Banner 980x90

Tiesībsarga ierosinātā lietā pētīs apstākļus arī aprūpes centrā "Kalkūni"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Tiesībsarga Jura Jansona ierosinātā pārbaudes lietā par bērnu aprūpes kvalitāti atsevišķās iestādēs tiks pētīti apstākļi arī aprūpes centrā "Kalkūni".

Tiesībsargs, izskatot privātpersonas iesniegumu, 12.jūlijā ir ierosinājis pārbaudes lietu par bērnu aprūpes kvalitāti valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiālē "Baldone". Ņemot vērā, ka pēc VSAC "Latgale" filiāles "Kalkūni" slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt minētajā filiālē "Baldone", pārbaudes lietā tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās VSAC filiālēs, pieprasot informāciju atbildīgajām iestādēm, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Pēc pārbaudes lietas ierosināšanas ir saņemti pieci filiālē "Kalkūni" dzīvojošo bērnu vecāku iesniegumi par iespējamo tās slēgšanu. Saņemti iesniegumi arī no Jelgavas diecēzes bīskapa Edvarda Pavlovska, Grīvas dekanāta priestera Arnolda Oļehno un 12.Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (S) par iespējamo filiāles slēgšanu saskaņā ar deinstitucionalizācijas plānu. Iesniegumos izteiktas bažas par filiāles "Kalkūni" slēgšanu, kas liegtu iespēju vecākiem regulāri apciemot savus bērnus, jo pakalpojums netiktu nodrošināts iespējami tuvu dzīvesvietai. Minētie iesniegumi pievienoti pārbaudes lietai un arī tiks izskatīti.

Pārbaudes lietā ir pieprasīta informācija no dažādām iestādēm un veiktas darbības, kas nepieciešamas pārbaudes lietas apstākļu objektīvai noskaidrošanai. Ja pārbaudes lietu nebūs iespējams pabeigt trīs mēnešu laikā, tiesībsargs tās izskatīšanas termiņu varēs pagarināt uz laiku līdz trim mēnešiem, skaidroja Siliņa.

Pārbaudes lieta noslēgsies ar tiesībsarga atzinumu. Tās izskatīšanas gaitā, konstatējot cilvēktiesību, labas pārvaldības principa pārkāpumu, tiesībsargs norāda uz to iestādei vai personai, kā arī aicina mainīt prettiesisko rīcību un/vai normatīvo regulējumu.

Jau vēstīts, ka, lai rastu iespējami efektīvāko risinājumu sociālo pakalpojumu attīstīšanai, lemjot arī par filiāles "Kalkūni" nākotni, Labklājības ministrija (LM) ir paudusi apņemšanos strādāt ciešā sadarbībā ar iesaistītajām pašvaldībām.

Kā aģentūru LETA informēja LM projekta "Tehniskā palīdzība publicitātei un sabiedrības informēšanai labklājības jomā" vadītāja Inita Kabanova, patlaban ministrija veic padziļinātu valsts sociālās aprūpes centru sistēmas izvērtējumu, tostarp īpaši vērtējot arī filiāles "Kalkūni" darbību. Attiecīgi LM izskatīs Daugavpils novada domes sagatavoto informāciju, kad tā tiks saņemta.

Vienlaikus ministrija piekrīt, ka, attīstot jaunus sociālos pakalpojumus, pašvaldībām ir iespēja izmantot Kalkūnos esošo infrastruktūru, kā arī Eiropas Savienības (ES) finansiālo atbalstu. Pielāgojot telpas un, ja nepieciešams, ES finansētā projekta laikā sniedzot nepieciešamo atbalstu darbinieku prasmju un zināšanu papildināšanai, pašvaldībām būs iespēja radīt cilvēku īpašajām vajadzībām vairāk piemērotus pakalpojumus, nekā to iespējams izdarīt pašlaik.

Kā ziņots, Daugavpils novada dome nolēmusi lūgt labklājības ministru Jāni Reiru (V) atcelt šī gada 12.maija rīkojumu par VSAC "Latgale" filiāles "Kalkūni" darbības izbeigšanu.

Jau vēstīts, ka VSAC "Latgale" filiāli "Kalkūni" plānots slēgt 2019.gadā, jo, pēc LM domām, filiāles "Kalkūni" ēkas ir novecojušas un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)