Banner 980x90

Daugavpils novadā gaida skaidrāku regulējumu attiecībā uz pašvaldības izdevumiem krievu valodā

Jelgava, 7.sept., LETA. Daugavpils novada pašvaldība gaida skaidrāku regulējumu attiecībā uz pašvaldības izdevumiem krievu valodā, kas nepieļautu dažādas interpretācijas, aģentūrai LETA pauda Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska (Daugavpils novada partija).

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) naudas soda piemērošanas par pašvaldības izdevuma tulkošanu krieviski "Daugavpils Novada Vēstis" vairs netiek tulkotas, taču, kā klāstīja Jalinska, jautājums vēl ir atklāts, jo arī Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) gaida skaidrojumu no Valsts valodas centra.

Dome gaida skaidru regulējumu, kas nepieļautu interpretācijas. "Var tulkot pēc pieprasījuma. Mēs esam saņēmuši vairāk nekā 6000 iedzīvotāju pieprasījumus, bet mūsu gadījumā šie pieprasījumi netika ņemti vērā," stāstīja domes priekšsēdētāja, piebilstot, ka novadā apmēram 65% iedzīvotāju ir krievvalodīgie.

"Daugavpils Novada Vēstis" iedzīvotājiem tiek piegādātās dažādos veidos, atkarībā no pagasta. Tās var saņemt pašvaldības iestādēs, veikalos, bet daļa nonāk pa tiešo iedzīvotāju pastkastītēs.

Līdzīgs sods piemērots arī pieciem Līvānu novada domes deputātiem par līdzekļu piešķiršanu izdevuma "Līvānu Novada Vēstis" tulkošanai, taču pašlaik aģentūrai LETA ar domes vadību sazināties neizdevās. Savukārt Ludzas novadā pēc KNAB aizrādījuma nolemts vispār neizdot "Ludzas Novada Vēstis".

Jau vēstīts, ka KNAB piemērojis naudas sodus 35 Latgales pašvaldību deputātiem, kuri bija panākuši, ka novada domes laikraksti tiek izdoti arī krievu valodā, liecina informācija KNAB mājaslapā.

Šoreiz sodītie ir Daugavpils, Līvānu un Ludzas novada domes deputāti.

Pieci Līvānu novada domes deputāti saņēmuši katrs 70 eiro sodu, jo, apstiprinot 2016.gada budžetu, izdevumos iekļāvuši finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Līvānu novada vēstis" izdošanai krievu valodā. Kā skaidro KNAB, to darīt liedz Valsts valodas likums, turklāt deputāti neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto pienākumu, ka publiskas personas finanšu līdzekļus izmanto atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tāpat 70 eiro sodu saņēmuši 15 Daugavpils novada domes deputāti, kuri, apstiprinot domes budžetu 2016. un 2017.gadam, pamatbudžeta izdevumos iekļāva finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Daugavpils Novada Vēstis" izdošanai krievu valodā. Arī šajā gadījumā deputāti pārkāpa Valsts valodas likumu un neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu.

Identisku naudas sodu saņēmuši arī 15 Ludzas novada pašvaldības domes deputāti. Viņi, balsojot par pašvaldības budžeta un tā grozījumu 2016.gadam apstiprināšanu, iekļāva finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Ludzas Novada Vēstis" izdošanai krievu valodā.

Patlaban daļa no pārkāpumu izdarījušiem deputātiem vairs nav pie varas. Naudas sodus deputāti samaksājuši šogad pavasarī un vasarā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)