Banner 980x90

Indukcijas plīts virsma – kas tā ir un kāpēc to iegādāties?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Iespējams, tava vecā plīts virsma ir saplīsusi, vai arī tu vienkārši vēlies atsvaidzināt savu virtuvi ar jaunu santehniku – jaunas plīts virsmas iegādei iemeslu var būt daudz. Taču nonākšana līdz lēmumam par tās pirkšanu ir tikai pirmais solis. Nu pienācis brīdis izvēlēties to īsto un vienīgo modeli. Bet, ak vai, veikalos un internetā ir tik daudz piedāvājumu! Kā lai izvēlas īsto?

Kas ir indukcijas plīts virsma?
Tā ir līdzena plīts virsma (izņemot wok ēdienu gatavošanas virsmu), kas nodrošina ļoti ātru uzsilšanu, vieglu karstuma līmeņa pielāgošanu, drošu ēst gatavošanas procesu, kā arī parocīgu un praktisku izmantošanu ikvienā mājoklī. 

Kā darbojas indukcijas plīts virsma?
Tā rada elektromagnētisku reakciju starp pannu vai katlu un ēst gatavošanas zonu. Tādā pašā veidā kā tērauds un dzelzs pievelkas pie magnētiskas virsmas, arī indukcijas plīts virsmas izmanto magnētisku reakciju, lai radītu karstumu. Tieši šī iemesla dēļ pati virsma neuzsilst. Līdz ar to, indukcija tiek uzskatīta par drošāko gatavošanas veidu un energoefektīvāko plīts virsmu, salīdzinot ar citām. 

Indukcijas plīts virsmai piemērota tikai čuguna un oglekļa tērauda trauki ar līdzenu apakšu (izņemot indukcijas plīts virsmu wok ēdienu gatavošanai), kā arī atsevišķi nerūsējošā tērauda pannas un katli. Tādēļ, pirms iegādājies šī veida plīts virsmu, noteikti ņem vērā šo aspektu. 

Kāda stila indukcijas plīts virsmas ir pieejamas?
Ņemot vērā to, ka šī veida iekārtas mūsdienās kļūst arvien populārākas, piedāvājums ir ļoti plašs. Piemēram, interneta veikalā 220.lv pieejami vairāk nekā 80 indukcijas plīts virsmu modeļi dažādās cenu kategorijās. Tieši tādēļ īstās preces izvēlei ir jāpievērš īpaša uzmanība. 

Vairums šādu plīts virsmu veidotas ar melna stikla pārklājumu, taču ir atrodami arī balti un citas krāsas modeļi, kurus pieskaņot savas virtuves interjeram. 

Kādas priekšrocības piemīt ēst gatavošanai uz indukcijas plīts virsmas?
• Neticami ātra uzsilšana. Salīdzinot, piemēram, ar ūdeni pilna katla uzvārīšanu, uz šī veida plīts virsmas tas izdosies daudz ātrāk nekā, izmantojot gāzes plīti vai tās virsmu. Tieši tādēļ indukcijas plītis ir maciņam draudzīgākas, kā arī ļauj ietaupīt laiku. Tāpat indukcija ir ļoti precīza, kas īpaši noderēs tad, ja tiks gatavoti īpaši sarežģīti ēdieni, kur svarīga ir nemainīga temperatūra.  
• Drošāka nekā standarta plītis un to virsmas. Indukcijas plīts virsmas darbojas, radot elektromagnētisku reakciju ar metālu katlā vai pannā. Vienkārši runājot, katls uzsilda pats sevi, to nedara plīts virsma. Tas pasargā tavu virtuvi no uzkaršanas, kā arī padara pašu ēst gatavošanas procesu drošāku. 
• Saprātīga izvēle aizmāršīgajiem. Nav iespējams netīšām atstāt plīti ieslēgtu, jo, ja uz virsmas neatrodas katls, nav arī karstuma. 
• Vairāk priekšrocību. Skatoties no cenas viedokļa, indukcijas plīts virsmas ir salīdzinoši dārgākas nekā elektriskās vai gāzes. Tajā pašā laikā tās ir energoefektīvākas un drošākas, kas šīs plīts virsmas padara par vērtīgu ieguldījumu. 

Vai ir kādi trūkumi?
Kā jau minējām, uz šīm plīts virsmām var lietot tikai čuguna, oglekļa tērauda un dažus nerūsējošā tērauda traukus. Ņemot vērā šīs iekārtas darbības principu, traukiem jābūt ar līdzenu apakšu. Tāpat ir jāuzmanās, lai nesaskrāpētu plīts virsmas stiklu. Vēl viena lieta, kam vērts pievērs uzmanību – ja gadījumā katliņš "pārskrien pāri", izlijušajam šķidrumam nebūs kur palikt un tas izplūdīs uz virtuves virsmas un grīdas. Taču ir tādi modeļi, kuriem iebūvēts automātiskais pārvārīšanās sensors, kas neļauj notikt šādām situācijām. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)