Banner 980x90

Mazuļa piedzimšana – kā tas ietekmē ģimenes finansiālo stāvokli?

Gatavošanās mazuļa nākšanai pasaulē nav tikai drēbīšu iegāde vai ultrasonogrāfijas attēlu aplūkošana – tā ietver daudz ko vairāk, ieskaitot nopietnu finansiālo sagatavošanos. Turpinājumā daži finanses ietekmējoši aspekti, kas būtu jāapsver pirms ģimenes pieauguma. 

Bērnu kopšanas atvaļinājums un pabalstu apmērs
Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas topošajiem vecākiem jāizvērtē – cik garš būs bērnu kopšanas atvaļinājums un kā tas ietekmēs ģimenes finansiālo situāciju. Izvērtējiet, kādi būs bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsti – vai ar tiem pietiks bērna vajadzībām. Ja ir skaidrs, ka nē, pastāv divas iespējas – palielināt ienākumus vai samazināt līdzšinējās izmaksas. 

Ir skaidrs, ka jaunā māmiņa kādu brīdi, visticamāk, pienesumu ģimenes budžetam veikt nevarēs, jo būs aizņemta ar citām rūpēm. Ja plāns ir palielināt ienākumus, tad tā būs jaunā tēva atbildība. Taču šāda stratēģija ne vienmēr ir laba, jo nereti abi vecāki vēlas vairāk laika veltīt ģimenei. Līdz ar to izdevumu samazināšana bieži vien tiek atzīta par piemērotāku iespēju. 

Paredzamās izmaksas
Sagatavojiet iepirkumu sarakstu ar mazulim nepieciešamajām lietām – iekļaujiet šos izdevumus budžetā. Jāņem vērā gan ikdienišķie tēriņi, piemēram, aprūpes piederumu iegāde, gan arī neregulārās un neplānotās izmaksas. 

Vērts padomāt arī par ilgtermiņa plāniem, piemēram, iespējams ar laiku būs nepieciešami bērna pieskatīšanas pakalpojumi, attīstošās nodarbības, lielāku pirkumu iegāde. Plānojot jauno budžetu, tas viss būtu jāņem vērā. 

Budžeta plāna veidošana
Ja iepriekš neesat plānojuši budžetu, tad šis ir īstais laiks sākt to darīt. Piefiksējiet savus plānotos ienākumus un izdevumus dažādās kategorijās. Ja pirms bērna nākšanas pasaulē dzīvojāt no algas līdz algai, tad naudas tērēšanas paradumi būs visai būtiski jāmaina – rūpīgāk jāplāno budžets, kā arī jāatsakās no liekajiem izdevumiem. 

Sastādot budžetu, pārliecinieties, ka tēriņi nav lielāki par ienākumiem! Ja nepieciešams, ieviesiet nepieciešamās korekcijas, kas palīdzēs sabalansēt tēriņus! Lai jaunais budžeta plāns darbotos efektīvi, tam jābūt reālam, atbilstošam iespējām, individuālām prasībām un dzīvesveidam kopumā. 

Sekošana  budžeta izpildei
Izveidot efektīvu budžeta plānu ir pirmais solis, bet daudz svarīgāk ir to ievērot. Tas ne vienmēr ir tik vienkārši, kā sākotnēji varētu šķist. Lai ar šo uzdevumu tikt galā būtu vieglāk, var izmantot dažādas iespējas, piemēram, šobrīd populārās mobilās aplikācijas, kas ļauj sekot izdevumiem, ieplānot lielākus pirkumus, koriģēt budžetu, izvirzīt un sasniegt finanšu mērķus. 

Regulāras sarunas par mērķiem un ar naudu saistītiem jautājumiem
Lai ģimenē valdītu saskaņa un nerastos nevajadzīgi pārsteigumi, svarīgas ir regulāras sarunas par naudu un ar to saistītiem jautājumiem. Pārrunājiet aktuālos tēriņus, īstermiņa un ilgtermiņa mērķus, naudas tērēšanas ieradumus, nepieciešamās korekcijas, lai būtu droši, ka jūsu finansiālā situācija ir stabila. 

Atbildīga aizņemšanās
Gatavošanās bērna nākšanai pasaulē, jāsarūpē daudz dažādu lietu, piemēram, bērna ratiņi, gultiņa, drēbītes, aprūpes piederumi. Tas viss nozīmē ievērojamas izmaksas. Ja visa tam nepieciešamā naudas summa uzreiz nav pieejama, viens no variantiem ir šobrīd populārā kredītlīnija. Tā ir iespēja saņemt visu vajadzīgo naudas summu uzreiz, taču atmaksāt to ilgākā laika posmā – saskaņā ar iepriekš izveidotu maksājumu grafiku. 

Noformējot ikvienu kredītu, jāpatur prātā, ka tas ir atbildīgs lēmums, kas prasa rūpīgu savu finansiālo iespēju izvērtēšanu. Aizņemieties tikai tad, ja esat pārliecināti par to, ka spēsiet kredītu atmaksāt līgumā noteiktajā laikā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)