Banner 980x90

Viss par zero waste dzīvesveida uzsākšanu: Padomi iesācējiem

Vārdu salikumu zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids nav dzirdējis tikai retais. Pēdējo gadu laikā šī vides un dzīvesveida kustība ir uzņēmusi nopietnus apgriezienus. Zero waste kustības mērķis ir samazināt resursu izmantošanu un vides piesārņojumu, minimizējot atkritumu daudzumu. 

Būtībā šāda veida dzīvesveids paredz izvairīšanos no tādu atkritumu radīšanas, kurus nav iespējams pārstrādāt vai kompostēt. Ja arī tu vēlies izaicināt sevi un pievienoties zero waste kustībai, bet nezini, ar ko sākt, šis raksts būs tavs ceļvedis bezatkritumu dzīvesveida pasaulē.

Zero waste kustības principi

Lai samazinātu atkritumu daudzumu, zero waste kustības piekritēji seko pieciem vienkāršiem principiem, kas palīdzēs spert pirmos soļus bezatkritumu dzīvesveida ievērošanai.

1. Atsakies no tā, kas nav vajadzīgs

Pirmkārt, šis princips palīdzēs izvairīties no nevajadzīgu priekšmetu nonākšanas tavās mājās. Otrkārt, atteikšanās no vienreizlietojamajiem plastmasas izstrādājumiem (jā, jā, noteikti visi ir dzirdējuši, kādas briesmas apkārtējai videi rada plastmasas salmiņi), bezmaksas izsniedzamajiem materiāliem, piemēram, pildspalvām vai drukātajiem materiāliem, kādā konferencē ievērojami samazinās pieprasījumu pēc tāda veida nevajadzīgajām lietām. Šādi sīkumiņi visbiežāk tiek izmantoti tikai vienu reizi vai it nemaz, taču to ražošanai un transportēšanai tiek tērēti milzīgi resursi, nemaz nerunājot par to, ko tie nodara apkārtējai videi, kad tiek izmesti ārā.

Ja nevari pilnībā atteikties no šiem priekšmetiem, tad vismaz izmanto videi draudzīgas alternatīvas, piemēram, papīra maisiņus vai salmiņus dzērieniem. Protams, vislabāk ir izmantot priekšmetus, kurus var lietot atkārtoti, piemēram, kokvilnas maisiņus iepirkumiem vai bambusa galda piederumus vienreizlietojamo vietā.

2. Samazini, samazini un vēlreiz samazini

Tas ir vēl viens svarīgs vārds zero waste kustības piekritēju vārdnīcā. Tiem, kuri vēlas labvēlīgi ietekmēt apkārtējo vidi, vajadzētu samazināt plastmasas preču un plastikāta iepakojuma izmantošanu savā ikdienā. Vislabāk ir iegādāties produktus papīra iepakojumā vai vēl labāk –vispār bez tā. Arvien populārāki kļūst beziepakojuma preču veikali, kuros iespējams iegādāties ikdienā nepieciešamās preces, izmantojot savas kastītes, burciņas vai turzas.

Tu vari samazināt dažādu preču izmantošanu, piemēram, iegādājoties augstākas kvalitātes preces, kam ir ilgāks kalpošanas laiks. Šāda pieeja izslēdz lētu, zemas kvalitātes preču iegādi, kuras ir jāpērk atkal un atkal.

3. Izmanto atkārtoti

Pirms kaut ko izmet ārā, rūpīgi apsver, vai vari to izmantot atkārtoti. Piemēram, stikla burkas var izmantot dažādu pārtikas produktu glabāšanai. Cits veids, kā atkārtoti izmantot preces, ir vienkārši salabot tās. Saplēstus apavus un drēbes var nodot remontā, tāpat kā dažādas elektroniskās preces. Salabojot preces, nevis izmetot tās ārā, tu varēsi samazināt pieprasījumu pēc jauniem produktiem un resursiem, novērsīsi atkritumu rašanos un bieži vien pat ietaupīsi kādu eiro.

4. Pārstrādā to, ko nevar izmantot atkārtoti

Tās preces, kuras nav iespējams izmantot atkārtoti, ir ieteicams nodot pārstrādei. Protams, atkritumu šķirošanā svarīgākais to ir darīt pareizi. No sadzīves atkritumiem ir jāatdala to atkritumu veidus, kurus ir iespējams nodot otrreizējai pārstrādei. Vairāk informācijas par to, kā pareizi šķirot un nodot pārstrādei dažāda veida atkritumus, meklē, piemēram, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmumu mājaslapās.

5. Kompostē to, kas paliek pāri

Kompostējot pārtikas atliekas, papīra gabalus, koka vai bambusa zobu birstes, zeme saņem barības vielas, un atkritumu daudzums ievērojami samazinās. Kompostēšanai derīgie virtuves atkritumi ir, piemēram, dārzeņu, zaļumu un augļu atkritumi, tējas, kafijas biezumi, produktu pārpalikumi.

Turklāt kompostu kaudzes var veidot gan dzīvokļu, gan privātmāju īpašnieki. Kompostēšanu dzīvoklī ir iespējams veikt nelielā un noslēgtā traukā, piemēram, uz balkona, pagrabā vai virtuves skapītī zem izlietnes. Kompostēto materiālu var izmantot, sajaucot to ar augsni puķupodā, aizvedot uz vasarnīcu vai atdodot kādam, kam tas ir nepieciešams.

Vai ir jēga?

Daudzi uzdod jautājumu, vai tas, ka ievērošu visus zero waste noteikumus, ko mainīs. Atbilde ir – viennozīmīgi jā. Ievērojot zero waste principus, tu katru dienu pozitīvi ietekmēsi mūsu planētu.

Padomā, kā tu nokļūsti līdz darbam, kādu uzturu tu patērē, kādas preces un pārtikas produktus tu pērc. Viss ir savstarpēji saistīts! Pat ar vienu mazu solīti ir iespējams mazināt sava dzīvesveida ietekmi uz apkārtējo vidi. Protams, vienas dienas laikā kļūt par rūdītu zero waste ievērotāju nesanāks. Arī daudzi šīs kustības pārstāvji apgalvo – pilnībā izslēgt jebkādu atkritumu rašanos nav iespējams. Svarīgākais ir mēģināt samazināt dabas piesārņošanu, cik vien iespējams.

Bezatkritumu dzīvesveids nav tikai iespēja palīdzēt dabai un ekoloģijai, tas ir arī lielisks veids, kā palīdzēt pašam sev. Dzīves kvalitātes uzlabošanās, labāka pašsajūta, naudas līdzekļu ietaupījums ir tikai dažas no neskaitāmajām priekšrocībām, ko sniedz zero waste dzīvesveids.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)