Banner 980x90

Skolas laiks tuvojas – kā nepārtērēt budžetu?

Brīdī, kad līdz vasaras beigām vairs nav palicis daudz, lielākā daļa vecāku sāk domāt par skolas piederumu un apģērbu iegādi saviem bērniem. Tas ir karsts laiks ikvienā ģimenē, jo jāsaprot, kā iegādāties visu nepieciešamo skolas gaitu uzsākšanai, nepārtērējot tam atvēlēto budžetu. Esam sagatavojuši pāris noderīgus padomus, kas šogad, iespējams, tev ļaus ietaupīt, iegādājoties gan apģērbu, gan grāmatas, gan dažādus kancelejas piederumus.

Izveido plānu un pieturies pie tā 
Viena no svarīgākajām lietām, protams, ir plāns pēc kura vadīties, lai nepārtērētu mērķim noteikto budžetu. Vienu dienu velti tam, lai sarakstītu visas lietas, kuras bērnam nepieciešamas uzsākot skolas gaitas. Bieži vien vasaras sākumā šādu sarakstu jau vecākiem nosūta skolas. Papildini to ar vēl kādām lietām, kas varētu būt noderīgas tavam bērnam, piemēram, skolas somu, penāli, un saraksts būs gandrīz pabeigts.

Noteikti neaizmirsti noskaidrot, vai skolas iekšējie noteikumi paredz to, ka skolēniem tiek izsniegtas skolas formas, kā arī to, vai ir kādi apģērbi, kurus skolā aizliegts valkāt. 

Pirms mācību gada sākuma centies noskaidrot, kādi vēl izdevumi jāiekļauj savā izdevumu budžetā – fotografēšanās, ekskursijas, kā arī citi pasākumi, kuriem būs nepieciešami finansiālie līdzekļi. Šādā veidā jau laicīgi varēsi sākt taupīt naudu. 

Gatavošanās skolas gaitu uzsākšanai ir diezgan dārgs pasākums, tāpēc nereti cilvēki izvēlas ātros kredītus, protams, ar pārliecību, ka visu bez problēmām jau nākamajā mēnesī varēs atmaksāt. Būtiski ir ieplānot izdevumus jau agrāk, lai varētu pakāpeniski visu iegādāties.
 
Kā ietaupīt naudu? 

Ir vairāki veidi, kā iespējams ietaupīt naudu. Piemēram, ja bērnam jau pagājušajā gadā tika iegādāti zīmuļi, krītiņi, dažādas krāsas un citi kancelejas piederumi, iespējams, nemaz nav nepieciešams šogad tos iegādāties no jauna, bet papildināt krājumus vien tad, kad bērns būs izlietojis jau esošos. 

Noteikti vajadzētu arī pameklēt iespējas, kā nepieciešamās grāmatas iegādāties par zemākām cenām. Šeit noderīgi būs sociālie tīkli. Tajos var atrast dažādas grupas, kurās vecāki apmainās gan ar grāmatām, gan citām lietām. Cenas tad ir daudz zemākas nekā veikalos.
 
Iemāci bērnam rīkoties ar naudu
Ļoti būtiski ir savam bērnam iemācīt rīkoties ar naudu, lai arī viņš saprastu tās īsto vērtību. Piemēram, ja bērns vēlas izdīkt saviem vecākiem sporta apavus, vari viņam piedāvāt samaksāt 10 eiro no pirkuma vērtības. Bieži vien vecvecāki saviem mazbērniem dāvina naudu, tāpēc arī bērns var piedalīties pirkumu veikšanā. 

Iesaisti viņu arī budžeta veidošanā un plānošanas procesā. Kā to darīt? Tu vari uzlikt uz galda noteiktu naudas summu un pateikt savam bērnam, ka šis ir budžets, ko esi atvēlējis skolas preču iegādei. Pēc tam kopā ar bērnu varat sadalīt šo naudu nepieciešamajām lietām un izrunāt, kā varētu ietaupīt. Šādā veidā arī bērnam radīsies izpratne par naudas vērtību.
 
Mobilā telefona un citu preču iegāde
Mūsdienu bērni zina, kādas ir jaunākās tehnoloģijas un prot tās lietot, tādēļ nav pārsteigums, ka arī Tavs bērns vēlas jaunu mobilo telefonu vai patiesībā jebkuru citu lietu, kas noskatīta no vienaudžiem – vai tas būtu skrituļdēlis vai zīmola sporta apavi. Ja Tu vari atļauties to iegādāties un bērns to ir nopelnījis, piemēram, par labu uzvedību vai piedaloties kādos konkursos, tad nopērc šo lietu, bet neaizmirsti iesaistīt viņu tās iegādē, noskaidrojot, kā daļu no nepieciešamās naudas summas bērns varētu ieguldīt pats. To var izdarīt, piemēram, vasaras periodā strādājot algotu darbu vai lasot mežā ogas. Tādā veidā arī pašam bērnam radīsies izpratne par šīs lietas vērtību un viņš iemācīsies plānot budžetu.
 
Gatavošanās skolai ir karsts laiks ikvienā ģimenē, tāpēc ir ļoti svarīgi neapjukt izvēlēs un pieņemt pareizus lēmumus. Lai izdodas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)