Banner 980x90

Saeimas komisija kritizē Daugavpils novada kūtrumu, ieviešot VK ieteikumus administratīvo resursu izlietojuma optimizēšanai

Rīga, 27.marts, LETA. Daugavpils novada pašvaldībai būtu aktīvāk jāievieš Valsts kontroles (VK) ieteikumi administratīvo resursu izlietojuma optimizēšanai, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā pauda gan deputāti, gan VK pārstāvji.

Deputāti sēdē uzklausīja VK ziņojumu par pašvaldību administratīvā resursa izlietojuma revīziju un ieteikumu ieviešanu. Tostarp deputāti informēti, ka revīzija veikta 11 pašvaldībās, pēc tās pašvaldībām izstrādāti 108 priekšlikumi, un lielu daļu no tiem pašvaldības ir īstenojušas.

VK revīzijā secinājusi, ka pašvaldības, tostarp Daugavpils novads, veic "liekas kustības" - lieki drukā un saskaņo dokumentus, nepilnvērtīgi izmanto informācijas sistēmas. Tāpat nereti netiek vērtētas sniegto pakalpojumu izmaksas, pašvaldības nesadarbojas savā starpā dažādu pakalpojumu saņemšanā.

Viens no novadiem, kurā veikta revīzija, bija Daugavpils novads, un tā domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins (Daugavpils novada partija) deputātiem klāstīja, ka pašvaldība vēl tikai strādā, lai ieviestu VK ieteikumus grāmatvedības procesu centralizācijā, lai arī štatu samazināšana jau ir notikusi. Vienlaikus viņš norādīja, ka pašvaldība nereti saskaras ar profesionālu grāmatvežu algošanu, jo Baltkrievijas pierobežā aktuāla valsts valodas zināšanu problēma.

Klātesošie VK pārstāvji atzina, ka pašlaik nav pārliecības, ka Daugavpils novada pašvaldība līdz gada beigām varēs ieviest centralizēto grāmatvedību, turklāt dažu amata vietu samazināšana nesniedz nepieciešamo atdevi. Komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV), kritizējot novada pašvaldības kūtrumu, piekrita, ka pašvaldībai būtu jāsniedz paskaidrojums gan VK, gan komisijas par savu problēmas redzējumu un risinājuma ieviešanas termiņiem.

Sēdē klātesošs Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (JV) aicināja nevērtēt domes priekšsēdētāja darbus pārāk strikti, jo amatā viņš ir tikai četrus mēnešus, taču komisijas priekšsēdētāja biedre Juta Strīķe (JK) uzsvēra, ka Kucins, līdz amatā ievēlēts, bijis domes priekšsēdētājas vietnieks, turklāt mēra amatā ievēlēts vienbalsīgi, tāpēc tas viņam dod iespēju rīkoties "ļoti plaši".

Novada domes paveikto aizstāvēja arī komisijas locekļi Ivans Ribakovs (S) un Viktors Valainis (ZZS), akcentējot, ka attālākiem novadiem, īpaši Latgalē, ir sava specifika un visi procesi nav ieviešami viegli. Turklāt Ribakovs uzskata, ka ne vienmēr optimizācija nozīmē līdzekļu ietaupījumu, jo, samazinot štata vietas, bijušie darbinieki var kļūt par bezdarbniekiem un pabalstu saņēmējiem, kas arī prasīs līdzekļus no pašvaldības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)