Banner 980x90

Ģenerālprokuratūra daļēji izbeigusi kriminālprocesu "Daugavpils siltumtīklu" korupcijas lietā

Rīga, 25.maijs, LETA. Ģenerālprokuratūra ir daļēji izbeigusi kriminālprocesu "Daugavpils siltumtīklu" korupcijas lietā, kurā par 120 000 eiro kukuļošanu savulaik aizturēja ietekmīgus uzņēmējus un amatpersonas, raksta žurnāls "Ir".

2014.gada nogalē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pabeidza izmeklēšanu "Daugavpils siltumtīklu" lietā un rosināja Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar valsts amatpersonu kukuļošanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu. Viņu vidū bija Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs (S), bijušais Daugavpils siltumtīklu valdes loceklis Māris Laudiņš, kā arī uzņēmēji Antons Oglodkovs, Sergejs Karnauhovs, Gints Sorokins un Jānis Sprinovskis.

Kā atzīmē "ir", Sprinovska vārds savulaik figurējis saistībā ar ekspremjeru Andri Šķēli un viņa biznesa interesēm, savukārt Oglodkovs un Karnauhovs tiek uzskatīti par vietējiem Daugavpils oligarhiem, kas savulaik sabiedrības uzmanības lokā nonākuši ar publisku aicinājumu atbrīvot apcietināto reketa karali Ivanu Haritonovu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecināja, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās 2013.gada 30.janvārī starpniekiem nodeva 120 000 eiro kukuli tālākai nodošanai Daugavpils vicemēram Širjakovam. Kukulis bijis paredzēts par lēmumiem Sprinovskim piederošās un Sorokina vadītās firmas "Batergo" labā, izslēdzot citu pretendentu dalību "Daugavpils siltumtīklu" iepirkumā. Starpnieki Oglodkovs un Karnauhovs kukuli daļēji esot piesavinājušies - katrs pa 30 000 eiro, bet Širjakovam esot nodoti 60 000 eiro.

KNAB ieskatā Oglodkovs, Karnauhovs, Sorokins un Sprinovskis bija vienojušies slepeni iegūt savā īpašumā "Daugavpils siltumtīklu" mantu lielā apmērā. Mērķa realizēšanai četrotne kopīga nozieguma izdarīšanā ar kukuli piesaistīja "Daugavpils siltumtīklu" toreizējo valdes locekli Laudiņu un Daugavpils vicemēru Širjakovu. Viņi vienojās iepriekš sarunāta, pretendentam "Batergo" labvēlīga iepirkuma rezultātā slēpti pārņemt "Daugavpils siltumtīklu" siltuma trases.

Lai to paveiktu, Oglodkovs kopā ar Širjakovu 2012.gada februārī uzaicinājuši ciemos uz kādām mājām Medumu pagastā toreizējo Daugavpils domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu un pierunājuši viņu, ka Daugavpilī nepieciešams izsludināt iepirkumus par pilsētas siltuma centrāļu un siltuma trašu rekonstrukciju un enerģijas piegādi "Daugavpils siltumtīklu" vajadzībām.

Iepirkumu procedūras dokumentus gatavojuši paši uzņēmēji, saskaņojot savas darbības ar Laudiņu un izmantojot viņa atsūtīto informāciju. Dokumenti sagatavoti tā, lai citi iespējamie pretendenti nevarētu izpildīt prasības un uzvarētājs iepirkumā būtu "Batergo". Iepirkuma dokumentu projektu uzņēmēji nosūtījuši Laudiņam, kurš, to izmantojot, izsludināja atklātu konkursu siltuma enerģijas piegādei.

Konkursā pieteicās "Bategro", un pašvaldības uzņēmuma Iepirkumu komisija, nezinot, ka nolikuma izstrādē piedalījušies "Batergo" darbinieki, atzina uzņēmuma uzvaru konkursā. Līgums tika noslēgts 2012.gada 8.oktobrī, tā parakstīšanu sekmēja arī Daugavpils vicemērs Širjakovs. Vienošanās, pēc uzņēmēju domām, ļautu uzņēmumam pieprasīt pašvaldībai iznomāt līguma realizācijai nepieciešamos zemes gabalus, kā arī demontēt siltumapgādes tīklus un tos aizstāt ar "Batergo" īpašumā esošiem siltumapgādes tīkliem. Taču pie darīšanas uzņēmēji netika, jo 2013.gada februārī KNAB visus aizturēja, Iepirkumu uzraudzības birojs līgumam sniedza negatīvu atzinumu un Daugavpils dome nolēma līgumu neturpināt.

