Banner 980x90

Kāpēc zīdainim labāk pa nakti gulēt vecāku istabā

Ekspertu un arī pašu vecāku domas par to, kur un kā labāk organizēt zīdaiņa naktsmiegu, atšķiras. Kā arī tās mainās līdzi laikam. Tomēr šobrīd dominējošais ir viedoklis, ka zīdainim pirmajos dzīves mēnešos pa nakti vajadzētu gulēt vienā istabā ar vecākiem, nevis atsevišķā bērnistabā. Un tam ir vairāki pamatoti iemesli.

Mazulis ir mierīgāks, jo jūt vecāku tuvumu
Bērns deviņus mēnešus ir atradies mammas puncī, kur baudīja mieru un labsajūtu, dzirdēja mammas sirdspukstus. Viņš noteikti jutīsies daudz mierīgāks un gulēs labāk, ja pirmajos dzīves mēnešos, kad viņš tikai adaptējas dzīvei ārpus dzemdes, mamma un tētis būs tuvumā. Tas mazulim dod drošības un paļāvības sajūtu. Reizēm mazulis pamostas tikai tāpēc, lai pārliecinātos, ka mamma ir tuvumā, un atkal iemieg.

Vecāki ir mierīgāki, jo bērns ir rokas stiepiena attālumā
Tas darbojas arī pretējā virzienā – vecāki ir daudz mierīgāki un labāk guļ, jo zina, ka bērns ir turpat tuvumā. Viņi zina, ka dzirdēs, ja viņš raudās vai būt kādas citas problēmas. Tas ir savā ziņā mūžīgais loks – mierīgi vecāki sniedz mieru mazulim, bet mierīgs mazulis palīdz vecākiem saglabāt mieru. 

Mazāk tiek iztraucēts miegs nakts barošanas laikā
Pirmajos mēnešos mazulis ir jābaro ik pēc dažām stundām. Protams, ka mammai, kura baro ar krūti, tas pamatīgi sarausta naktsmieru. Ja bērniņš jau būs turpat vecāku gultas tuvumā, barošana un autiņu nomaiņa daudz mazāk iztraucēs miegu un pēc tam būs vieglāk atkal iemigt.

Veidojas emocionālā un fiziskā saikne starp bērnu un vecākiem
Tieši pirmie dzīves mēneši ir ļoti būtiski, lai izveidotos ciešāka emocionālā un fiziskā saikne starp mazuli un abiem vecākiem. Lai tas izdotos, ir svarīgi pavadīt laiku kopā, nodrošināt ķermenisko tuvību, abiem vecākiem iesaistīties mazuļa aprūpē. Gulēšana vienā istabā šajā ziņā tikai palīdzēs. 

Ātri iespējams reaģēt uz mazuļa vajadzībām
Ja zīdainis jau no dzimšanas pa nakti tiek atstāts atsevišķā istabā, vecākiem ir daudz grūtāk izprast viņa vajadzības un uz tām adekvāti reaģēt. Ne vienmēr var dzirdēt, ka mazulis raud, pamanīt, ka viņam nokritusi sedziņa utt. Protams, mūsdienās ir dažādas tehnoloģijas, kas var palīdzēt uzraudzīt mazuli attālināti, tomēr arī tās var pievilt. Kā arī brīdī, kad mazulim kaut kas kaiš un viņš raud, katrs mirkli, kuru viņš pavada, gaidot mammu vai tēti, rada lielu satraukumu, stresu, pamestības sajūtu.

Kādu gultiņu zīdainim izvēlēties
Svarīgi ir arī praktiskie jautājumi – kā iekārtot mazuļa guļvietu vecāku istabā? Kādu gultiņu izvēlēties? Praktiskas un funkcionālas ir zīdaiņu gultiņas, kas ir izmērā mazākas, ar regulējamu augstumu, novietojamas un stiprināmas pie vecāku gultas, kā arī viegli pārvietojamas un salokāmas paņemšanai līdzi, ja dodaties ciemos vai ceļojumā. Šādas zīdaiņu gultiņas piedāvā bērnu preču ražotājs Chicco, kura preču klāstā ir gan skaistas un ērtas šūpuļgultiņas, gan īpaši izstrādātā zīdaiņu gultiņa NextToMe, kas ir ar sešiem augstuma līmeņiem, īpaši viegla, stiprināma pie vecāku gultas un ērti salokāma. Tā būs ērta lietošanai vairākus mēnešu un iederēsies pat īpaši mazā guļamistabā, jo neaizņem daudz vietas.

Jāņem vērā, kā šūpuļgultiņas un citas zīdaiņu gultiņas parasti ir izmēros mazākas, tāpēc tās ir piemērotas apmēram līdz sešu mēnešu vecumam, kad jau jādomā par lielākas un stabilākas gultas iegādi, jo bērns jau sāk velties, celties un sēdēt. Ja vecāku guļamistabā ir pietiekami daudz vietas, šādu bērnu gultiņu var izvēlēties jau uzreiz. Visbiežākā izvēle ir tradicionālās koka redeļu gultiņas, kas ir stabilas, patīkamas un arī transformējamas, tāpēc var derēt līdz pat trīs gadu vecumam. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)