Banner 980x90

Veselība pirmajā vietā 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Daudzi Latvijas iedzīvotāji par veselību aizdomājas vien tajā brīdī, kad piezogas slimība. Tas nav slikti, jo katram dzīvē pienāk brīdis, kad tiek dota iespēja aizdomāties par lietu cēloņsakarībām un ņemt likteni savās rokās. 

Neskatoties uz to, ka iedzimtībai ir liela ietekme uz indivīda kopējo veselības stāvokli, tomēr ir daudz lietu, ko mēs paši varam darīt. Stāsti par to, ka vectēva paziņas klases biedrs ir dzīvojis līdz 99 gadiem, visu mūžu dzerot un smēķējot, nekādi nepalīdz, jo katram ir dots savs starta kapitāls un ar to ir jādzīvo. Pieņemot fatālistisku, nevis aktīvu nostāju attiecībā pret savu veselību, varam iebraukt ļoti dziļā grāvī un pat radīt neatgriezenisku kaitējumu. Turpinājumā ieskicēsim jautājumus, kuriem jāpievēršas ikvienam, kas vēlas uzlabot savu veselību ar dabīgiem līdzekļiem. 

Papildus informāciju par dažādiem ar veselīgu dzīvesveidu un pareizu uzturu saistītiem jautājumiem varat meklēt veselības portālā – http://www.eveseliba.lv. Meklējot atbildes, atcerieties, ka pats svarīgākais jums jau ir dots – jūs esat piedzimuši par cilvēkiem, kas dod praktiski neizsmeļamas iespējas attīstīties un pārmainīt dzīvi uz labu. 

Uzturs – pamatu pamats
Daudzas senās kultūras ir paudušas, ka mēs esam tas, ko mēs ēdam, un tā ir patiesība. Ar uzturu uzņemot barības vielas, mēs dodam enerģiju ķermenim, taču visas barības vielas nav vienādas. Pārtika atšķiras pēc audzēšanas, novākšanas, apstrādes, uzglabāšanas un gatavošanas veida. Ir pamatoti iemesli, kādēļ bioloģiski audzēta pārtika ir dārgāka nekā industriāla ražota. Izpētot šos iemeslus, gandrīz katrs nonāks pie secinājuma, ka ir vērts ieguldīt naudu labākas pārtikas iegādē, nevis vēlāk to tērēt medikamentu iegādei. 

Papildus uzmanība jāpievērš arī tam, cikos un kādu pārtiku lietojam. Cilvēka zarnu trakts ir sarežģīta sistēma, un daļa zinātnieku to jau dēvē par otrajām smadzenēm. Zarnu traktā ir daudzi miljoni dažādu baktēriju un mikroorganismu, kam ir būtiska ietekme uz mūsu veselību, garastāvokli un skatījumu uz dzīvi kopumā. Tāpat kā visi cilvēki neēd vienu un to pašu, tas pats attiecas arī uz šiem mikroorganismiem. Vieni mums palīdz nodrošināt normālu zarnu floru un imunitāti, tad citi gluži pretēji – var to graut. Ir vērts pacensties, lai ēstu pareizi un nodrošinātu normālu vēdera izeju. Aizcietējumi ir samērā spēcīgs signāls, ka zarnu uzturēšanas jautājumam ir jāpievēršas nopietnāk. 

Tiem, kas līdz šim nav aizdomājušies par to, kā pārtika ietekmē veselību, ir vērts pamēģināt kādu no izslēdzošajām diētām. Daudziem cilvēkiem ir jutība pret atsevišķām vielām – laktozi, fruktozi, glutēnu u.c., taču nav par to pat nojausma. Izmaiņas garastāvoklī, smaguma sajūta, šķidra vēdera izeja netiek saistīta ar pārtiku, taču tā ir kļūda. Labākais veids, kā veikt novērošanu, ir ieviest pārtikas dienasgrāmatu. Pierakstiet, ko, kad un cik daudz ēdat, un pāris mēnešu laikā ievērosit zināmas likumsakarības. Nebrīnieties, ja rezultāti Jūs patīkami pārsteidz. 
 
Sākotnēji varat mēģināt atteikties, piemēram, no piena produktiem uz vienu nedēļu. Pierakstiet dienasgrāmatā savus novērojumus, ko, kad, cik daudz ēdāt un kā jūtaties 24 stundas pēc tam. Šādi novērojumi ilgtermiņā ir zelta vērti, jo ļauj saprast, kas stiprina organismu un kas to izsit no līdzsvara. 

Kustību nozīmi nevar pārvērtēt
Mēs esam radīti, lai kustētos, nevis sēdētu 5, 8, 12 stundas no vietas pie datora, televizora vai skolas solā. Kustības cilvēkam ir nepieciešamas tāpat kā braukšana auto motoram. Bez kustībām viss ķermenis ierūsē, kļūst vājāks un veselība sāk streikot. Tas, cik ātri tas notiks, ir tikai laika jautājums, jo katrs ķermenis ir atšķirīgs. Lai no šādām problēmām izvairītos vai vismaz mazinātu to iespējamību, ir svarīgi vismaz ik pēc 45 minūtēm piecelties no galda un izstaigāties. 

Pilsētā dzīvojošiem indivīdiem iztikt bez sporta un būt veseliem nebūs viegli. Sportam nav jābūt dārgam. Šķiet, katrā pilsētā šobrīd jau ir izveidoti sporta laukumi, kur var nodarboties ar ielu vingrošanu un arī skriešana, ātra soļošana ir bez maksas. Šī iemesla dēļ aizbildināties ar līdzekļu trūkumu nedrīkst, jo jautājums ir tikai par gribēšanu darboties. Labā ziņa, ja sportosiet vismaz vienu mēnesi, pastāv iespēja, ka jums tas iepatiksies. Labākam efektam ir vērts sākt sportot kopā ar kādu draugu vai kolēģi. Šādā veidā motivēsit viens otru un būs daudz vieglāk saglabāt disciplīnu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)