Banner 980x90

Kā izvēlēties gaisa kompresoru?

Labs gaisa kompresors var būtiski atvieglot ikdienu. To var izmantot dažādiem mērķiem, piemēram – gan tādās ikdienišķās darbībās kā auto riepu piepumpēšana, gan dažādu profesionālu darbu veikšanā. Ja aktuāla kompresora iegāde, svarīgi izvērtēt vairākus aspektus – gan tā izmantošanas mērķi, gan plānoto darbu apjomu. 

Pieejami vairāku veidu gaisa kompresori – zināmākie no tiem ir virzuļa tipa un  skrūvju kompresori. Tiem ir atšķirīgs darbības princips, plusi un mīnusi, tādēļ pirms izvēlēties piemērotāko risinājumu jāizvērtē visi aspekti. 

Virzuļu tipa kompresori darbojas ar elektromotoru vai iekšdedzes dzinēju. Tā galvenie trūkumi ir iespējamais berzes nolietojums, kā arī augstais trokšņu līmenis. Pie būtiskākajām priekšrocībām var minēt salīdzinoši zemās izmaksas. Vairumā gadījumu arī šādu kompresoru remontu var veikt paša spēkiem. 

Skrūvju kompresors darbojas ar divu skrūvju starpniecību. Šāda tipa kompresori ir klusāki, kā arī nerodas detaļu berze, tātad – ierīces nolietojums ir lēnāks. Taču jāņem vērā – šāda veida ierīces ir dārgākas, turklāt arī to remonts jāuztic speciālistiem. 

Kompresori sadzīves vajadzībām vai profesionālām darbībām
Pēc izmantošanas mērķa var izdalīt sadzīves un profesionālos kompresorus. Sadzīves vajadzībām paredzētie kompresori parasti ir aprīkoti ar ritentiņiem. Tie tiek izmantoti automašīnas riepu uzpumpēšanai, kā arī nelieliem auto krāsošanas darbiem. Pieejamas gan ierīces, ko var pieslēgt pie elektrotīkla, gan arī kompaktie auto kompresori. 

Profesionālām darbībām paredzētie kompresori var būt gan stacionāri, gan mobili. Stacionāros kompresorus plaši izmanto ražotnēs. Savukārt mobilie kompresori visbiežāk tiek izmantoti būvlaukumos, riepu veikalos un autoservisos.  

Svarīgākie kritēriji, izvēloties gaisa kompresoru
Vispirms nepieciešams izvērtēt kopējo paredzamo slodzi. Kompresoru gan vajadzētu iegādāties ar nelielu veiktspējas rezervi, jo jāņem vērā gan gaisa zudumi, gan arī neplānotās situācijas, kad kompresors var izrādīties noderīgs. Tāpat uzmanību jāpievērš arī elektroenerģijas patēriņam. Ja kompresoru grasāties izmantot vietā, kur nav pieejama elektrība, jāizvēlas modelis, kas darbojas ar iekšdedzes dzinēju. 
Kā jau minēts, gaisa kompresora izvēli lielā mērā ietekmē tas, kādam nolūkam tas tiks izmantots. Piemēram, ja ierīce nepieciešama darbiem garāžā, jāizvēlas neliels kompresors, kas neaizņem daudz vietas. Būtiski izvērtēt arī:
• cik daudz platības var atvēlēt ierīces uzstādīšanai un uzglabāšanai;
• kāds ir kompresora iegādei pieejamais budžets;
• kāda veida kompresors ir konkrētajām vajadzībām piemērotākais.

Kompresoru apkope
Lai kompresors kalpotu ilgi un labi, svarīgi veikt tā regulāru apkopi:
• tīrīt filtrus – lai kompresors teicami pildītu savas funkcijas, nepieciešams regulāri tīrīt un mainīt filtrus;
• novadīt kondensātu – šis uzdevums jāveic saskaņā ar ierīces lietošanas instrukciju;
• attīrīt no netīrumiem – lai nodrošinātu ierīces veiksmīgu darbību, periodiski nepieciešams attīrīt cilindru. 

Kur iegādāties gaisa kompresoru?
Kompresori plašā izvēlē pieejami dažādos veikalos, taču pirms lēmuma pieņemšanas vērts aplūkot un izvērtēt vairākas iespējas. Būtiski ir ne tikai tas, kāda ir kompresora specifikācija, bet arī tas, kur tas tiek iegādāts. Vislabāk šo pirkumu veikt uzticamā tirdzniecības vietā, kur tiek piedāvāti augstas kvalitātes instrumenti un vajadzības gadījumā pieejamas zinošu pārdevēju konsultācijas.

Plašu informāciju par kompresoriem, to veidiem un darbību var iegūt arī internetā, turklāt tur jebkurā sev ērtā laikā var arī aplūkot piedāvājumu un salīdzināt vairākus variantus, tādā veidā atrodot izdevīgāko un piemērotāko risinājumu. Lai ietaupītu laiku,  pirkumu var veikt turpat tiešsaistē. Un, kas nav mazsvarīgi, bieži vien internetā var atrast arī labu cenu piedāvājumu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)