Banner 980x90

Martinsona balvas sadalītas

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ceturtdienas, 21.jūlija, vakarā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā noskaidroja I Latvijas starptautiskās keramikas biennāles "Martinsona balva" godalgoto vietu ieguvējus, pilsētas informācijas portālu Daugavpils24.lv informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Mārketinga speciāliste Inita Paegle. 

Svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā, kuru tandēmā vadīja apburošā aktrise Leonarda Ķestere un viens no pasākuma organizatoriem, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka, pasludināja Martinsona balvas nominantus, kuri saņēma Martinsona balvu: žūrijas locekļa, mākslinieka Valentīna Petjko veidotu Martinsona balvu kopā ar ievērības cienīgu naudas prēmiju.

Martinsona balvas sadalīja starp sešiem Latvijas un sešiem starptautiskajiem māksliniekiem, kuru pieteikumus un prezentācijas vērtēja starptautiska žūrija septiņu profesionālu nozares pārstāvju sastāvā.

Vēl mirkli pirms pasludināt godalgoto balvu ieguvējus, pasākuma viens no galvenajiem organizatoriem Valentīns Petjko izteica pateicību un sveica visus tos keramiķus, kuri piedalījās biennāles izstādē - konkursā Martinsona balva, kaut arī netika nominantu vidū. Kad apsveica dalībniekus, sveikt pasākuma viesus ieradās arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu centra vadītāja Brigita Zelča-Aispure, uzsverot sadarbības nozīmīgumu iestāžu attīstībā.

Pēc Daugavpils Marka Rotko mākslas centra sadarbības partneru, Latvijas Nacionālās bibliotēkas apsveikuma, pasākuma vadītāji aicināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāju Alekseju Burunovu beidzot kliedēt intrigas plīvuru un uzsākt balvu sadali starp nominantiem, sākot ar godalgotās bronzas balvas ieguvējiem. No starptautiskajiem nominantiem to ieguva viens no Turcijas māksliniekiem Hasans Šanbazs (Hasan Şahbaz), savukārt no nacionālajiem nominantiem balva nonāca mākslinieces Valdas Podkalnes rokās.

Starp pasākuma sveicējiem bija ieradusies arī Latvijas Kultūras ministrijas kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Karine Kalniņa, kura pasludināja sudraba godalgas ieguvējus. Sudraba godalga no starptautiskajiem nominantiem aizceļoja uz tālo Indiju pie mākslinieka Venīta Kakera (Vineet Kacker) un starp nacionālajiem māksliniekiem to dāvināja mākslinieču tandēmam ar pseidonīmu Skuja Braden.

Pasniegt vērtīgāko balvu bija ieradusies Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga. Atklājot pasākuma lielāko intrigu, par zelta godalgas ieguvējiem. Par tiem pasludināja, no starptautisko mākslinieku vidus Marī-Hosē Komelo (Marie-Josée Comello), kas pārstāvēja Vāciju, savukārt no vietējiem māksliniekiem triumfēja – Dainis Pundurs.

Mākslinieki neslēpjot prieka asaras pateicās pasākuma organizatoriem un cilvēkiem, kuru ieguldījums pasākuma norisē ir bijis ievērības cienīgs, un tie ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvji Valentīns Petjko un Māris Čačka, tāpat pateicību, vairākkārtīgi izteica arī visiem žūrijas locekļiem, kuri novērtējuši mākslinieku darbu un starp visiem izcilajiem darbiem ir spējuši izvēlēties tos, kuri saņems godalgotās vietas.

Seši atlikušie nominanti, kuri netika pie godalgotajām vietām, no Valentīna Petjko rokām saņēma veicināšanas balvas, kā pateicību par piedalīšanos un ievērības cienīgajiem rezultātiem.

Kad balvas bija sadalītas un pateicības vārdi izskanējuši, teikt uzrunu aicināja arī visus klātesošos starptautiskās žūrijas locekļus.

Pasākumu  noslēdza ar oficiālu II Latvijas starptautiskās keramikas biennāles pasludināšanu 2018.gadā.

Jau stāstījām, ka dalībai biennāles konkursa izstādē Martinsona balva aicināja individuālus māksliniekus, kā arī mākslinieku grupas neatkarīgi no vecuma un nacionalitātes. Katrs varēja pieteikt dalībai tikai vienu mākslas darbu. Mākslas darbam netika noteikti tematiskie, materiālu vai izmēru ierobežojumi, tomēr keramikas komponentei mākslas darbā bija jābūt noteicošai.

Dalībai izstādē Martinsona balva saņēma 298 izcilu mākslinieku pieteikumus no 44 valstīm. Starptautiska biennāles žūrija dalībai biennāles konkursa izstādē izvēlējās 110 ārvalstu mākslinieku un 26 Latvijas mākslinieku darbus. Savukārt no 136 mākslas darbu autoriem žūrija izvēlējās sešus ārvalstu un sešus Latvijas nominantus, kas pretendēja uz apbalvojumu.

Starptautiskie "Martinsona balvas" nominanti:
* Julia Saffer / Vācija,
* Vineet Kacker / Indija,
* Marie-Josee Comello / Vācija,
* Ömür Tokgöz / Turcija,
* Beatrijs Van Rheeden / Nīderlande,
* Hasan Şahbaz / Turcija.

Nacionālie "Martinsona balvas" nominanti:
* Juta Rindina,
* Elīna Titāne,
* Dainis Pundurs, 
* Valda Podkalne,
* Ieva Bertašūte - Grosbaha,
* Skuja Braden.

Martinsona balvas žūrija:
* Ilona Romule / Latvija - māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre,
* Elaine O. Henry / ASV - māksliniece, žurnālu "Ceramics: Art and Perception" un "Ceramics TECHNICAL" redaktore,
* Bernd Pfannkuche / Vācija - mākslinieks, žurnāla "Neue Keramik/New Ceramics" redaktors,
* Simcha Even-Chen / Izraēla - māksliniece, PhD, Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre,
* Jane Jermyn / Īrija - māksliniece,
* Şirin Koçak Özeskici / Turcija - māksliniece, PhD, akadēmiķe,
* Valentīns Petjko / Latvija - mākslinieks, biennāles kurators.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)