, kas vienlaikus kalpos kā foto stūrītis);
• sveces, brīnumsvecītes, lāpas, papīra laternas, spuldzīšu virtenes;
• izgreznoti krēsli jaunajam pārim un vecākiem.

Ierasti mičošana norit tieši pusnaktī, simbolizējot jaunu dienu. Uzreiz pēc tam sieva un vīrs viesus cienā ar kāzu torti.

Foto: Ligavam.lv / VIKA ANISKO, MARRY MR MARRY YOUFoto: Ligavam.lv / VIKA ANISKO, MARRY MR MARRY YOU


Jaunas tradīcijas jeb netradicionāla mičošana
Veicot mičošanas rituālu, sendienu atribūtus var pārvērst modernākā veidolā, tradīcijas apvienojot ar mūsdienu tendencēm. Kāzu portāls LĪGAVĀM ir apkopojis dažas idejas:
sievas aube – mākslīgo vai īsto puķu vainadziņš, pērlīšu kronis, matu stīpa ar spalvu vai ziedu akcentu;
sievas priekšauts – pērlīšu vidukļa josta, Lielvārdes josta, priekšauts no gaisīgā tilla auduma, silta villaine vai apmetnis (ja kāzas notiek vēsā laikā);
sievas pūrs – līgavas pirms tam sarūpēta lāde ar dažādām mīļlietām, kas simbolizē pāra attiecības;
vīra pīpe – kvalitatīvs cigārs īpaši izveidotā futlārī, kas saglabāsies kā dāvana piemiņai no īpašās dienas;
vīra cepure – austa josta ar latviešu rakstiem, kaklasaites nomaiņa pret tauriņu, žaketes nomaiņa pret jaku vai ērtāku žaketi bez polsterējuma.

Foto: Ligavam.lv/ JURĢIS RIKVEILISFoto: Ligavam.lv/ JURĢIS RIKVEILIS
Netradicionāla mičošana ir topā, taču arvien biežāk nākas novērot, ka pāris izvēlas atgriezties pie senām tradīcijām. Mičotāji, kas veic rituālu īstenā latviešu garā, aicina pievērst uzmanību alkoholisko dzērienu lietošanai līdz mičošanai. Lai neizjauktu garīgo saikni, emocionālo noskaņu un maģiju, vēlams alkoholu tikpat kā nelietot. Tas attiecināms kā uz jauno pāri, tā viesiem.

Mičošanas beigas var būt zīme, ka var sākties jestras svinības jeb neoficiālā daļa ar rokenrolu un dejām līdz pat rīta gaiļiem. To iezīmē mičošanas izskaņā jaunajai sievai un vīram nomainot ērtākus apavus – dāmai laiviņu tipa kurpes bez papēža, bet kungam kedas.

Mičošana ar interesantiem uzdevumiem
Papildus līgavas un līgavaiņa iecelšanai precēto kārtā vedēji var sagatavot nedaudz amizantus uzdevumus, lai svinības turpinātos uz lustīgas nots. Uzdevumu izpildē iesaistiet gan jauno pāri, gan viesus. Šāds mičošanas scenārijs šķitīs interesants ikvienam.

Idejas uzdevumiem:
pienākumu dalīšana – uz lapiņām sarakstīti dažādi ikdienas mājas darbi, piemēram, trauku mazgāšana, vakariņu pagatavošana, gultas klāšana, atkritumu tvertnes iznešana, ledusskapja satura piepildīšana, pēdu masāža otram u.tml. Vedēji skaļi nolasa katru uzdevumu, un viesi kopā ar jauno pāri nolemj, kuram šis pienākums turpmāk būs jāveic – sievai vai vīram. Jo smieklīgāki uzdevumi izdomāti, jo lielāka jautrība;
zvēresta nolasīšana – jaunais pāris skaļi nolasa vedēju vai vecāku sagatavotu zvērestu, kas būs kā solījums, piemēram, vismaz reizi mēnesī apciemot vecākus un vecvecākus, laist pasaulē vismaz trīs bērnus, pēc kāzām palutināt vedējus ar gardām vakariņām, sarīkot vareni jestras atkāzas utt.;
kopīgs foto – veidojot pāra iniciāļus vai sirds formu. Šī ideja gan laikus jāsaskaņo ar fotogrāfu un jāveic ēkas tuvumā, lai fotogrāfs var bildēt pa logu no augstāka stāva. Vēlams jau iepriekš uz zemes atzīmēt vēlamās figūras stūrus, lai viesi ātrāk nostātos;
pāra fotosesija – individuāla fotosesija pēc mičošanas būs ļoti pacilājoša. Apkārt esošās lampiņu virtenes radīs patīkamu gaisotni, savukārt baltas krāsas dūmu sveces veidos mazliet maģisku un noslēpumainu fonu. Šāda fotosesija var ilgt kaut 15 minūtes, kamēr viesi ieiet atpakaļ svinību telpā;
gleznas izveide – mičošanas vietā novietots molberts ar audeklu un krāsām. Viesi veido kopīgu gleznu, katrs iezīmējot uz audekla, ko sirds kāro.

Iespējas tradīciju apvienošanai ar 21. gadsimta tendencēm ir daudz. Svarīgi pirms tam jaunajam pārim un vedējiem aprunāties, saprotot pāra vēlmes. Tas palīdzēs izvairīties no ne tik patīkamiem starpgadījumiem, un mičošana izvērtīsies par vakara kulmināciju.

Foto: Ligavam.lv / GINTS FREIMANIS / www.frameart.lvFoto: Ligavam.lv / GINTS FREIMANIS / www.frameart.lv
Pēc mičošanas sieva un vīrs viesus cienā ar kāzu torti un šampanieti vai citu dzērienu. Pirmais grieziens kūkā jāizdara pārim. Ja ir daudz viesu, kūkas griešanu var pārņemt vedējmāte, bet līgava pasniedz gabaliņus viesiem, pateicoties par klātbūtni kāzu dienā. Līdzīgi ar dzērienu – vedējtēvs var palīdzēt saliet glāzēs, bet vīram tās jāpasniedz viesiem.

Foto: Ligavam.lv / LIENE PĒTERSONEFoto: Ligavam.lv / LIENE PĒTERSONE
Kad torte notiesāta, ir īstais brīdis pasniegt dāvanas vedējiem, vecākiem un citiem, kas palīdzējuši kāzu organizēšanā. Pēc senlatvju tradīcijām apdāvināšana notika mičošanas laikā pie līgavas pūra dalīšanas. Vispirms tika apdāvināta vīra ģimene, lai iegūtu patiku pret jauno sievu, tad līgavas vecāki.

Netradicionāla mičošana ir apvienojama ar tās simbolisko nozīmi. LĪGAVĀM vēl rast tīkamo balansu starp tradīcijām un mūsdienām – iedvesmu un noderīgus padomus lasiet mājaslapā www.ligavam.com un LĪGAVĀM kāzu grāmatžurnālā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)