Banner 980x90

Kādu leņķa slīpmašīnu izvēlēties?

Plānojot remontu, svarīgi sagādāt kvalitatīvus materiālus un piemērotus instrumentus. Viens no darbarīkiem, bez kura grūti iztikt, ir slīpmašīna. Šādi instrumenti pieejami plašā izvēlē un tiek izmantoti dažādiem nolūkiem. 

Vispopulārākā ir leņķa slīpmašīna – fleksis. Šo var uzskatīt par funkcionālu instrumentu, jo ar leņķa slīpmašīnu var griezt un slīpēt dažāda veida materiālus. Turpinājumā noderīgi padomi, kā izvēlēties piemērotāko instrumentu. 

Leņķa slīpmašīnas diski
Viens no svarīgākajiem faktoriem, kam pievērst uzmanību, ir slīpmašīnas diski. Tos var iedalīt divās kategorijās – diski no abrazīva materiāla un dimanta diski. 

Abrazīvais disks ir piemērotākais variants, ja plānots griezt un apstrādāt metālu. Plānākos abrazīvos diskus izmanto metāla griešanai, savukārt biezākos – slīpēšanai. Kā vienu no šādu disku priekšrocībām var minēt salīdzinoši zemās izmaksas. Taču abrazīvajiem diskiem ir arī kāds trūkums – tie ātri nodilst. 

Dimanta diskus var lietot, lai apstrādātu keramiku, akmeni un betonu. Lielākās priekšrocības – ar dimanta disku var veikt precīzus griezumus, turklāt tie ir nodilumizturīgi. Jāņem gan vērā, ka šādi diski nav piemēroti metāla apstrādei. Izvēloties dimanta disku, jārēķinās ar augstākām izmaksām. 

Disku izmēri
Otrs kritērijs, kas jāņem vērā – nepieciešamais diska izmērs. Katrai slīpmašīnai paredzēts noteikta izmēra disks – šos parametrus vajadzētu ņemt vērā, jo darbošanās ar instrumentam nepiemērotu disku var radīt materiāla bojājumus, deformēt disku vai tā instrumentu darbību padarīt neefektīvu. 

Leņķa slīpmašīnas jauda
Šī instrumenta jauda tiek mērīta vatos (W). Atkarībā no leņķa slīpmašīnas veida, tās jauda var būt no 500 W līdz 2500 W. To, cik fleksis ir jaudīgs, var noteikt arī pēc tā izmēra – jo instruments lielāks, jo jaudīgāks. 

Elektrisko vai akumulatora leņķa slīpmašīnu?
Pieejamas divi veidu leņķa slīpmašīnas – elektriskās un akumulatora. Katrai no tām ir savas priekšrocības un trūkumi, tādēļ, pirms izvēlēties piemērotāko, vajadzētu izvērtēt visus aspektus. Piemēram, ja ar šo instrumentu plāno darboties ilglaicīgi – bez pauzēm, piemērotāka izvēle būs elektriskā slīpmašīna, jo akumulatoru periodiski nepieciešams uzlādēt. Savukārt, ja instrumentu plānots izmantot grūtāk aizsniedzamās vietās, iespējams, parocīgāka būs akumulatora slīpmašīna. Jāņem gan vērā, ka instrumenti ar akumulatoru parasti ir smagāki. Ja slīpmašīnu plānots izmantot tikai ārpus telpām, var izvēlēties leņķa slīpmašīnu ar degvielas dzinēju. 

Slīpmašīnas aprīkojums
Izvēloties piemērotāko leņķa slīpmašīnu, vērts pievērst uzmanību arī instrumenta papildrokturim un tā veidam. Jāpārliecinās, ka tas ir ergonomisks, aprīkots ar pretslīdes gumiju. Tāpat jānoskaidro, kur papildrokturi paredzēts stiprināt – vienkāršākajiem slīpmašīnas modeļiem papildrokturi parasti stiprina sānā, savukārt labākiem instrumentiem stiprinājuma vietas mēdz būt abos sānos un arī augšējā daļā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)