Banner 980x90

VVD atteicis pagarināt B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju Daugavpilī esošajai zarnu kalibrēšanas ražotnei

Rīga, 1.marts, LETA. Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālā vides pārvalde (RVP) trešdien atteikusi termiņa pagarināšanu SIA "SW Kover" B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujai Daugavpilī, Daugavpils ielā 114, kur atrodas zarnu kalibrēšanas ražotne, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa skaidroja, ka šāds lēmums tika pieņemts, lai nodrošinātu Daugavpils pilsētas Mežciema mikrorajona iedzīvotājiem tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, kā arī tāpēc, ka uzņēmumam izdotā atļauja jau vairākkārt tika pagarināta un galīgais darbības termiņš piesārņojošās darbības veikšanai objektā bija noteikts līdz ceturtdienai. "Objektā arī rupji ir tikuši pārkāpti Daugavpils pilsētas Apbūves noteikumi, proti, šajā vietā ražotne nevar darboties," norādīja Bukleviča.

Atbilstoši likumam "Par piesārņojumu" bez B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas "SW Kover" uzņēmuma darbība nav pieļaujama.

"Smakas noplūde pie esošā ražotnes aprīkojuma ir neizbēgama. Ņemot vērā informāciju par ražotnes tehnoloģiskajiem procesiem un SIA "SW Kover" ražošanas specifiku, nevar panākt pilnīgu smakas traucējumu novēršanu uzņēmumam piegulošajā teritorijā, vienlaicīgi nodrošinot atbilstību Daugavpils pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem," VVD lēmuma pamatojumu skaidroja Bukleviča.

Kopš 2014.gada VVD Daugavpils RVP izdevusi rīkojumus konstatēto neatbilstību novēršanai, vairākkārt piemērojusi uzņēmumam administratīvos sodus un izdevusi brīdinājumu par iekārtas darbības apturēšanu. "SW Kover" izsniegtās B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas pārskatīšana šo četru gadu laikā notikusi divas reizes.

Pēdējo reizi piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumi uzņēmumam tika pārskatīti 2017.gada sākumā, paredzot, ka piesārņojošā darbība tiek veikta līdz šā gada 1.martam.

Kā ziņots, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis pagājušā gada 17.oktobrī paziņoja, ka "SW Kover" zarnu kalibrēšanas ražotni, ar kuras darbību ir neapmierināti vietējie Daugavpils Mežciema rajona iedzīvotāji, var nākties slēgt.

Sākotnēji minēto ražotni bija plānots līdz šī gada beigām no Mežciema pārcelt uz rūpniecisko zonu Križos. Taču pret šādu risinājumu sāka iebilst Križu mikrorajona iedzīvotāji.

Savukārt 23.februārī Daugavpils pilsētas pašvaldības pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka "SW Kover" netiks atjaunota B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja. Par zarnu pārstrādes uzņēmumu no mikrorajona iedzīvotājiem ir saņemts daudz sūdzību. Lielākā problēma ir nepatīkamās smakas, kas padara iedzīvotāju dzīvi neciešamu un pašu mikrorajonu par nepievilcīgu.

Daugavpils Pilsētbūvniecības un vides komisijas 23.februāra sēdē, skatot jautājumu par piesārņojošās darbības atļaujas pagarināšanu, tika atbalstīts Vides pārvaldes viedoklis nepagarināt darbības atļauju un nākamajā Daugavpils teritorijas plānojumā paredzēt Mežciemu kā publisku teritoriju, lai nepieļautu nekādu ražotņu izvietošanu šajā mikrorajonā.

SIA "SW Kover" zarnu pārstrādes cehs tika atvērts 2012.gadā Mežciemā - vietā, kas pilnīgi neatbilda šādas ražotnes izvietošanai.

SIA "SW Kover" apgrozījums 2016.gadā bija 1 523 136 eiro, kas ir par 891 188 eiro jeb 36% mazāk nekā gadu iepriekš. No 154 872 eiro 2015.gadā līdz 296 272 eiro pērn pieauguši arī uzņēmuma zaudējumi. Pērn SIA "SW Kover" bija nodarbināti 46 strādājošie.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)