Banner 980x90

Rotko mākslas centrā atklās sešus jaunus mākslas projektus

Daugavpils, 30.janv., LETA. Nākamnedēļ, 10.februārī, plkst.16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāti seši jauni mākslas projekti, aģentūru LETA informēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Inita Paegle.

Šī gada pirmā izstāžu sezona Rotko mākslas centrā būs sava veida vēstījums par laika robežas nojaukšanu. Izstāžu saturā sastapsies vēsture un mūsdienas, etnogrāfija un dizains, klasiskās tehnikas un šodienas saturs, stāstīja Paegle.

Jaunajā izstāžu sezonā būs skatāma Sigitas Daugules un Jāņa Liepiņa izstāde "Vienā telpā", sešu Latvijas grafiķu - Lienas Bondares, Vladislava Grišina, Pauļa Liepas, Kates Seržānes, Māra Subača un Dārtas Stafeckas - "Grafika", Ievas Nagliņas personālizstāde "Atmestie", Signes Vanadziņas personālizstāde "Kurš gadalaiks?", Daugavpils Saules skolas jubilejas izstāde "Saules skola no etnogrāfijas līdz dizainam" un franču mākslinieka Patrika Peltjē tēlniecības darbu izstāde "Atdzimšana".

Pēc Paegles sniegtās informācijas, izstāde "Vienā telpā" ir stāsts par divām spilgtām individualitātēm Latvijas glezniecībā, kas satikušies vienā telpā izstādes formātā Daugavpilī. Daugule ir viena no atpazīstamākajām šī laika Latvijas glezniecības sejām, kas ar savu "skarbo un nedaudz raupjo" glezniecības rokrakstu, dziļumu un stāstu nostabilizējusies Latvijas un ārvalstu mākslas vidē. Viņa organizējusi vairākas personālizstādes, kā arī piedalījusies būtiskos izstāžu projektos Latvijā un ārvalstīs. Par gleznotāju Liepiņu viņa laikabiedri izteikušies kā par izcilu personību, principiālu un taisnīgu cilvēku, godīgu arī savā glezniecībā, radot sava mūža garumā lieliskus krogus un tirgus skatus, zemnieku ikdienu attēlojot tonāli bagātiem un ekspresīviem triepieniem ainavās un klusās dabas kompozīcijās.

Izstādes "Saules skola no etnogrāfijas līdz dizainam" kodols būšot saruna par aktuālo dizainā laiku atpakaļ un šodien, par varēšanu un dizaina izglītības loma dizaina attīstībā valstī. Izstāde ir dizaina vidusskolas izstāžu cikla kulminatīvais projekts Rotko centrā, kas balstīts uz Saules skolas audzēkņu diplomdarbu arhīvu.

Izstāde "Grafika" veidota kā kuratoru selektīvs šodienas Latvijas laikmetīgās grafikas projekts, parādot atšķirīgos rokrakstus, tehnikas un aktualitāti vēstījuma formā grafiskā valodā, savā veidā turpinot Latvijas laikmetīgās mākslas izstāžu sēriju. Noskaņu mākslinieces Vanadziņas projekts "Kurš gadalaiks?" atklāj krāsu un formu ekspresijas. Māksliniecei tuva gadalaiku tēma, kas ir daudzkārt šķetināta vairākās izstādēs.

Nagliņa savā daiļradē pievēršas abstraktai mākslai, ietekmējoties no abstraktā ekspresionisma, minimālisma un supremātisma. Pārsvarā darbojas grafikā un glezniecībā, izmantojot jauktas tehnikas. Savukārt Peltjē piedāvātais risinājums ir interesēties par pasauli. Tēlniekam ir svarīgs cilvēka un matērijas kopums, nevis to konfrontācija. Viņš slavina materiāla iekšējo noslēpumu un mieru. Peltjē sniedz iespēju izjust laimi būt, kas izdodas ne katram māksliniekam.

Jaunās sezonas izstādes Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 9.aprīlim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)