Banner 980x90

Kučinskis: Nodokļu reforma nebūs palīdzība nodokļu nemaksātājiem

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Šnav palīdzība tiem, kuri nemaksā nodokļus, komentējot plānoto nodokļu reformu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" uzsvēra premjers Māris Kučinskis (ZZS).

"Cenšamies vairāk palīdzēt tiem, kuri saņem mazāk, bet strādā. Šī nav palīdzība tiem, kuri nemaksā nodokļus. Tāpēc arī jāsaprot, ka tu vienkārši fiziski nevari saņemt pakalpojumus, ja tu izbēdz no nodokļiem," uzsvēra premjers.

Lūgts komentēt, kādi būs "vienkāršā cilvēka" ieguvumi no reformas, Kučinskis kā vienu no galvenajiem ieguvumiem minēja neapliekamā minimuma palielināšanos un iedzīvotāju ienākuma nodokļa pamatlikmes diferencēšanu, ko iedzīvotāji varēšot pozitīvi sajust savos maciņos.

Lielo algu saņēmējiem šie bonusi nebūs, piebilda Kučinskis.

Vaicāts, vai viņš varētu atbalstīt akcīzes nodokļa celšanu degvielai, ņemot vērā, ka tas varētu ietekmēt arī citu pakalpojumu cenas, premjers sacīja, ka par to vēl paredzētas diskusijas, turklāt nedrīkstot vienu nodokli skatīt atrauti no kopējās sistēmas.

"Nevar būt tikai nodokļu samazinājumi, kas dod vairāk naudas cilvēkiem. Ir jāatrod arī kompensējošais mehānisms. Diskusijas ir priekšā - par degvielu visvairāk. [..]. Mēs varam nepalielināt neko, bet tad arī nebūs tie labumi, kas dod cilvēkiem maciņā vairāk naudas. Tad ir jāatceļ kāds no bonusiem," sprieda Kučinskis.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nosūtījusi nodokļu reformas pamatnostādnes jeb "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam" projektu.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Tās ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Konceptuāls atbalsts no koalīcijas partneriem nodokļu reformai ir, otrdien pēc valdības koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents. FM cerēja jau 28.a

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)