Banner 980x90

Esi uzmanīgs, apbraucot sabiedrisko transportu!

Ja ikdienā pārvietojies ar personīgo transportu, noteikti priecājies, ka nav jādrūzmējās cilvēku pilnā sabiedriskajā transportā, reizēm varbūt tomēr pie sevis pukojies, ka sabiedriskais transports brauc pārāk lēni vai aizšķērso ceļu, citreiz ir grūtības pārskatīt ceļu, jo priekšā esošais transports aizšķērso visu skatu. 

Un tas attiecas ne tikai uz pilsētas sabiedrisko transportu, bet arī uz starppilsētu autobusiem. Līdz ar to brīžiem gribas šo transportu pēc iespējas ātrāk apbraukt. Tomēr tas var izrādīties diezgan bīstams manevrs, tāpēc esi uzmanīgs, apbraucot sabiedrisko transportu.

Kad sabiedriskais transports atrodas pieturā
Sabiedriskā transporta apbraukšana brīdī, kad tas ir apstājies pieturvietā ir bīstama vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem ir tāds, ka pēkšņi Tavas automašīnas priekšā var uzrasties cilvēki, kuri grib šķērsot ielu. Tam par iemeslu ir tas, ka tikko izkāpušie pasažieri, kuri nostājušies sabiedriskā transporta priekšā vai aizmugurē, ir pilnīgi neredzami autovadītājiem. 

Vēl viens iemesls, lai nezaudētu modrību – kādreiz var gadīties, ka sabiedriskais transports pēkšņi atsāk braukšanu, un tad sadursme ir tikpat kā neizbēgama. Tāpēc, pirms apbraukt sabiedrisko transportu, kamēr tas ir piestājis pieturā, labāk samazināt ātrumu un izvērtēt, vai apbraukšanas manevru būs droši veikt.

Kad sabiedriskais transports signalizē par braukšanas uzsākšanu
Apdzīvotā vietā

Varbūt var likties, ka nav jāuzmanās brīdī, kad sabiedriskais transports jau signalizē par braukšanas uzsākšanu, bet arī tādā gadījumā modrību nedrīkst zaudēt. Vispirms jau tāpēc, ka, atrodoties apdzīvotā vietā, sabiedriskajam transportlīdzekliem ir priekšroka, līdz ar to var gadīties situācija, ka transportlīdzekļa vadītājs uzsāk braukšanu, nepārliecinoties, vai viņu tiešām palaiž. 

Ārpus apdzīvotas vietas
Arī ārpus apdzīvotām vietām jāuzmanās, jo, lai arī tur sabiedriskajam transportam, uzsākot braukšanu, priekšrokas nav, kāds neuzmanīgāks šoferītis var nepamanīt tuvojošos auto un uzsākt braukšanu. Tikpat labi var izrādīties, ka šoferis ir īsts nekauņa un tīši neļauj veikt apbraukšanu. Cilvēki ir dažādi, tāpēc labāk lieku reizi uzmanīties, nevis vēlāk nožēlot. 

Un arī brīdī, kad transportlīdzeklis ieslēdzis pagrieziena rādītāju, lai uzsāktu braukšanu, nedrīkst aizmirst par neuzmanīgiem pasažieriem, kuri, gribēdami šķērsot ceļu, joprojām var atrasties turpat pie autobusa, trolejbusa vai tramvaja. 

Kad ir slikta redzamība
Sliktas redzamības apstākļos, neatkarīgi no tā, vai pie vainas ir migla, lietus vai diennakts tumšais laiks, sabiedriskā transporta apbraukšana var kļūt pat par ļoti bīstamu manevru. 

Pirmkārt, ir iespējams nepamanīt pasažierus, bet bīstamību var radīt  arī pretējās joslas nepārredzēšana. Protams, ka katram šoferītim jāprot objektīvi izvērtēt veicamā manevra drošību un nepieciešamību. Nepieredzējušiem šoferiem vai iesācējiem sliktas redzamības apstākļos varbūt labāk un drošāk pat būtu atturēties no manevra veikšanas.

Apbraukšana jāveic, ievērojot visus ceļu satiksmes noteikumus
Kā liecina definīcija ceļu satiksmes noteikumos, apbraukšana ir braukšana garām vienam vai vairākiem pilnīgi vai daļēji uz brauktuves apturētiem transportlīdzekļiem, kā arī citiem šķēršļiem (kavēkļiem), kas saistīta ar braukšanas virziena maiņu. Līdz ar to, veicot apbraukšanas manevru, ir daži noteikumi, kas jāievēro, piemēram, ja, veicot apbraukšanu, jāiebrauc pretējā joslā, to var darīt tikai tad, ja tas netraucēs pretī braucošajai automašīnu plūsmai. Un nedrīkst aizmirst ieslēgt pagrieziena rādītāju gan uzsākot manevru, gan arī to pabeidzot, lai arī citi satiksmes dalībnieki zina, ka vēlies veikt apbraukšanas manevru. 

Tāpat arī jāatceras, ka apdzīvotā vietā, ja sabiedriskais transports signalizē, ka vēlās uzsākt braukšanu, tam ir priekšroka, un attiecīgi tam jādod ceļš. Jebkurā gadījumā – katrs ieplānotais apbraukšanas manevrs ir rūpīgi jāizvērtē gan no drošības, gan arī nepieciešamības viedokļa, īpaši intensīvas satiksmes vai sliktas redzamības apstākļos. 

Ne par velti cilvēki saka: "Jo lēnāk brauksi, jo tālāk tiksi".
 
Dzīvē mēdz gadīties dažādas situācijas, arī tāda ķibele, kā sadurme ar sabiedrisko transportu – lai pasargātu sevi no liekiem izdevumiem, nodrošinies ar savlaicīgu sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu (OCTA). 

Vairāk par obligātās apdrošināšanas izmaksām vari uzzināt speciāli tam izveidotā kalkulatorā šeit. Starp citu, OCTA polise internetā ir ļoti ātri un ērti pieejama jebkurā laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)