Banner 980x90

Kādus auto remontdarbus iespējams paveikt pašam?

Automašīnām nepieciešama regulāra apkope, tomēr laiku pa laikam neiztikt arī bez remontdarbiem. Daudzi auto īpašnieki šos darbus uztic profesionāļiem, taču ir virkne remontdarbu, ko var veikt paša spēkiem – neatkarīgi no savām tehniskajām prasmēm. 

Iegādājoties vajadzīgās auto rezerves daļas, izmantojot pareizus instrumentus un pamatzināšanas, ikviens var veikt vienkāršākos auto remontdarbus, neapmeklējot mehāniķi. Protams, pirms tam jāizvērtē visi riski – sarežģītākus darbus gan labāk uzticēt profesionālim.
 
Turpinājumā nedaudz vairāk par darbiem, ko vari veikt pats. 

Gaisa filtra nomaiņa 
Viens no darbiem, ko vari veikt pats, ir gaisa filtra maiņa. Tas, cik bieži to nepieciešams darīt, lielā mērā atkarīgs no tā, pa kādiem ceļiem ar auto pārvietojies. Ja tie pārsvarā ir grantēti un zemes ceļi, gaisa filtra nomaiņa būtu jāveic reizi gadā. Savukārt, ja lielākoties brauc pa asfaltētiem ceļiem, galvenais kritērijs ir nobraukums – gaisa filtra maiņa ir aktuāla ik pēc 15 000–20 000 kilometriem. 

Nolietotas vai sabojātas piedziņas siksnas nomaiņa
Kā zināt, kad ir pienācis laiks piedziņas siksnas maiņai? Ja tu ieslēdz auto motoru un dzirdi čīkstošas skaņas, tad, ļoti iespējams, problēma ir piedziņas siksnā. Jāņem vērā, ka piedziņas siksna var būt nolietojusies arī tad, ja nekādi trokšņi nav dzirdami, tādēļ laiku pa laikam pārbaudi tās stāvokli. Ja piedziņas siksna ir vaļīga, bez bojājumiem un nolietošanās pazīmēm, tā, visdrīzāk, ir jāpievelk, nevis jānomaina. 

Eļļas maiņa
Eļļas maiņu ir samērā viegli veikt pašam, ievērojot īpašus piesardzības pasākumus. Neveic eļļas maiņu, ja tikko esi  braucis ar automašīnu, jo motors joprojām var būt karsts. Tā vietā pēc braukšanas nogaidi vismaz dažas stundas, pēc tam vari droši mainīt eļļu. Lai nomainītu eļļu paša spēkiem, nepieciešams eļļas filtrs, uzgriežņu atslēga, jauna eļļa, piltuve, eļļas tvertne. 

Aizdedzes sveču nomaiņa 
Lai arī šo darbu reti veic auto īpašnieki paši, tomēr tas ir salīdzinoši vienkāršs darbs, kas palīdz uzlabot degvielas patēriņa rādītājus un nodrošina vienmērīgāku automašīnas braukšanu. 

Vējstikla tīrītāju nomaiņa 
Daudzi auto īpašnieki apmeklē auto servisu, lai nomainītu stikla tīrītājus, tādā veidā iztērējot daudz naudas un laika. Stikla tīrītāji nemaksā daudz, taču mehāniķis par darbu gan var paprasīt pieklājīgu summu. Ņemot vēl arī vērā laiku, ko patērēsi ceļā uz darbnīcu un atpakaļ, rodas jautājums – kādēļ tērēt laiku un naudu tam, ko vari veikt pats?! 

Lai pareizi veiktu vējstiklu tīrītāju maiņu, svarīgi ievērot instrukciju. 

Automašīnas akumulatora maiņa 
Tas ir pārsteidzoši, cik daudziem auto īpašniekiem patīk nomainīt automašīnas akumulatorus servisā, tomēr šis ir viens no vienkāršākajiem automašīnas remontdarbiem, ko var paveikt katrs pats. Parasti auto akumulators kalpo 4–6 gadus, līdz ar to tev vajadzētu būt skaidram priekšstatam par to, kad ir īstais laiks tā nomaiņai. 

Lai nomainītu akumulatoru, ir nepieciešams tikai pamata atslēgu komplekts un dažas vienkāršas prasmes. 

Degvielas filtru maiņa 
Degvielas filtri nemaksā daudz, taču, regulāri tos mainot, vari ietaupīt daudz naudas, kas citkārt būtu jāizdod par motora bojājumu novēršanu. Degvielas filtri ir svarīgi, lai degvielas iesmidzināšanas un karburatora sistēmas būtu tīras un darbotos pareizi. Vienīgais brīdinājums, kas jāņem vērā, nomainot degvielas filtrus, ir pirms tam mazināt degvielas sistēmas spiedienu, lai izvairītos no bojājumiem. 


Secinājumi 
Regulāra automašīnas apkope ir galvenā prioritāte, lai izvairītos no dārgiem un sarežģītiem remontdarbiem. Iepriekš minētie darbi, kas ir pietiekami vienkārši, lai tos varētu veikt paša spēkiem, uzturēs tavu automašīnu labā stāvoklī, tādā veidā samazinot auto uzturēšanas izmaksas. 

Galvenais, kas jāatzīmē, ir tas, ka auto remonts patiešām nav tik sarežģīts, kā varētu sākumā šķist. Iepazīsties ar visu aktuālo informāciju par veicamo uzdevumu, lai varētu to izdarīt pareizi, kā arī ievēro visas drošības procedūras. Ja neesi drošs par kāda darba pareizu veikšanu, meklē papildus informāciju, konsultējies ar speciālistu vai uztici šo darbu kādam, kurš spēj to paveikt pareizi un kvalitatīvi. 

Galvenais ir kvalitāte
Neatkarīgi no tā, remontdarbus veic pats vai uztici automehāniķim, svarīgi, lai tie tiktu veikti kvalitatīvi. Pretējā gadījumā var nākties rēķināties ar vēl lielākiem sarežģījumiem un drošības apdraudējumu uz ceļa. 

Tāpat svarīgi noformēt nepieciešamo auto apdrošināšanu. To var izdarīt arī internetā – piemēram, šeit

OCTA ir obligāta apdrošināšana, kas nepieciešama ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Šo apdrošināšanas polisi piedāvā vairākas apdrošināšanas kompānijas, tādēļ vienmēr svarīgi salīdzināt vairākus piedāvājumus, lai varētu izvēlēties sev piemērotāko un izdevīgāko risinājumu. 

Lai salīdzināšanu un izvēli veikt būtu vienkāršāk, ir izveidots OCTA kalkulators – par to var uzzināt vairāk šeit. Norādot prasīto informāciju, uzreiz saņemsi informāciju par aktuālajiem piedāvājumiem, lai ātri un vienkārši varētu izvēlēties sev vajadzīgo. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)