Banner 980x90

Daugavpils slimnīcas vadītājs: Jautājums par uzturēšanās ilgumu dienas stacionārā jārisina profesionālajām asociācijām

Daugavpils, 8.nov., LETA. Jautājums par uzturēšanās ilgumu ārstniecības iestāžu dienas stacionāros ir jārisina profesionālajām asociācijām, šādu pārliecību aģentūrai LETA pauda Daugavpils slimnīcas vadītājs Reinis Joksts.

"Profesionālajām asociācijām ir jānosaka tās operācijas, kuras var veikt dienas stacionārā. Te pamatā ir jābūt medicīniskajām indikācijām, jo ir operācijas, kuras nevar veikt dienas stacionārā, jo var izrādīties, ka to apjoms un iespējamie sarežģījumi neatbilst dienas stacionāra specifikai," norādīja Joksts.

Pacientiem, kam varbūt ir grūti pašiem aizbraukt mājās pēc dienas stacionārā veiktās operācijas, tiek piedāvāta iespēja pārlaist tajā nakti, bet šis pakalpojums Daugavpils slimnīcā jau ir par papildus samaksu.

Runājot par ārstniecības iestādes iespējamajiem iebildumiem pret to, ka Veselības ministrija stingrāk noteiks, ka dienas stacionārā pacients nedrīkst atrasties ilgāk par vienu dienu, Daugavpils slimnīcas vadītājs atkārtoti norādīja, ka šeit būtu ņemams vērā profesionālo asociāciju viedoklis.

Tāpat Joksts uzsvēra, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas dienas stacionāra potenciāls ir liels un atsevišķās kategorijās tas varētu darīt daudz vairāk. Piemēram, uroloģisko pacientu jomā, Daugavpils reģionālā slimnīca savu kvotu izpildot jau trijos mēnešos.

Nacionālais Veselības dienests (NVD) secinājis, ka vismaz 70% gadījumu pacienti dienas stacionārā ir atradušies vairāk nekā vienu dienu, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Ministru kabineta (MK) noteikumos jau tagad ir norādīts, kādas medicīniskās manipulācijas atļauts veikt dienas stacionārā, kā arī noteikts, ka tur pacients var uzturēties ne ilgāk kā vienu dienu. Tomēr, analizējot 2016.gada datus, NVD konstatējis, ka šis noteikums tiek pārkāpts - slimnieki nereti tur ārstēti ne tikai divas trīs, bet pat septiņas un astoņas dienas, vēsta laikraksts.

Tāpēc Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, kas uzlabošot dienas stacionārā sniegto pakalpojumu kvalitāti, precizējot tajā veicamo manipulāciju klāstu. Ministrijas mērķis esot reorganizēt dienas stacionāru darbu tā, lai slimniekam tur nevajadzētu uzturēties pa nakti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)