Banner 980x90

Notiks vēsturiskā Latgales kongresa simtgades pasākumi

Daugavpils, 26.apr., LETA. Nākamnedēļ Latgalē norisināsies vēsturiskā Latgales kongresa simtgadei veltīti pasākumi, aģentūru LETA informēja pasākumu organizatoru pārstāve Inga Vasiļjeva.

Piektdien, 5.maijā, plkst.10 Latgales kongresa simtgadei veltītos pasākumus Rēzeknē ievadīs dievkalpojums, kuram plkst.11 sekos svinīgs gājiens no katedrāles līdz Latgales kongresam simtgadei veltītajam mākslinieka Visvalža Asara veidotajam piemineklim "Latgales kongresam 100". Gājienā piedalīsies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas, pašvaldību, robežsardzes, zemessardzes, jaunsardzes pārstāvji un dažādu dzīves gājumu un profesiju ļaudis.

Latgales simtgades kongresa pirmās dienas plenārsēdē Latgales vēstniecībā "Gors" no plkst.14 līdz 17 būs iespēja dzirdēt valsts augstākās amatpersonas, kā arī Egila Levita ziņojumu par 1917.gada kongresa juridisko pusi, vēsturnieces Inese Runces priekšlasījumu par 1917.gada vēsturisko kontekstu, tāpat eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pārdomas par drošības jautājumiem, Annas Rancānes un Viestura Kairiša viedokļus par latgaliskā izpratni un vērtību mūsdienās.

Pasākums simboliski turpināsies visu nakti, jo no plkst.18 Festivāla parkā "Latgaliešu valodas naktī" būs iespēja dzirdēt gan latgaliešu dažādu stilu mūziķus, gan klausīties latgaliešu dzeju un prozu. Otrajā kongresa dienā, 6.maijā, Latgales simtgades kongresa darbs ritēs piecās sekcijās, skarot Latgales reģionam būtiskus jautājumus tautsaimniecības, tiesību zinātņu, mediju un latgalistikas jomās, diskutējot par problēmjautājumiem un akceptējot kongresa rezolūciju, kas ietvers aktuālākos starpkongresu laikā risināmos uzdevumus Latgales reģiona stiprināšanai un vēsturisko 1917.gada lēmumu īstenošanai praksē. Plānots, ka kongresu apmeklēs arī latgalieši no Sibīrijas.

6.maijā Daugavpilī notiks Tautu forums, kurā tiks akcentēts dažādu tautību Latvijas iedzīvotāju devums dažādās jomās, jo īpaši uzsverot lomu valsts veidošanā un attīstībā. No plkst.9 Tautu foruma dalībnieki un jebkurš interesents tiks aicināti piedalīties tematiskās brokastīs Daugavpils vēsturiskā centra kafejnīcās, kurās norisināsies "Sarunu Lavka". Savukārt plkst.11 Vienības namā ar Valsts prezidenta uzrunu darbu sāks Tautu forums. Tā saturisko daļu veidos Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta pētnieki, kuri prezentēs zinātniskus lasījumus par šādām tēmām: "Tautības Latgalē / Daugavpilī. Mazākumtautību loma Latvijas veidošanā", "Vienības namam - 80" un "Izcilu personību devums Daugavpilī - Latvijā - Pasaulē", kam sekos debates, jautājumi un domu apmaiņa.

Vienības laukumā plkst.13 sāksies Baltā galdauta svētki "Latgale svin", uz ko šoreiz ielūgs Daugavpils Nacionālās kultūras biedrības. Pilsētas vēsturiskajā centrā tās piedāvās savas nacionālās virtuves gardumus, cienās daugavpiliešus un pilsētas viesus. Koncertā "Tango virs pilsētas" tiks izpildīta Daugavpilī dzimušā "tango karaļa" Oskara Stroka mūzika. Tajā uzstāsies Daugavpils Akordeonistu orķestris, Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele un Rihards Mačanovskis, solists Dainis Skutelis un Latvijas čempioni Latīņamerikas dejās "Seniori I" (2015, 2016) Svetlana un Viktors Kisili. Turpinājumā - Franča Trasuna lugas "Nūgrymušõ pile" pirmizrāde Daugavpils teātrī.

Jau 2.maijā reģiona skolās Latgalē pazīstami kultūras un sabiedriskie darbinieki vadīs Novadmācības mācību stundas, 3.maijā Latgales kultūrvēstures muzejā tiks atklāta īpaša Latgales kongresa simtgadei veltītā izstāde, bet galvenie Latgales simtgades kongresa svinību notikumi gaidāmi Rēzeknē 5. un 6.maijā un Daugavpilī 6.maijā.

Vēsturiskā Latgales kongresa simtgades pasākumu programma ietver arī starptautisko tēlniecības simpoziju un Starptautisko militāro orķestru festivālu Daugavpilī, Tautas mūzikas svētkus Ludzā, Latgales mākslas svētkus Višķos, virkni citu notikumu visā Latgales reģionā.

Latgales kongresa simtgades pasākumu mērķis ir vēstīt par Latgales specifisko ceļu Latvijas valsts veidošanā, akcentēt Latgales daudzšķautņainās identitātes un vērtības, apzināt visas pasaules latgaliešus, izpētīt un aktualizēt Latgales vēsturi, un veicināt sabiedrības izpratni par to.

Latvijas valsts simtgades svinības 4.maijā ievadīs Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienas pasākumi, tiks svinēti Baltā galdauta svētki un norisināsies tautas akcija "Apskauj Latviju", kuras gaitā ap visu valsts robežu tiks stādīti ozoli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)