Banner 980x90

Dome ļauj rīkot protesta akciju pret atkritumu dedzinātavas būvniecību Daugavpilī

Rīga, 14.janv., LETA. Latgales partijas šodien ieplānotā protesta akcija pret atkritumu dedzinātavas izveidi Daugavpilī ir atļauta un notiks kā paredzēts, aģentūrai LETA apliecināja pilsētas domes preses sekretāre Līga Korsaka.

Domē ir saņemts oficiāls pieteikums par pasākuma rīkošanu, un pašvaldība atļāvusi rīkot akciju. Plānots, ka protestētāji pie domes pulcēsies no plkst.13.

Pasākumā tiks nodrošināta pašvaldības policija klātbūtne.

Jau vēstīts, ka, neskatoties uz pārmetumiem par idejas virzību tās sākotnējā stadijā, bijušā pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša pārstāvētā partija aicina protestēt pret atkritumu dedzināšanas iekārtas izbūvi. Politiskā spēka paziņojumā norādīts, ka pulcēties aicināti "visi, kas ir pret bīstamās atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību" Ķīmijas mikrorajonā. "Jāliek varai mūs saklausīt," aicina partija.

Domes preses sekretāre Līga Korsaka aģentūrai LETA pauda, ka vēl piektdienas pēcpusdienā domē nebija saņemts oficiāls iesniegums par akcijas rīkošanu, tāpēc informācija par tā atļaušanu vēl nebija pieejama.

Vienlaikus Lāčplēsis paziņojis, ka ir gatavs nolikt mandātu, ja viņa lēmums saistībā ar projektu bijis pretlikumīgs. Deputāts atzina, ka 2017.gadā kā SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija" (AADSO) kapitāldaļu turētāja pārstāvis parakstījis akcionāru lēmumu par struktūrfondu līdzekļu piesaisti atkritumu pārstrādei, atļauju izmantot iespēju iegadāties nepieciešamās tehnoloģiskās iekārtas.

"Ja ar manu lēmumu par atkritumu pārstrādi ir pārkāpts likums, es esmu gatavs nolikt deputātu mandātu. Par to es paziņoju pilsētbūvniecības komitejas sēdē. Bet vai deputāti Andrejs Elksniņš (S) un Valērijs Kononovs (S) ir gatavi izpildīt solīto un nolikt savus mandātus, ja viņu man izteiktie pārmetumi kārtējo reizi izrādīsies meli? Neko, izņemot savus nepatiesos apgalvojumus, man inkriminēt nevar," apgalvoja Lāčplēsis.

Deputāts klāstīja, ka 2017.gada maijā "Saskaņas" deputāti Elksniņš, Dmitrijs Rodionovs un Anatolijs Gžibovskis pārmeta, ka dome kavējas ar projekta ieviešanu. Turklāt zeme projekta realizēšanai piešķirta ar toreizējā mēra Riharda Eigima (MP) atļauju, klāstīja Lāčplēsis, piebilstot, ka šādi lēmumi netiek sagatavoti pāris nedēļu laikā, "tāpēc droši varam apgalvot, ka tie tika gatavoti jau Elksniņa un viņa vietnieka Kononova vadībā".

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Daugavpils domes ārkārtas sēdē pēc "Saskaņas" deputātu iniciatīvas izveidota izmeklēšanas komisija, kas izvērtēs 90 000 eiro zaudējumu nodarīšanu AADSO saistībā ar atkritumu dedzinātavas projekta virzību. Argumentējot komisijas nepieciešamību, deputāts Elksniņš skaidroja, ka 2014.gadā pilsētas ilgtspējīgās attīstības stratēģijā noteikts, ka pilsētā liela apjoma sadzīves atkritumu sadedzināšana nav pieļaujama. Taču, pretēji dokumentā noteiktajam, 2017.gadā AADSO akcionāru sapulcē nolemts virzīt uzņēmuma projektu par atkritumu reģenerācijas iekārtas uzstādīšanu pilsētā Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanai. Abus dokumentus parakstījis toreizējais domes priekšsēdētājs Lāčplēsis.

AADSO fonda atbalstu saņēmis nav, un uzņēmumam ir nodarīts 90 000 eiro kaitējums, uzskata Elksniņš.

Vairāki deputāti, taču ar dažādiem argumentiem, sākumā pretojās komisijas izveidei. Inguna Kokina (LP) pauda, ka pašvaldībai ir svarīgāk paust savu nostāju par ietekmes uz vidi novērtējumu saistībā ar ieceri, bet domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis (MP) aicināja vērsties tiesībsargājošās iestādēs pret Lāčplēsi. Reaģējot uz iebildumiem, Elksniņš pauda, ka komisija izvērtēs visu dokumentāciju, kas saistīta ar projektu, lai izdarītu secinājumus par iespējamo civiltiesisko vai kriminālo atbildību.

Ziņots arī, ka Daugavpilī AADSO paredzējusi izbūvēt katlu māju siltuma ražošanai no atkritumiem, pret to ar Latgales partijas atbalstu savākti apmēram 2000 iedzīvotāju paraksti.

Reģenerācijas iekārtas būvniecība paredzēta Daugavpils ziemeļu, ziemeļaustrumu daļā, rūpniecības apbūves zonā, pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" apsaimniekotās katlu mājas pieguļošajā teritorijā Mendeļejeva ielā 13a, liecina ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums. Līdz pilsētas centram no iecerētās katlumājas ir apmēram trīsarpus kilometru attālums.

Saražoto siltumenerģiju plānots pārdot siltumapgādes sistēmas operatoram Daugavpilī - "Daugavpils siltumtīkliem".

No atkritumiem iegūto kurināmo jau sagatavotā veidā plānots piegādāt no sadzīves atkritumu poligona "Cinīši", Daugavpils novada Demenes pagastā un poligona "Križevņiki" Rēzeknes novada Ozolaines pagastā. Kopējais plānotais kurināmā apjoms - līdz 20 000 tonnu gadā.

Būvdarbus paredzēts sākt 2019.gadā, savukārt katlu mājas nodošana ekspluatācijā un tās darbības sākšana paredzēta 2020.gada otrajā pusē.

AADSO pieder deviņām Latgales pašvaldībām, bet lielākais akcionārs ir Daugavpils pašvaldība. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bijis 2,038 miljoni eiro, bet peļņa 45 306 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)