Banner 980x90

papildināta - Atkritumu dedzinātavas būvnieki sola, ka gaiss Daugavpilī nepasliktināsies

(Pievienota 6.rindkopa.)

Rīga, 3.janv., LETA. Katlu mājas izbūve siltuma ražošanai no atkritumiem nepasliktinās gaisa kvalitāti Daugavpils apkārtnē, solīts iedzīvotājiem ieceres sākotnējā apspriedē.

Apspriedes protokols liecina, ka iedzīvotājus uztrauc dzīvojamās zonas tuvums plānotajam objektam, turklāt blakus ir rekreācijas zona. Vietējie arī uzskata, ka projektu grib realizēt pret cilvēku gribu.

Taču SIA "Geo Consultants" pārstāvis Jānis Ābeltiņš, kas apspriedē pārstāvējis projekta īstenotājus SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija", apgalvoja, ka, izmantojot attiecīgu gaisa attīrīšanas iekārtu, gaiss nepasliktināsies. Turklāt pētīta arī citu pilsētu pieredze, kur līdzīgi objekti atrodas pat pilsētu centros, piemēram, Vīnē no atkritumiem iegūtā kurināmā sadedzināšanas iekārta atrodas blakus filharmonijai.

Savukārt "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācijas" pārstāvis Aivars Pudāns klātesošajiem apgalvoja, ka saskaņā ar Eiropas direktīvu ir jāpanāk apglabājamo atkritumu daudzuma samazinājums. Ar esošām metodēm šādu daudzuma samazinājumu nebūs iespējams sasniegt, tāpēc iecere ir viena no metodēm mērķa sasniegšanai.

Iedzīvotājiem apspriedē klāstīts arī, ka dedzinātavas izveide varētu samazināt siltumenerģija tarifu, taču precīzāks skaidrojums šajā jautājumā sniegts netika.

Latgales partijas līderis Daugavpilī Jānis Lāčplēsis aģentūru LETA informēja, ka politiskais spēks un arī citas organizācijas pret katlu mājas izbūvi dzīvojamā mikrorajona tuvumā savākušas apmēram 2000 parakstu, kas iesniegti Vides pārraudzības valsts birojam. Par iedzīvotāju nostāju informēta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tāpat dokumentu saņems domes deputāti, kuriem, pēc iesniedzēju domām, jāaptur iecere. Lāčplēsis skaidroja, ka partija nav pret pašas katlumājas būvniecību, taču tai, viņuprāt, nav jāatrodas dzīvojamo māju tuvumā.

Jau vēstīts, ka reģenerācijas iekārtas būvniecība paredzēta Daugavpils ziemeļu, ziemeļaustrumu daļā, rūpniecības apbūves zonā, pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" apsaimniekotās katlu mājas pieguļošajā teritorijā Mendeļejeva ielā 13a, liecina ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Līdz pilsētas centram no iecerētās katlumājas ir apmēram trīsarpus kilometru attālums.

Saražoto siltumenerģiju plānots pārdot siltumapgādes sistēmas operatoram Daugavpilī - "Daugavpils siltumtīkliem".

No atkritumiem iegūto kurināmo jau sagatavotā veidā plānots piegādāt no sadzīves atkritumu poligona "Cinīši", Daugavpils novada Demenes pagastā un poligona "Križevņiki" Rēzeknes novada Ozolaines pagastā. Kopējais plānotais kurināmā apjoms - līdz 20 000 tonnu gadā.

Cietā reģenerētā kurināmā reģenerācijas iekārtu uzstādīšanai nepieciešamās iepirkuma dokumentācijas sagatavošana paredzēta 2018./2019.gadā, savukārt 2019.gadā tiks sākta būvprojekta izstrāde un iekārtu piegāde. Būvdarbus paredzēts sākt 2019.gadā, savukārt katlu mājas nodošana ekspluatācijā un tās darbības sākšana paredzēta 2020.gada otrajā pusē.

"Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija pieder" deviņām Latgales pašvaldībām, bet lielākais akcionārs ir Daugavpils pašvaldība. Uzņēmuma apgrozījums pērn bijis 2,038 miljoni eiro, bet peļņa 45 306 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)