Lai arī KNAB nodeva lietu kriminālvajāšanas sākšanai jau pirms vairākiem gadiem, nekur tālāk par prokuratūru tā nav pavirzījusies. Prokurors Māris Leja šā gada martā nolēmis izbeigt kriminālprocesu pret Oglodkovu, Karnauhovu, Sorokinu, Sprinovski un Laudiņu daļā par krāpšanu, bet pret Laudiņu un Širjakovu - daļā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, noslēdzot 2012.gada 8.oktobra līgumu starp "Daugavpils siltumtīkliem" un firmu "Batergo".

Tāpat kriminālprocess izbeigts daļā pret Oglodkovu, Karnauhovu, Sorokinu un Sprinovski par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu. Kriminālprocess izbeigts arī daļā par krāpšanu pret "Latvenergo", bet tiek turpināts daļā par vairākām krāpšanām un krāpšanas mēģinājumiem, par kukuļošanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un viltojumu.

Izbeigtā lietas daļa esot tieši saistīta ar kukuļošanas daļu, kurā process Ģenerālprokuratūrā joprojām turpinās, proti, apsūdzētajiem inkriminētie kukuļa maksājumi ir saistīti ar minēto "Batergo" līgumu - saskaņā ar apsūdzību kukulis maksāts iepirkuma ietvaros, kas noslēdzās ar šī līguma noslēgšanu.

Izvērtējot KNAB savākto pierādījumu kopumu, prokurors Leja šā gada martā nolēma, ka personu apsūdzība nav pierādīta. Kā lasāms prokurora lēmumā daļēji izbeigt kriminālprocesu, lai arī uzņēmējs Sorokins un viņa darbinieki gatavojuši konkursa nolikumu, kurā paši uzvarējuši, un tas uzskatāms par pierādītu, "šis viltus elements nav saistāms ar krāpšanas sastāvu". Prokurora ieskatā uzņēmēju sagatavotā līguma nosacījumi nepierādot vēlmi izkrāpt pašvaldības uzņēmuma mantu: "Nav pierādījumu tam, ka, izmantojot šo nenoteiktā nākotnē iespējamo līgumu, apsūdzētie būtu nodomājuši apkrāpt "Daugavpils siltumtīklus"."

Arī process daļā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu esot izbeigts pierādījumu trūkuma dēļ. "Lai gan apsūdzētie Laudiņš, Sorokins un, iespējams, Sprinovskis zināja, ka konkursa nolikuma izstrādes mērķis bija nodrošināt uzvaru "Batergo", kā arī viņi paredzēja un vēlējās, lai tiktu ierobežota konkurence, tomēr tas nav pietiekoši, lai atzītu, ka viņu rīcībā konstatējamas visas Krimināllikuma 318.panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, jo konkurences ierobežošana kā tāda, ņemot vērā konkrētā gadījuma īpatnības, neveido nedz būtisku kaitējumu, nedz smagas sekas Krimināllikuma izpratnē." Tāpat prokurors norādījis, ka konkrētu pierādījumu par konkurences ierobežojuma raksturu un efektu neesot, turklāt ir pagājuši gandrīz pieci gadi, jaunus pierādījumus neesot iespējams atrast, tāpēc lieta šajā daļā izbeidzama.

Kādas sekas izbeigtajai daļai būs uz atlikušo kriminālprocesa daļu par 120 000 eiro kukuļa došanu, prokurors Leja pēc būtības neesot atbildējis, vien atzīmējot - ja izbeigtajai daļai būtu izšķiroša ietekme uz kādu citu kriminālprocesa daļu, tad lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu abās daļas būtu pieņemams vienlaikus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)