Banner 980x90

Redīsi - ēdam pilnām mutēm!

Maijs un jūnijs ir īstais redīsu laiks. Kamēr citi dārzeņi vēl dobēs tikai pamazām aug, redīsi mūs priecē jau salīdzinoši agri. Šis laiks jāizmanto un redīsi jāēd pilnām mutēm. Noskaidrosim, kādēļ tie ir tik vērtīgi!
Uzturā izmanto tikai nepāraugušus redīsus, kamēr tie mīksti, jo koksnaini redīsi ir grūti sagremojami. Un lapiņas nemet ārā, īpaši jauno redīsu lapiņas - var ēst gan redīsu saknes, gan lapiņas, kas neatpaliek vērtības ziņā.

Redīsus bieži salīdzina ar rutkiem, jo to garša ir asa, līdzīga rutkiem. Arī uzturvērtības ziņā redīsi līdzinās rutkiem.

Redīsos ir C vitamīns, B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, dzelzs un citas vērtīgas vielas. Turklāt redīsi ir ļoti diētisks produkts -100 gramos redīsu ir tikai 16 kalorijas, aptuveni 3 grami ogļhidrātu un 1 grams olbaltumvielu.
{baneris}
Turklāt cilvēkiem, kas cieš no aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimībām, redīsi ir īpaši ieteicami tādēļ, ka redīsi aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos, kas savukārt uzlabo gremošanas procesus. Šķiedrvielas, kas atrodas redīsos, izvada no organisma lieko holesterīnu.

Ēdam redīsus!

Redīsu - zaļumu aukstā zupa


Nepieciešams:

0,5 litra rūgušpiena
Kārtīga sauja virzas, balandas un jauno pieneņu lapiņu (var arī aizvietot ar citiem zaļumiem- salātiem, rukolu utt.)
Redīsu bunte
Saišķītis diļļu un pētersīļu
2 daiviņas ķiploka
Ēdamkarote labas olīveļļas
Sāls un pipari

Pagatavošana:
Redīsu sagriež ripiņās vai pusripiņās, zaļumus un ķiplokus sasmalcina. Tad visām sagrieztajām sastāvdaļām pievieno eļļu un, visu laiku maisot, pielej rūgušpienu, beigās iekaisa sāli un piparus. Zupai ļauj nedaudz ievilkties, lai visas garšas savelkas. Var svaigumam pievienot arī nedaudz gurķi. Pasniedzot rotā ar zaļumiem.

Redīsu- ziedkāpostu salāti

Nepieciešams:

250 g redīsu
400 g ziedkāpostu
50 g augu eļļas
1 citrona sula
4 ēdamkarotes sasmalcinātu loku
Sāls
Cukurs pēc garšas

Pagatavošana:

Ziedkāpostus novāra un sadala ziedkopas, pievieno ripiņās sagrieztus redīsus, sasmalcinātus lokus, apslaka ar citrona sulu, sāli, cukuru un augu eļļu. Visas sastāvdaļas samaisa.

Redīsu brokastu maizītes

Nepieciešams:

Graudu maizes šķēles
Biezpiens
Skābais krējums
Redīsi
Salāti
Loki
(Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no maizīšu daudzuma)

Pagatavošana:
Biezpienu sajauc ar krējumu un sagrieztiem lociņiem. Uz maizes šķēles kārto salātlapu, uz tās biezpienu un pa virsu tam redīsa ripiņas. Gardas, vasarīgi svaigas un košas brokastu maizītes!

Rakstā izmantoti materiāli no grāmatas S.Amata, R.Bērziņa-Bērzīte "Aizslēposim pēc avotkresēm" un LA tematiskās avīzes "Dārzeņi veselībai", liis.lv.


 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)