Banner 980x90

Daugavpils mēra pienākumu izpildītājs pārliecināts, ka pilsētai nedraud ārkārtas vēlēšanas

Rīga, 3.janv., LETA. Daugavpils mēra pienākumu izpildītājs, domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Igors Prelatovs ("Mūsu partija") uzskata, ka domes deputāti šomēnes spēs ievēlēt jaunu domes vadību, līdz ar to pilsētai nedraud ārkārtas vēlēšanas.

Prelatovs sarunā ar aģentūru LETA apgalvoja, ka pašlaik notiek sarunas ar domē pārstāvētajiem deputātiem par nākamo domes vadību. Viņš noliedza, ka tiek veidota koalīcija ar "Saskaņu", kā iepriekš pauda Latgales partijas (LP) pārstāvis Jānis Lāčplēsis. Pēc mēra pienākumu izpildītāja teiktā, nākamā vadība tiek apspriesta arī "ar adekvātiem" LP deputātiem.

Vienlaikus viņš apgalvoja, ka LP nav iesniegusi domē lēmumprojektu par Prelatova atstādināšanu no amata, bet tikai publiskojusi to internetā, turklāt decembra beigās notikusi domes sēde, kurā šo jautājumu varēja skatīt.

"Tas ir smieklīgi. Cilvēks [Lāčplēsis], kurš 20 gadus darbojas politikā, nespēj paredzēt nākamo šaha spēles gājienu," klāstīja "Mūsu partijas" (MP) pārstāvis, piebilstot, ka gan līdzšinējā mēra Riharda Eigima (MP) gāšana, gan LP paziņojums par nepieciešamību atkāpties Prelatovam ir notikuši pilnmēness ietekmē.

Prelatovs uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nebūs jārosina Daugavpils domes atlaišana, jo deputātiem vēl ir trīs nedēļas, lai lemtu par nākamo vadību. Jautājums par to, vai domē ievēlēto politisko spēku vietējiem līderiem būtu jāatsakās no ambīcijām vadīt pilsētu, viņaprāt, ir diskutabls.

Vienlaikus politiķis uzskata, ka tiem deputātiem, kas nav gatavi sadarbībai un uzstāj uz ārkārtas vēlēšanām, šāda notikumu attīstības scenārija gadījumā būtu jāliek atmaksāt līdzekļi par atkārtotu vēlēšanu rīkošanu.

"Domāju, ka saimnieciski domājoši un patriotiski deputāti nepieļaus atkārtotas vēlēšanas," piebilda Prelatovs.

Iepriekš Lāčplēsis aģentūrai LETA pauda, ka Prelatovs ir līdzatbildīgs nesenajā korupcijas skandālā, jo savulaik pārvaldījis būvniecības jomu domē. Tas, ka domes vadība lēmusi lauzt līgumu ar skandālā ierauto SIA "Modus būve", problēmu neatrisina, un kādam jānes atbildība, uzskata domes deputāts.

Pēc Lāčplēša teiktā, pašlaik "Saskaņa" un novembrī no amata gāztā mēra Eigima MP jau dala amatus domē, risinot sarunas par jauno domes koalīciju. Arī LP esot atvērta sarunām, turklāt Lāčplēsis esot gatavs likt malā savas ambīcijas un nepretendēt uz mēra amatu. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka arī citiem domē ievēlēto politisko spēku līderiem no šāda mērķa esot jāatsakās, par mēru virzot kādu kompromisa personu.

LP vērtējumā ārkārtas pilsētas domes vēlēšanas būtu veiksmīgs risinājums situācijā, ja politiskie spēki nespēs vienoties par turpmāko darbu.

Jau ziņots, ka Korupcijas un novēršanas apkarošanas birojs (KNAB) 18.decembrī aizturēja bijušo Daugavpils mēru Eigimu lietā par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu, bet drīz pēc tam viņš tika atbrīvots. KNAB informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Tika ziņots par kopumā divām aizturētajām personām. Tāpat KNAB veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve", liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Eigims savukārt paziņojis, ka nekādus kukuļus nav ne prasījis, ne ņēmis, un arī apsūdzības KNAB viņam neesot izvirzījis.

Ziņots arī, ka LP aicinājusi atkāpties domes priekšsēdētāja vietnieku Prelatovu vai sasaukt ārkārtas domi neuzticības izteikšanai viņam. Partija uzskata, ka Prelatovs kā domes priekšsēdētāja vietnieks ir līdzatbildīgs par lēmumu pieņemšanu, turklāt tieši viņš ir atbildīgais par būvniecības jautājumiem.

Daugavpils dome kopš novembra beigām strādā "bezkoalīcijas stāvoklī" - MP saraksta līderis Eigims ir gāzts no mēra amata, par domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelts Prelatovs, taču viņam nav skaidra divu pārējo partiju - LP un "Saskaņas" - atbalsta.

Daugavpils pilsētas domē ir pārstāvētas trīs partijas, no kurām LP ir seši deputāti, "Saskaņai" - pieci, bet no MP bija ievēlēti četri deputāti. Pirmo koalīciju pēc pašvaldību vēlēšanām veidoja "Saskaņa" un MP Andreja Elksniņa (S) vadībā, taču drīz MP Elksniņu gāza un izveidoja koalīciju ar LP. Arī Eigima vadītajai koalīcijai nebija ilgs mūžs un šoruden tā izjuka.

Par jaunas koalīcijas izveidi oficiālas vienošanās vēl nav, bet "Saskaņas" vietējais līderis Elksniņš jau kādu laiku aģitē par ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)