Banner 980x90

Lāčplēsis: Atļauja vēlēšanās balsot pašvaldībā strādājošajiem Daugavpilī nemainīs politisko spēku samēru

Daugavpils24.lv
Daugavpils24.lv

Atļauja pašvaldību vēlēšanās balsot arī konkrētajā vietā strādājošajiem Daugavpilī būtiski nemainīs politisko spēku samēru, aģentūrai LETA pauda Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

"Domāju, ka šeit būs spēkā tā saucamais savienoto trauku princips, kad jaunās balsošanas kārtības ieviešanas rezultātā vienā vietā nedaudz pieaugs atbalsts vienam, citā - citam politiskajam spēkam," teica Lāčplēsis.

Minētās izmaiņas vēlēšanu kārtībā, pēc Daugavpils mēra domām, tāds pussolis vien esot. "Reizē ar jaunajiem vēlētājiem pašvaldībām vajadzētu piesaistīt arī viņu maksājamos nodokļus," norādīja Lāčplēsis.

Jau vēstīts, ka Saeimā ir iesniegts likumprojekts, kas paredz, ka konkrētās pašvaldības vēlēšanās varēs balstot ne tikai tajā deklarētie iedzīvotāji, bet arī cilvēki, kas attiecīgajā vietā strādājuši vismaz pēdējos četrus mēnešus.

Pašlaik Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums nosaka, ka konkrētajā pašvaldībā vēlēšanās var piedalīties vēlētājs, kurš vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai personai, kurai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.

Savukārt vairāku Saeimas frakciju pārstāvji iesnieguši parlamentā likuma grozījumus, paredzot noteikt, ka pašvaldību vēlēšanās konkrētajā teritorijā var piedalīties arī cilvēks, kurš attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā ir nostrādājis kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais vismaz pēdējos četrus mēnešus.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza vairāki "Vienotības", Latvijas Reģionu apvienības deputāti, kā arī Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) un Gunārs Kūtris (NSL).

Likumprojekta autori uzsver, ka "likumdevējam ir pienākums atvieglot pilsoņiem iespēju piedalīties vēlēšanās, jo demokrātija nespēj veiksmīgi funkcionēt bez aktīvas sabiedrības līdzdalības, un zema vēlētāju aktivitāte ir drauds demokrātijai". Tomēr vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās samazinās.

Deputāti uzskata - lielākā daļa pilsoņu, kuru faktiskā un deklarētā dzīvesvieta nav vienas un tās pašas pašvaldības teritorijā, vēlētos piedalīties pašvaldību vēlēšanās savā faktiskajā dzīvesvietā. Tādēļ, atvieglojot vēlēšanu procedūru, iedzīvotāju aktivitāte pieaugtu, norāda likumprojekta autori.

Turklāt pašlaik likumā noteikts, ka kandidēt pašvaldību vēlēšanās var cilvēks, kas ir attiecīgās pašvaldības teritorijā nostrādājis vismaz pēdējos četrus mēnešus. Līdz ar to nepieciešams līdzsvarot tiesības balsot un tiesības tikt ievēlētam pašvaldību vēlēšanās, norāda likuma izmaiņu autori.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)